Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream

Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream

by Dzi 1 Comment

Share the post "Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na karpia na tzw. „ostatnią chwilę” 🙂 Jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wielu składników, a karp z kurkami  w śmietanie wychodzi znakomity. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Karp z kurkami zapiekany w śmietanie

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 karp pokrojony w dzwonka
  • 250 g mrożonych grzybów, tutaj akurat kurki, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone dzwonka dokładnie posól i popieprz, odstaw na 30 minut.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż kolejne 2-3 minuty do całkowitego odparowania soku, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj masło i smaż kolejną minutę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, włóż rybę i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na karpia wyłóż grzyby z cebulą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 oC.
  4. Po 15 minutach pieczenia, wylej na potrawę śmietanę i piecz kolejne 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!

English version

Carp baked with mushrooms and sour cream

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 carp, washed and sliced into 2 cm pieces
  • 250 g of frozen wild mushrooms (e.g. chanterelles), cut into pieces
  • 2 medium onions, diced
  • 1 tablespoon of butter
  • 2 tablespoons of canola oil
  • 1 cup full fat sour cream
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon chopped parsley

Preparation:

  1. Season washed fish with salt and pepper, and set aside for 30 minutes.
  2. In the large frying pan heat the tablespoon of oil on medium heat, and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms. Cook for another 2-3 minutes until juices evaporates, season with salt and pepper, then add the butter and cook for 1 minute.
  3. In a frying pan, heat the dash of oil, add the fish and cook for 2-3 minutes on each side and put into a baking dish.  Sprinkle with anions and mushrooms, and bake in the preheated oven  to 20o oC  for about 20 minutes.
  4. After 15 minutes of baking, pour in the cream and bake for another 5 minutes. Remove from the oven, sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!

Share the post "Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: grzyby, karp, kurki, obiad, ryby, święta

« Spekulosy / Speculoos
Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami / Pink soup with roasted onions and broccoli »

Trackbacks

  1. What to prepare for the Polish Christmas Eve (Wigilia) – Lamus Dworski pisze:
    28 listopada 2017 o 21:26

    […] with mushrooms and sour cream: recipe [image from the same source – […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak-duszony-z-mlodymi-ziemniakami-i-szpinakiem-Braised-chicken-with-baby-potatoes-and-spinach

Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach

Salatka-jajeczna-z-tunczykiem-Tuna-egg-salad

Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Zupa-szczawiowa-ze-szparagami-Sorrel-asparagus-soup

Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup

Babka cytrynowa / Lemon bundt cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress