Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew

Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew"

  • Facebook
  • Twitter

Bigos z młodej kapusty jest jednym z moich najbardziej ulubionych i wyczekiwanych wiosennych dań. Zawsze robię go wielki gar i jem w nieprzyzwoitych ilościach 🙂 Szkoda, że można sobie na niego pozwolić tylko przez niedługi czas w ciągu roku, ten ze standardowej kapusty nie smakuje mi już tak bardzo niestety… Dziś przedstawiam przepis dosyć klasyczny, z którego bigos nie może się nie udać. Cały sekret tkwi w dobrym doprawieniu na samym końcu gotowania. Polecam!

Scroll down for recipe in English

bigos

Bigos z młodej kapusty

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty, poszatkowana
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 300 g schabu lub karkówki, pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia marchewka, startej na tarce
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier i  papryka mielona słodka do smaku
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:

  1.  W dużym garnku umieść kapustę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i wlej wody do połowy jej wysokości. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia i gotuj około 15-20 minut.
  2. W międzyczasie na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i wrzuć cebulę. Podsmaż ją do zeszklenia po czym włóż mięso wraz z kiełbasą. Dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym smaż do zarumienienia przez około 10 minut i przełóż całość do gotującej się kapusty.
  3. Dopraw bigos koncentratem pomidorowym, gotuj kilka minut i następnie dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Podawaj posypany koperkiem, z ziemniakami lub chlebem.

Smacznego!

bigos

English version

Young cabbage hunter’s stew

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 large head of young cabbage, shredded
  • 200 g of sausage, diced
  • 300 g pork loin or pork neck, cut into 2 cm pieces
  • 1 medium onion, diced
  • 1 medium carrot, grated
  • 1-2 tablespoons of tomato paste
  • 4 bay leaves
  • 7 allspice berries
  • salt, ground black pepper, sugar and sweet ground paprika to taste
  • 1 tablespoon white wine or sherry vinegar

Preparation:

  1.  In a large saucepan, place the cabbage, carrots, allspice berries, bay leaves and add water up to half of cabbage. Bring to a boil over medium heat and cook for about 15-20 minutes.
  2. In the meantime, heat the pan over medium with a tablespoon of canola oil and add the onion. Cook until translucent and add meat with sausage. Season with salt, pepper and paprika, and sear for about 10 minutes, next mix with the cabbage.
  3. Stir in tomato paste, cook for a few minutes and then season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. Sprinkle with dill and serve with mashed potatoes or bread.

Enjoy!

bigos

Share the post "Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kapusta, kiełbasa, mięso, obiad, wieprzowina

« Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce
Weekend ze Smakiem 2 »

Comments

  1. Adam says

    10 czerwca 2014 at 11:14

    Czy ten z młodej kapusty jakoś znacząco odróżnia się smakiem? Polecam dodać jeszcze odrobinę czosnku lub lubczyku. To moim zdaniem idealne przyprawy, które wyciągną jeszcze lepszy smak z takiego tradycyjnego polskiego dania 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 czerwca 2014 at 11:17

      Moim zdaniem bardzo się różnią:) a przyprawy na pewno wypróbuję.

      Odpowiedz
  2. Jacek says

    10 czerwca 2014 at 17:42

    Nie jestem fanem wczesnej kapusty, bo wole te późniejsze, kwaśniejsze odmiany, ale podrzucę przepis ojcu – zobaczymy co mu wyjdzie, bo wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 czerwca 2014 at 19:45

      Pyszny jest, na pewno wszystkim posmakuje:)

      Odpowiedz
  3. Michał says

    18 czerwca 2014 at 07:11

    Ostatnio jadłem u mamy i był wyśmienity. Oczywiście mama wzięła przepis z twojego bloga za co ci dziękuję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 czerwca 2014 at 07:17

      Cieszę się ,że smakował:)

      Odpowiedz
    • Macko says

      15 sierpnia 2014 at 12:58

      Mi zawsze bardziej pasował bigos z młodej kapusty, w moim wydaniu jest bardziej gęsty, ale następnym razem spróbuje zrobić z twojego przepisu.

      Odpowiedz
      • Dzi says

        15 sierpnia 2014 at 14:20

        Warto wypróbować 🙂

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    12 czerwca 2017 o 09:35

    […] się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty, który uwielbiam a później robię surówki, no i wiadomo – kapuśniak z młodej kapusty […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Pizza z bresaola, gruszka i gorgonzola / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Pizza z bresaolą, gruszką i gorgonzolą / Bresaola, pear and gorgonzola pizza

Sałatka-jajeczna-z-makrelą-i-porem-Smoked-mackerel-and-leek-egg-salad

Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress