Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami / Pink soup with roasted onions and broccoli

Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami / Pink soup with roasted onions and broccoli

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami / Pink soup with roasted onions and broccoli"

  • Facebook
  • Twitter

No i po świętach;) Po tych kilku dniach objadania się warto troszkę ulżyć żołądkowi i zjeść coś lekkiego, najlepiej gorącą, lekką zupę. Dziś proponuję ją w stylu tajskim, z buraczkami, brokułami i pieczoną czerwoną cebulą z mlekiem kokosowym. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2-3 średnie buraki ćwikłowe, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz
  • 2 małe lub średnie czerwone cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości
  • olej rzepakowy
  • 1 brokuł, podzielony na różyczki
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • szczypta chilli w proszku
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Umieść buraki w średnim garnku, dodaj czosnek i szczyptę soli, po czym wlej tylko tyle wody, aby przykryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj buraki do miękkości.
  2. W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Pokrojoną cebulę umieść na naoliwionej blaszce, skrop olejem i włóż do piekarnika. Piecz przez 20 minut, do lekkiego zarumienienia.
  3. Czekając na buraki i cebulkę, zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę i wrzuć brokuły. Gotuj przez 3 minuty, po czym odcedź i przelej zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania dzięki czemu brokuły będą ugotowane, jednak wciąż chrupiące.
  4. Gdy buraki są już miękkie, dodaj mleko kokosowe i szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Następnie włóż brokuły, gotuj przez chwilę i zdejmij zupę z ognia. Dopraw sokiem z cytryny i solą, chilli i pieprzem.
  5. Przelej zupę do miseczek, wyłóż upieczoną cebulkę i podawaj.

Smacznego!

English version

Pink soup with roasted onions and broccoli

(4 servings)

Ingredients:

  • 2-3 small to medium beets, peeled and cubed
  • 2 garlic cloves, minced
  • salt and pepper
  • 2 small to medium red onions, peeled and quartered or cut into eighths
  • canola oil
  • 1 head of broccoli, cut into bite-sized florets
  • 2 cans coconut milk
  • pinch of chilli powder
  • 1/2 lemon, juiced

Przygotowanie:

  1. Add beets to a medium-sized saucepan along with the garlic and a pinch of salt and barely cover with water. Bring to a boil, lower the heat and simmer until beets are tender.
  2. Meanwhile, preheat the oven to 180 oC. Place onions on an oiled baking sheet, lightly brush with oil and roast until golden, for about 20 minutes.
  3. While waiting for the beets and onions to cook, bring a large pot of well-salted water to a boil and blanch the broccoli for 3 minutes. Immediately drain and cool with cold water to stop the cooking.
  4. When the beets are tender, add in coconut milk and a pinch of salt, bring to a gentle boil and simmer for 3 minutes. Add in the broccoli, stir to heat it through and then remove from the heat. Squeeze lemon juice over the soup and adjust salt and chilli if needed.
  5. Ladle the soup into bowls and top with roasted onion wedges and serve!

Enjoy!

Share the post "Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami / Pink soup with roasted onions and broccoli"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: buraki, chilli, obiad, przystawka, zupa

« Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream
Hot dogi z sosem serowym z chili i awokado / Green chile avocado hot dogs with cheese sauce »

Comments

  1. jula says

    27 grudnia 2013 at 20:13

    wspaniały kolor! wydaję mi się, że posmakowałaby mi taka zupa 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 grudnia 2013 at 20:14

      Jeżeli lubisz kuchnię tajską to na pewno:)

      Odpowiedz
  2. Kaszuby wypoczynek says

    27 grudnia 2013 at 21:50

    Już po świętach, teraz trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 grudnia 2013 at 21:57

      🙂

      Odpowiedz
  3. gin says

    28 grudnia 2013 at 02:16

    Ma cudownie zachęcający kolor 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Chińskie jajka herbaciane/Chinese Tea Eggs

Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Currywurst

Currywurst

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress