Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami / Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce

Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami / Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce

by Dzi 1 Comment

Share the post "Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami / Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce"

  • Facebook
  • X

Dziś proponuję superszybkie i łatwe danie obiadowe, idealne na obiad w tzw. tygodniu. Steki wołowe zapiekane w bardzo kremowym sosie z porami i pieczarkami pod serem żółtym z płatkami migdałów, a wszystko gotowe w 30 minut. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g pieczarek, pokrojone w większe kawałki, małe przepołowione
  • 600 g porów, umytych i pokrojonych na talarki
  • 8 małych steków wołowych (po 90 g.)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 150 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik  i ustaw go na 200 oC.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż steki z każdej strony po 1 minucie. Wyjmij je z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmaż przez kilka minut pieczarki, następnie dodaj pory i smaż do zmięknięcia.
  3. Następnie wlej śmietankę i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj przez chwilę aż odrobinę zgęstnieje i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Ułóż steki w przygotowanym naczyniu żaroodpornym i dopraw solą i pieprzem. Na steki wyłóż pory i pieczarki w śmietanie, posyp całość serem i migdałami w płatkach. Piecz w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
Smacznego!

English version

Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g button mushrooms, cut into large pieces, small halved
  • 600 g leeks, washed and thinly sliced
  • 8 small beef steaks (90 g each)
  • 2 tablespoons canola oil
  • 200 g of  cream (30%)
  • 150 g of cheddar cheese, grated
  • 2 tablespoons slivered almond flakes
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven  to 200 oC.
  2. Heat the oil in a large skillet, and sear the the steaks  on each side for 1 minute. Remove them from the pan, add the mushrooms, cook for a few minutes, and add the leeks and cook next 3 minutes or until soft.
  3. Add the cream to the pan and bring to the boil. Reduce the heat, simmer for a few minutes and season to taste with salt and pepper.
  4. Place the steaks in the prepared baking dish and season with salt and pepper. Pour the mushroom and leek sauce over the steaks, sprinkle with cheese and almonds. Bake for about 10 minutes and serve.
Enjoy!

Share the post "Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami / Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cheddar, grzyby, mięso, migdały, obiad, pieczarki, ser, stek, wołowina

« Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar / Spinach, mushroom and cheddar pierogi
Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy / Cabbage and split pea soup with mushrooms »

Comments

  1. bubu says

    21 grudnia 2013 at 10:07

    wygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje 🙂 idealne połączenie sera, pieczarek, pora z dobrym mięsem

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami / Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Pikantne żeberka z piekarnika

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart

Sos-grzybowy-z-pieczonym-czosnkiem-Roasted-garlic-mushroom-sauce

Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress