Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie

Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie"

  • Facebook
  • Twitter

Już niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i  polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam!

Przepis znalazłam tutaj🙂

ciasto

Scroll down for recipe in English

Francuskie ciasto jabłkowe

(tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji)

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki (140g) rodzynek
  • 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (280g) mąki
  • 1/3 szklanki (65g) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 łyżek (115g) zimnego masła
  • 2 duże jajka

Składniki na lukier:

  • 1 (140g) szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania nadzienia jabłkowego, w dużym rondlu lub patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i wrzuć wszystkie składniki nadzienia oprócz rumu. Dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jabłka puszczą sok, przez 5 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż większość soku odparuje, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W celu przygotowania ciasta. w misce miksera lub blendera z nakładką do ciast wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło i mieszaj, aż kawałki masła przestaną być widoczne. Teraz dodaj jajka i mieszaj do utworzenia się kuli z jednolitego ciasta. Wyjmij ją na posypaną mąką powierzchnię pognieć przez chwilę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C, natłuść masłem lub sprayem tortownicę.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i lekko zagnieć na posypanej mąką powierzchni aby zmiękło. Oderwij większą jego połowę, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki tortownicy (odetnij nadmiar ciasta). Wyłóż nadzienie jabłkowe i na to wyłóż rozwałkowaną resztę ciasta. Przy pomocy widelca zlep dokładnie brzegi, a następnie ponakłuwaj nim cały wierzch.
  5. Włóż tak przygotowane ciasto do piekarnika i piecz przez 35 do 40 minut do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.
  6. W celu przygotowania lukru, wymieszaj energicznie cukier puder z wodą i polej nim ciasto. Odstaw do zastygnięcia i podawaj.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

French apple pie

(20 cm baking pan, 8 servings)

Ingredients for apple filling:

  • 1,2kg apples, peeled, cored ant cut into eights
  • 2 tablespoons of butter
  • 1/2 cup (100g) sugar
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 3/4 cup (140g) raisins
  • 1 tablespoon dark rum or brandy

Ingredients for pastry dough:

  • 2 cups (280g) all-purpose flour
  • 1/3 cup (65g) sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 8 tablespoons (115g) unsalted butter, cold
  • 2 large eggs

Ingredients for icing:

  • 1 cup (140g) confectioners sugar
  • 1 1/2 tablespoons water

Preparation:

  1. For the apple filling melt the butter in a wide saucepan, add all the remaining ingredients but the rum. Stir well, place on medium heat, cook until the apples start to sizzle, then cover the pan and decrease the heat. Cook until the apples have exuded water, between 5 and 10 minutes. Uncover the pan and stir occasionally while the water evaporates. Remove from heat, add the rum, and spread the filling in a shallow bowl. Refrigerate the apple filling.
  2. For the dough, combine the flour, sugar, baking powder, and salt in the bowl of a food processor and pulse to mix. Add butter and pulse until the butter is no longer in visible pieces. Add the eggs and pulse until the dough starts to form a ball. Invert to a floured work surface and carefully remove the blade. Wrap and chill the dough.
  3. When you are ready to assemble the pie, preheat the oven to 180ºC.
  4. Lightly knead the chilled dough to soften it. Roll a little more than half the dough on a floured surface and line the pan. Cut away excess dough at the rim of the pan. Spread the chilled apple filling in the crust. Roll the remaining dough and cut an 20cm disk. Set it atop the filling and fold the dough on the side of the pan over it to seal. Use a fork to press down the folded dough and to pierce some holes throughout.
  5. Bake until the dough is baked through and dark golden, about 35 to 40 minutes. Cool on a rack.
  6. Combine the confectioners’ sugar and water in a small saucepan and stir well. Heat to lukewarm and quickly spread on the pie. Let the icing set before serving.

Enjoy!

ciasto

Share the post "Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, deser, jabłko, kuchnia francuska, rum

« Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta
Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes »

Comments

  1. Sukienka z baskinką says

    6 maja 2015 at 14:12

    Z przyjemnością bym skosztowała 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 maja 2015 at 14:13

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  2. kornik says

    6 maja 2015 at 15:49

    Ale napakowane jabłkami! i jeszcze ten lukier na wierzchu..:)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 maja 2015 at 16:17

      Na prawdę przepyszne ciasto, polecam gorąco:)

      Odpowiedz
  3. enjoyment.pl says

    10 maja 2015 at 19:29

    Ciasto wygląda na pyszne, na pewno spróbuję Twojego przepisu. Zapraszam do mnie na babeczki.

    Odpowiedz
  4. Agata says

    7 stycznia 2016 at 12:42

    WOW! Przypomniało mi się jak kiedyś będąc z moimi przyjaciółkami w spa jadłam właśnie takie delicje. Chyba pójdę na całość i podejmę wyzwanie zrobienia go. Która już z was dziewczyny robiła? Czy zawsze wychodzi?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 stycznia 2016 at 13:02

      Jest pyszne, polecam:) Mi wychodzi zawsze:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Best 20 French Apple Pie with Icing – Best Round Up Recipe Collections pisze:
    23 stycznia 2022 o 15:39

    […] Best French Apple Pie With Icing from Francuskie ciasto jabłkowe French apple pie Karmelowy. Source Image: karmelowy.pl. Visit this site for details: karmelowy.pl […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak pomarańczowy / Orange chicken

30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

Babka drozdzowa z powidlami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Sernik marmurkowy z Nutella / Nutella zebra cheesecake

Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake

Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami / Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress