Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)

Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)"

  • Facebook
  • X

Łatwa dlatego,że nie trzeba robić i wstępnie wypiekać ciasta na tartę, a zrobienie nadzienia zajmie dosłownie 10 minut:) Ogólnie rzecz biorąc jest to tarta,której podstawę stanowią rozkruszone herbatniki z migdałami, z czekoladowym nadzieniem z odrobiną startej skórki pomarańczowej, a to wszystko podane ze świeżymi truskawkami. Jej bardzo dużym plusem jest to,że nie jest za słodka, gdyż używamy czekolady gorzkiej,wymieszanej ze śmietanką,która łagodzi jej smak. Tarta czekoladowa jest świetnym pomysłem na romantyczny deser, ten przepis i kilka innych pomysłów na romantyczne słodkości możecie odnaleźć tutaj.Polecam!

 

Tarta czekoladowo-pomarańczowa (8 porcji)

Składniki na podstawę:

  • 150 g herbatników
  • 50 g masła,roztopionego
  • 50 g całych migdałów (ewentualnie mogą być też płatki)
Składniki na nadzienie:
  • 200 g gorzkiej czekolady ( o zawartości kakao pow. 50%) posiekanej
  • 300 ml śmietanki 18 %
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 40 g masła
Do podania:
  • 100 g truskawek pokrojonych na plasterki (lub więcej jak lubisz)

Przygotowanie podstawy:

  1. Zmiksuj w blenderze herbatniki razem z migdałami na  drobne okruszki.
  2. Następnie na wolnych obrotach dolewaj roztopione masło,aż powstanie lekko wilgotna masa.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, a w międzyczasie wylep powstałą masą okrągłą formę do tarty o średnicy ok.26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) i wstaw do lodówki na 20 min.
  4. Po tym czasie włóż do piekarnika i piecz 12-15 minut,następnie wyjmij do ostudzenia.
Przygotowanie nadzienia:
  1. W rondelku najlepiej z grubym dnem podgrzej 200 ml śmietanki, do momentu pierwszych bąbelków zapowiadających wrzenie.
  2. Dodaj czekoladę i masło,mieszając trzepaczką doprowadź do ich rozpuszczenia cały czas podgrzewając.
  3. Następnie dodaj skórkę pomarańczową,resztę śmietanki,dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw do wystudzenia. Masa powinna być w miarę gęsta,ale jeszcze lejąca.
Końcowe przygotowanie tarty:
  1. Do wystudzonej podstawy wlej wystudzone nadzienie czekoladowe i rozprowadź je równomiernie.
  2. Wstaw całość do lodówki na 4-5 godzin, najlepiej na noc.
  3. Wyjmij tartę z formy i udekoruj truskawkami bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!

Share the post "Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: czekolada, deser, gorzka czekolada, pomarańcza, słodkości, tarta, truskawki, wypieki

« Lasagne bolognese z pieczarkami
Puree z kalafiora i koziego sera »

Comments

  1. karmel-itka says

    12 maja 2013 at 07:31

    Wow, prawdziwy ekspres! Z oszałamiającym efektem. Słodlo, szybko i kusząco. I jeszcze te truskawki. Piękna!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 maja 2013 at 08:30

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    13 maja 2013 at 09:15

    przepiekna!!!

    Odpowiedz
  3. butik smlfashion.pl says

    23 marca 2021 at 16:20

    Kocham czekoladę a w tym wydaniu, to bajka 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples

Zestawienie świątecznych przepisów

Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash

Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress