Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam niesamowicie satysfakcjonujący jesienny dodatek do każdego dania głównego. Kapusta z dodatkiem boczku duszona w śmietance z pewnością świetnie wkomponuje się w każde danie główne. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i z pewnością każdy może się zmierzyć z tym przepisem. Jeżeli jesteś fanem tego typu dodatków do dań głównych, polecam także kapustę zapiekaną w beszamelu, czy zasmażaną kapustę w kremowym sosie pomidorowym – pyszności!

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, to praktycznie zrobi on to danie za Ciebie. Wskazówki poniżej.


Scroll down for recipe in English

Śmietankowa kapusta z boczkiem

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 średnia kapusta, ​​drobno posiekana
  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki śmietanki 36 %
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż mieszając, prawie do chrupkości. Wyjmij go z patelni i odstaw.
  2. Do tej samej patelni dodaj masło, wrzuć cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu do zeszklenia, przez około 5 minut.
  3. Następnie wmieszaj imbir, podsmaż przez minutę i dodaj kapustę wraz z boczkiem. Podsmażaj całość, mieszając od czasu do czasu,  przez około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie.
  4. Zmniejsz ogień do małego, wmieszaj śmietankę, przykryj patelnię i duś przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Gotuj jeszcze przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje i podawaj!

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy TCC wyposażonej w mieszadło wrzuć boczek i uruchom program P1 Slow Cook na 3 minuty.
  2. Dodaj masło, cebulę, czosnek i imbir i uruchom P1 Slow Cook na 5 minut.
  3. Dodaj kapustę i uruchom P2 Slow Cook na 20 minut.
  4. Następnie dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i uruchom P2 Slow Cook na następne 5-10 minut, aż kapusta zmięknie i podawaj!

Smacznego!

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

English version

Creamy cabbage with bacon

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1medium green cabbage, cored and thinly sliced
  • 100 g bacon, cubed
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 tablespoon grated fresh ginger
  • 2 tablespoons butter
  • 3/4 cup heavy cream
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat large pan over high heat, add bacon and cook until browned. Transfer to a plate and set aside
  2. Next add the butter to pan and heat over medium heat until it is melted and add the onion and garlic and cook for about 5 minutes, until softened.
  3. Stir in the ginger and cook for about a minute, next add in the cabbage and bacon, stirring well to coat it with the butter and other flavors. Cook, stirring occasionally for about 15-20 minutes, until the cabbage has softened.
  4. Turn the heat to low and stir in the cream making sure to scrape any browned bits up from the pan bottom. Cover and cook over low for about 10 minutes. Uncover, season with salt and pepper to taste.
  5. Cook for a few more minutes, stirring once or twice, to let some of the liquid evaporate and serve.

Preparation TCC:

  1. Add bacon to TCC bowl fitted with stirrer and launch P1 Slow Cook for 3 minutes.
  2. Add butter, onion, garlic and ginger and launch P1 Slow Cook for 5 minutes.
  3. Add cabbage and launch P2 Slow Cook for 20 minutes.
  4. Next add double cream, season with salt and pepper and launch P2 Slow Cook for next 5-10 minutes until cabbage is soft.
  5. Season to taste and serve!

Enjoy!

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Share the post "Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: boczek, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, imir, kapusta, obiad, Tefal Companion

« Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper
Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream »

Comments

  1. Steven says

    23 października 2017 at 22:36

    Hello…and thank you for all of your wonderful recipes,
    Steven

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 października 2017 at 09:12

      🙂

      Odpowiedz
  2. Lindsay says

    24 października 2017 at 18:03

    This was so good! I was hesitant about the ginger, so I only put a little bit in. It turned out great!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 października 2017 at 18:56

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon | FlyB Kulinaria pisze:
    23 października 2017 o 23:47

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style

Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa

Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone

Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew

Casserole z paprykowym kurczakiem i makaronem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress