Share the post "Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem / Banana muffins with apples and cinnamon"
Dziś przedstawiam przepis na bardzo bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem. Idealna kompozycja na zimowe wieczory 🙂 Muffiny są standardowo łatwe w przygotowaniu, a po upieczeniu są pyszne, puszyste i wilgotne. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem
(12-15 szt.)
Składniki:
- 4 łyżki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany, zmiksowane na puree (lub rozgniecione widelcem)
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki przesianej mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek (2 średnie jabłka)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. W misce miksera ubij na wysokich obrotach masło z cukrem, przez około minutę. Uzyskasz masę o ziarnistej jeszcze konsystencji.
- Do powstałej masy dodaj 2 jajka i miksuj przez kolejną minutę, aż stanie się jednolita i kremowa.
- Następnie dodaj puree z bananów, jogurt grecki i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie do połączenia się składników, przez około minutę.
- W międzyczasie, w średniej misce, dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Nie miksuj zbyt długo, nie martw się o grudki – znikną w trakcie pieczenia. Wmieszaj do masy kawałki jabłek.
- Przygotuj blachę do pieczenia muffinek i wyłóż ją papilotkami. Wypełnij je do 3/4 wysokości i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmij babeczki z piekarnika, odstaw do lekkiego wystudzenia, następnie wyjmij z blachy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
English version
Banana muffins with apples and cinnamon
(12-15 muffins)
Ingredients:
- 4 tablespoons unsalted butter, very soft, room temperature
- 1 cup regular white sugar
- 2 eggs
- 2 very ripe bananas, mashed
- 1 cup Greek yogurt
- 1 teaspoon vanilla extract
- 2 cups all-purpose flour, sifted
- 1 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon cinnamon
- 2 cups sliced apple chunks, or about 2 medium size apples
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC. In a medium bowl, using electric mixer, beat 4 tablespoons of butter and 1 cup of white sugar on high speed for 1 minute until well-combined. You will get coarse looking mixture (not creamy).
- Add 2 eggs to the butter-sugar mixture and continue beating for another minute until very creamy and very smooth.
- Add mashed bananas, Greek yogurt and vanilla extract to the butter-sugar-eggs mixture, and continue beating, using electric mixer, until well combined – for about another minute.
- In a separate medium bowl, combine sifted flour , baking powder, baking soda and cinnamon. Mix until well combined.
- Add dry ingredients into wet ingredients, just until combined. Do not overmix. If there are lumps – they will work themselves out during baking. Fold in apple chunks.
- Place the muffin cup liners into the muffin pan. Fill muffin liners 3/4 full. Bake for about 25 minutes. Cool on a rack for a little bit, then remove muffins from the pan and let them cool some more.
Enjoy!
Dodaj komentarz