Share the post "Zupa serowa z kalafiorem i brokułami / Cheesy cauliflower and broccoli soup"
Uwielbiam zupy! Mogłabym jeść codziennie o każdej porze dnia 😉 Zazwyczaj są bardzo łatwe w przygotowaniu i można zrobić je tak, że będzie też bardzo sycąca. Taka właśnie jest zupa, na którą przepis przedstawiam poniżej. Pyszna zupa serowa z kalafiorem, brokułami i ziemniakami zaspokoi głód na długo. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Na pewno sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Zupa serowa z kalafiorem i brokułami
(6 porcji)
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 brokuła, podzielonego na różyczki
- 1/2 kalafiora, podzielonego na różyczki
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka startego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki masła dodaj cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 5 minut.
- Dodaj bulion i ziemniaki, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 15 minut, po czym dodaj brokuły i kalafiora i gotuj przez kolejne 10 minut lub do miękkości.
- W średnim rondelku umieść 4 łyżki masła i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj mąkę i smaż mieszający przez 3-4 minuty do lekkiego zarumienienia i wmieszaj rózgą śmietankę i po podgrzaniu ser aż do jego rozpuszczenia.
- Wlej śmietankę do zupy, zamieszaj i gotuj przez około 5 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Cheesy cauliflower and broccoli soup
(6 servings)
Ingredients:
- 6 tbsp butter
- 1 onion, chopped
- 1 carrot, chopped
- 3 garlic cloves, minced
- 4 cups chicken stock
- 3 medium potatoes, peeled and cubed
- 1/2 head of broccoli, divided into florets
- 1/2 head of cauliflower, divided into florets
- 1 tbsp flour
- 2 cups double cream
- 1 cup shredded cheese
- salt and pepper to taste
Preparation:
- In a large pot heat 2 tbsp butter over medium-high heat add add onion, carrot and garlic and cook for 5 minutes. Add the chicken stock and potatoes and bring to a boil. Cover and cook for 15 minutes , add the broccoli and cauliflower and cook for 10 minutes or until tender.
- In a medium saucepan add the remaining 4 tablespoons butter and melt over medium-high heat. Add the flour and create a roux cooking for 3-4 minutes and whisk in the cream and cheese.
- Mix cream into the soup, stir and let simmer for 5 minutes and season with salt and pepper to taste.
Enjoy!
Aguś kulinarnie says
Alez bym taka zjadla,ale moich domownikow zdania niestety nie jestem pewna. Dobrze,ze jest na zoltym serze,a nie na topionym,jakos do tych drugich nie mam przekonania.
Dzi says
ja też szczerze mówiąc. Ze zwykłego sera żółtego zupy wychodzą tak samo smaczne 😉