Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce

Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Ach ta młoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty, który uwielbiam a później robię surówki, no i wiadomo – kapuśniak z młodej kapusty 😉 Tym razem proponuję ją w trochę innej odsłonie, jednak wciąż przepysznej, jako dodatku do dań głównych. Delikatna, rozpływająca się w ustach młoda kapusta, zapieczona z boczkiem i grzybami pod grubą warstwą beszamelu z serem – ekstra! Jest świetna też zwyczajnie z chlebem, zapraszam:)

Mloda-kapusta-zapiekana-w-beszamelu-Young-cabbage-baked-with-bechamel-sauce

Wiele osób boi się przygotowywać sos beszamelowy, moim zdaniem bezpodstawnie gdyż jest całkiem łatwy w przygotowaniu. Jeżeli jesteś dumnym właścicielem Tefal Cuisine Companion, to on wykona go za Ciebie 😉 Poniżej przedstawiam wersję klasyczną i na TCC.

Mloda-kapusta-zapiekana-w-beszamelu-Young-cabbage-baked-with-bechamel-sauce

Scroll down for recipe in English

Młoda kapusta zapiekana w beszamelu

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty, oczyszczona i pokrojona w ósemki
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę lub innej wędliny
  • 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • posiekana zielenina do podania

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu umieść kapustę, zalej wodą tak by ją przykrywała i dobrze posól. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut, odcedź i ułóż w większym naczyniu do zapiekania.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło i wrzuć pieczarki wraz z boczkiem. Podsmaż do zarumienienia, mieszając od czasu do czasu, zdejmij z ognia i odstaw.
  3. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje.
  4. Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli mleko, aż powstanie gęsty sos, przez około 10 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i wmieszaj ser do jego rozpuszczenia. Jeżeli jesteś szczęśliwym właścicielem TCC umieść w misie z nałożoną trzepaczką mleko i mąkę wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i ser i włącz program sauce na 8 minut przy prędkości 4 i temperaturze 90 oC. Po sygnale dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotowe!
  5. Posyp przygotowaną kapustę pieczarkami z boczkiem, na nie wyłóż sos beszamelowy i wstaw do nagrzanego do 200 oC na 20 minut.
  6.  Podawaj kapustę najlepiej natychmiast posypaną ulubioną zieleniną z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Mloda-kapusta-zapiekana-w-beszamelu-Young-cabbage-baked-with-bechamel-sauce

English version

Young cabbage baked with bechamel sauce

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 head of young cabbage, cleaned and cut into eights
  • 150 g of bacon cut into cubes or substitute with sausage
  • 150 g mushrooms, sliced
  • 1 tablespoon of butter
  • salt and pepper
  • chopped herbs to serve

Ingredients for the sauce:

  • 1 1/2 cups of milk
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 1/2 tablespoons of flour
  • 100 g of cheese, grated
  • salt, pepper and nutmeg to taste

Preparation:

  1. In a large pot, place the cabbage, add water to cover the cabbage and add a tablespoon of salt. Bring to the boil, and simmer for 5 minutes, strain and transfer to a large casserole dish.
  2. Heat the pan on medium heat, add the butter, mushrooms and bacon. Cook, stirring occasionally until browned and set aside.
  3. Melt the butter in a heavy based saucepan and add the flour. Cook out the flour for a few minutes over low heat, stirring, until lightly browned.
  4. Slowly add the milk, mixing with whisk, until thickened, about 10 minutes. Add the nutmeg and season with salt and pepper to taste. Remove from heat and stir in the cheese, mix until dissolved. If you are the lucky owner of TCC, place milk and flour in a bowl fitted with whsking attachment, and stir with speed 7 for 1 minute. Next add butter and cheese and launch sauce mode for 8 minutes, speed 4 and 90 °C. After the beep season with salt, pepper and nutmeg.
  5. Sprinkle prepared cabbage with mushroom mixture, pour over the sauce and place into preheated to 200 oC oven for 20 minutes.
  6. Serve immediately sprinkled with your favorite herbs.

Enjoy!

Mloda-kapusta-zapiekana-w-beszamelu-Young-cabbage-baked-with-bechamel-sauce

Share the post "Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: beszamel, boczek, dodatek do dania głównego, grzyby, kapusta, młoda kapusta, ser, sos beszamelowy, Tefal Cuisine Companion

« Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej / Grilled shrimp with honey-beer glaze
Sałatka owocowa z miętą i dressingiem miodowo-cytrusowym / Minty fruit salad with honey-citrus dressing »

Comments

  1. Wypieki Beaty says

    12 czerwca 2017 at 20:03

    Zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 czerwca 2017 at 20:50

      🙂

      Odpowiedz
  2. Milena | Craft Beering says

    13 czerwca 2017 at 01:56

    I wish I spoke Polish to compliment you on this dish! Looks amazing. I love stuffed cabbage leaves with bechamel and know that I will love this zapiekana kapusta:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 czerwca 2017 at 08:41

      Odpowiedz
  3. Ala says

    14 czerwca 2017 at 09:15

    Wygląda super!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Young cabbage baked with bechamel sauce - Yum Goggle pisze:
    12 czerwca 2017 o 23:04

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  2. Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    12 czerwca 2017 o 23:43

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  3. Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    11 sierpnia 2017 o 09:25

    […] kapustą, proponuję wypróbowanie innych moich przepisów takich jak młoda kapusta z pieczarkami, młoda kapusta zapiekana w beszamelu, czy kapuśniak z młodej kapusty, wszystkie obłędne! […]

    Odpowiedz
  4. Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    23 października 2017 o 09:19

    […] z tym przepisem. Jeżeli jesteś fanem tego typu dodatków do dań głównych, polecam także kapustę zapiekaną w beszamelu, czy zasmażaną kapustę w kremowym sosie pomidorowym – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Najlepsze brownie na świecie / World's best brownies

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies

FoodPharmacyPrzepisy

Książka Food Pharmacy Przepisy i zupa dyniowa z kolendrą / Pumpkin soup with coriander

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress