Rok 2013 się już kończy, życzę więc wszystkim sukcesów, także w kuchni, w nadchodzącym 2014 roku:) Przedstawiam też 10 najpopularniejszych w tym roku przepisów z mojego bloga. Zapewniam, że zestawienie jest dosyć zaskakujące.
Śledzie w sosie curry / Curried herring
Jeżeli jeszcze nie macie dosyć świątecznego śledzika, proponuję jego wersję w stylu orientalnym. Delikatny śledź w lekko pikantnym sosie z curry, z cebulką i suszonymi śliwkami i rodzynkami dla przełamania smaku. Pyszne i szybkie, doskonałe na każdą imprezę;). Polecam!
Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce
Dziś przedstawiam przepis na hot dogi w stylu meksykańskim, z pikantnym sosem serowym z zielonymi chilli. Jeżeli chcecie zbić troszkę pikantność sosu, dodajcie papryczki marynowane i pamiętajcie o ogólnej zasadzie dotyczącej wszystkich chilli- im większe tym mniej pikantne. Możne je podać jako szybką przekąskę ale też świetnie sprawdzają się w roli dania głównego. Polecam!
Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami / Pink soup with roasted onions and broccoli
No i po świętach;) Po tych kilku dniach objadania się warto troszkę ulżyć żołądkowi i zjeść coś lekkiego, najlepiej gorącą, lekką zupę. Dziś proponuję ją w stylu tajskim, z buraczkami, brokułami i pieczoną czerwoną cebulą z mlekiem kokosowym. Polecam!
Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream
Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na karpia na tzw. „ostatnią chwilę” 🙂 Jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wielu składników, a karp z kurkami w śmietanie wychodzi znakomity. Polecam!
Spekulosy / Speculoos
Pierwszy raz jadłam te ciasteczka będąc w odwiedzinach u mojej siostry mieszkającej w Belgii i pomimo tego, że specjalną fanką słodyczy nie jestem, te ciasteczka stały się moimi ulubionymi :). Gdy znalazłam w końcu na nie przepis w książce znakomitego Thomasa Kellera „Bouchon Bakery”, wiedziałam że to będzie świetny wybór na święta. Pyszne, korzenne i…
Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy / Cabbage and split pea soup with mushrooms
Dziś przedstawiam przepis na tradycyjne danie wigilijne z mojego domu rodzinnego, autorstwa mojej mamy. Być może dla wielu osób będzie to zaskoczeniem, jednak u mnie w domu obok barszczu czerwonego z uszkami, podaje się także kapuśniak ze słodkiej kapusty, z grochem i grzybkami podsmażonymi na oleju. Jest to danie jedyne w swoim rodzaju, podawane u…
Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami / Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce
Dziś proponuję superszybkie i łatwe danie obiadowe, idealne na obiad w tzw. tygodniu. Steki wołowe zapiekane w bardzo kremowym sosie z porami i pieczarkami pod serem żółtym z płatkami migdałów, a wszystko gotowe w 30 minut. Polecam!
Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar / Spinach, mushroom and cheddar pierogi
Pierogi-nasz hit eksportowy, są uwielbiane na całym świecie. Stwierdziłam więc, że czas najwyższy nauczyć się je lepić, tym bardziej że święta za pasem 🙂 Na moje pierwsze pierogi w życiu, wybrałam te z nadzieniem ze szpinaku, grzybów i sera cheddar (można oczywiście dodać inny ulubiony, oby o wyrazistym smaku). Sam farsz i ciasto robi się…
Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem / Banana muffins with apples and cinnamon
Dziś przedstawiam przepis na bardzo bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem. Idealna kompozycja na zimowe wieczory 🙂 Muffiny są standardowo łatwe w przygotowaniu, a po upieczeniu są pyszne, puszyste i wilgotne. Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- …
- 115
- Next Page »