Share the post "Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce"
Dziś przedstawiam przepis na hot dogi w stylu meksykańskim, z pikantnym sosem serowym z zielonymi chilli. Jeżeli chcecie zbić troszkę pikantność sosu, dodajcie papryczki marynowane i pamiętajcie o ogólnej zasadzie dotyczącej wszystkich chilli- im większe tym mniej pikantne. Możne je podać jako szybką przekąskę ale też świetnie sprawdzają się w roli dania głównego. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado
(8 sztuk)
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 100 g pokrojonych w kostkę zielonych papryczek chili (tutaj pół na pół z marynowanymi jalapenos)
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu
- 1/8 łyżeczki chili w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki startego sera żółtego (dobrze topiącego się)
- 1 awokado, obrane i pokrojone w plastry
- 8 parówek do hot dogów
- 8 przyrumienionych na patelni lub w piekarniku bułek do hot dogów
- dodatkowe zielone chili do podania
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozpuść masło, włóż czosnek i smaż przez chwilę aż poczujesz jego intensywny zapach. Następnie wmieszaj trzepaczką mąkę, po czym wlej bulion. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę aż lekko zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj śmietanę chili, kminek, chili w proszku i sól. Na koniec wmieszaj ser do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z ognia.
- Ugotuj lub upiecz parówki zgodnie z własnymi preferencjami i umieść je w przygotowanych bułkach. Do każdego włóż plastry awokado i polej sosem serowym. Posyp dodatkowymi chili i podawaj.
English version
Green chile avocado hot dogs with cheese sauce
(8 hot dogs)
Ingredients:
- 1 tablespoon butter
- 1 clove garlic, minced
- 1 tablespoon flour
- 1 cup chicken stock
- 1/2 cup sour cream
- 100 g diced green chiles
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/8 teaspoon chili powder
- 1/4 teaspoon salt
- 2 cups shredded cheese
- 1 avocado,peeled and sliced
- 8 hot dogs
- 8 buns
- aditional green chiles
Preparation:
- Melt the butter in a large skillet. Add the garlic and cook until fragrant. Whisk in the flour, then the chicken stock. Cook until slightly thickened. Stir in the sour cream, chiles, cumin, chili powder and salt. Stir in the cheese until melted.
- Cook the hot dogs according to preference. Place a hot dog in each bun, add avocado slices then top with the green chile cheese sauce. Add on additional chopped green chiles.
Chistopher says
Tak fajnego to jeszcze nie jadłem.Pysznie wygląda,no i bardzo ciekawe składniki.Uwielbiam avocado.
Dzi says
Polecam!. Ten sos jest wyjątkowy!
bubu says
Mniam!!Popieram uwielbienie do awokado:)świetny pomysł z sosem na urozmaicenie hot doga!
tu-tusia says
Takie hot dogi to ja rozumiem 🙂 Ja bym się pokusiła jeszcze o domowe bułki – wtedy to już w ogóle pychota 🙂
kobialka says
pierwszy raz jadłam tak dobre hot dogi! dzięki za przepis, na pewno będę je robić częściej. Moim zdaniem do hotdogów to tylko parówki wieprzowe albo kiełbaski wiedeńskie (moje ulubione to te Henryka Kani). Jeszcze raz dzięki!
Dzi says
Cieszę się, że smakowały:)
lilo says
ale super sos !!! Dzieki za wrzucenie, ja dodalam tez paroweczki wiedenskie jak kobialka, smak nieziemski:) Bede teraz czesciej tu zagladac:)
Dzi says
Cieszę się, ze smakowało i oczywiście zachęcam do dalszych eksperymentów. Parówki wiedeńskie to był świetny pomysł!