Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z ogórkiem kiszonym. Tak więc, po latach opierania się zrobiłam tego nieszczęsnego schabowego, jednak udało mi się przemycić „udziwnienie” i dodałam startego parmezanu do panierki. Wyszedł pyszny, soczysty i chrupiący, taki jak chciał i był bardzo zadowolony. Polecam więc tego schabowego, nie tylko dla kulinarnych konserwatystów 😉
Scroll down for recipe in English
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce
(4 porcje)
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 4 kotlety schabowe (każdy około 150-200 g)
- sól i pieprz
- 6 łyżek oleju roślinnego
Przygotowanie:
- W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą i na trzeci talerz wysyp starty parmezan.
- Dopraw kotlety solą i pieprzem i obtocz w parmezanie. Uklep aby dobrze przywarł po czym zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej. Można je delikatnie rozbić przed panierowaniem, ja jednak lubię takie „naturalne”:).
- W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kotlety i podsmaż z do ładnego zarumienienia z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Parmesan-Crusted Pork Chops
(4 servings)
Ingredients:
- 2 large eggs
- 1 cup dried bread crumbs
- 3/4 cups grated Parmesan
- 4 pork chops (each about 150-200 g)
- salt and ground black pepper
- 6 tablespoons vegetable oil
Preparation:
- Whisk the eggs in a plate to blend. Place the bread crumbs in another pie plate. Place the cheese in a third pie plate.
- Sprinkle the pork chops with salt and pepper. Coat the chops completely with the cheese, patting to adhere. Dip the chops into the eggs, then coat completely with the bread crumbs, patting to adhere.
- Heat oil in a very large skillet over medium heat. Add pork chops and cook until golden brown one ach side and serve!
Enjoy!
Karol says
Mmm smakowicie wygląda Twój schabowy. Taka typowo polska potrawa, na pierwszy rzut oklepana. Pokazujesz, że może być inaczej! Twoje wpisy, to jak prezentujesz potrawy sprawia że wydają się one niecodzienne i wyjątkowe. Ostatnio mnie naszła ochota na zasmażany ser z frytkami, który prezentowałaś kilka wpisów wcześniej. Zrobiłem go według Twojego przepisu i wyszedł wyśmienity! Identyczny jak ten, który jadłem w Pradze! Dziękuję, pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wpisów. Na pewno będę tu zaglądał 🙂
Dzi says
Dziękuję za miły komentarz i zapraszam:)
Ania says
Witam,miesko wyglada bardzo smakowicie.Czy mozna prosic o podanie przepisu na gofry ktore sa na zdjeciu obok kotletow.
Dzi says
Wrzucę przepis na gofry ziemniaczane jeszcze w tym tygodniu
KulinarnePrzeboje says
A to ciekawe kotlety schabowe! Muszę koniecznie je kiedyś wypróbować! Dzięki 🙂
Bawarka says
Super pasuje do obiadu z ziemniakami w każdej formie a także z ryżem. Osobiście dodaję znacznie bardziej ostre od strony pieprzu. Twój przepis jest genialny, wszystko wychodzi smacznie i szybko. Tylko jeszcze ja dorzucam tego pieprzu bo lubię jak są dość mocno ostre. Panierka bardzo fajnie wychodzi, dzięki za ten przepis.