Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce

Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na hot dogi w stylu meksykańskim, z pikantnym sosem serowym z zielonymi chilli. Jeżeli chcecie zbić troszkę pikantność sosu, dodajcie papryczki marynowane i pamiętajcie o ogólnej zasadzie dotyczącej wszystkich chilli- im większe tym mniej pikantne. Możne je podać jako szybką przekąskę ale też świetnie sprawdzają się w roli dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado

(8 sztuk)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g pokrojonych w kostkę zielonych papryczek chili (tutaj pół na pół z marynowanymi jalapenos)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/8 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki startego sera żółtego (dobrze topiącego się)
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w plastry
  • 8 parówek do hot dogów
  • 8 przyrumienionych na patelni lub w piekarniku bułek do  hot dogów
  • dodatkowe zielone chili do podania

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozpuść masło, włóż czosnek i smaż przez chwilę aż poczujesz jego intensywny zapach. Następnie wmieszaj trzepaczką mąkę, po czym wlej bulion. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę aż lekko zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj śmietanę chili, kminek, chili w proszku i sól. Na koniec wmieszaj ser do całkowitego rozpuszczenia i  zdejmij z ognia.
  2. Ugotuj lub upiecz parówki zgodnie z własnymi preferencjami i umieść je w przygotowanych bułkach. Do każdego włóż plastry awokado i polej sosem serowym. Posyp dodatkowymi chili i podawaj.
Smacznego!

English version

Green chile avocado hot dogs with cheese sauce

(8 hot dogs)

Ingredients:

  • 1 tablespoon butter
  • 1 clove garlic, minced
  • 1 tablespoon flour
  • 1 cup chicken stock
  • 1/2 cup sour cream
  • 100 g diced green chiles
  • 1/4 teaspoon cumin
  • 1/8 teaspoon chili powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 2 cups shredded cheese
  • 1 avocado,peeled and sliced
  • 8 hot dogs
  • 8 buns
  • aditional green chiles

Preparation:

  1. Melt the butter in a large skillet. Add the garlic and cook until fragrant. Whisk in the flour, then the chicken stock. Cook until slightly thickened. Stir in the sour cream, chiles, cumin, chili powder and salt. Stir in the cheese until melted.
  2. Cook the hot dogs according to preference. Place a hot dog in each bun, add avocado slices then top with the green chile cheese sauce. Add on additional chopped green chiles.
Enjoy!

Share the post "Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki Tagged With: awokado, hot dog, kuchnia meksykańska, mięso, obiad, przystawka, ser

« Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami / Pink soup with roasted onions and broccoli
Śledzie w sosie curry / Curried herring »

Comments

  1. Chistopher says

    29 grudnia 2013 at 10:27

    Tak fajnego to jeszcze nie jadłem.Pysznie wygląda,no i bardzo ciekawe składniki.Uwielbiam avocado.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 grudnia 2013 at 10:31

      Polecam!. Ten sos jest wyjątkowy!

      Odpowiedz
  2. bubu says

    29 grudnia 2013 at 13:32

    Mniam!!Popieram uwielbienie do awokado:)świetny pomysł z sosem na urozmaicenie hot doga!

    Odpowiedz
  3. tu-tusia says

    30 grudnia 2013 at 22:17

    Takie hot dogi to ja rozumiem 🙂 Ja bym się pokusiła jeszcze o domowe bułki – wtedy to już w ogóle pychota 🙂

    Odpowiedz
  4. kobialka says

    7 marca 2014 at 14:17

    pierwszy raz jadłam tak dobre hot dogi! dzięki za przepis, na pewno będę je robić częściej. Moim zdaniem do hotdogów to tylko parówki wieprzowe albo kiełbaski wiedeńskie (moje ulubione to te Henryka Kani). Jeszcze raz dzięki!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 marca 2014 at 15:17

      Cieszę się, że smakowały:)

      Odpowiedz
  5. lilo says

    1 kwietnia 2014 at 18:37

    ale super sos !!! Dzieki za wrzucenie, ja dodalam tez paroweczki wiedenskie jak kobialka, smak nieziemski:) Bede teraz czesciej tu zagladac:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 kwietnia 2014 at 19:30

      Cieszę się, ze smakowało i oczywiście zachęcam do dalszych eksperymentów. Parówki wiedeńskie to był świetny pomysł!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Zapiekane-kanapki-z-paluszkami-rybnymi-i-mozzarella-Fish-sticks-and-mozzarella-toasts

Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts

Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną

Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress