Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops"

  • Facebook
  • Twitter

Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z ogórkiem kiszonym. Tak więc, po latach opierania się zrobiłam tego nieszczęsnego schabowego, jednak udało mi się przemycić „udziwnienie” i dodałam startego parmezanu do panierki. Wyszedł pyszny, soczysty i chrupiący, taki jak chciał i był bardzo zadowolony. Polecam więc tego schabowego, nie tylko dla kulinarnych konserwatystów 😉

Scroll down for recipe in English

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 4 kotlety schabowe (każdy około 150-200 g)
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą i na trzeci talerz wysyp starty parmezan.
  2. Dopraw kotlety solą i pieprzem i obtocz w parmezanie. Uklep aby dobrze przywarł po czym zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej. Można je delikatnie rozbić przed panierowaniem, ja jednak lubię takie „naturalne”:).
  3. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kotlety i podsmaż z do ładnego zarumienienia z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

English version

Parmesan-Crusted Pork Chops

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 large eggs
  • 1 cup dried bread crumbs
  • 3/4 cups grated Parmesan
  • 4  pork chops (each about 150-200 g)
  • salt and ground black pepper
  • 6 tablespoons vegetable oil

Preparation:

  1. Whisk the eggs in a plate to blend. Place the bread crumbs in another pie plate. Place the cheese in a third pie plate.
  2. Sprinkle the pork chops with salt and pepper. Coat the chops completely with the cheese, patting to adhere. Dip the chops into the eggs, then coat completely with the bread crumbs, patting to adhere.
  3. Heat  oil in a very large skillet over medium heat. Add pork chops and cook until golden brown one ach side and serve!

Enjoy!

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Share the post "Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: mięso, obiad, parmezan, ser, wieprzowina

« Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland
Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake »

Comments

  1. Karol says

    5 września 2016 at 09:56

    Mmm smakowicie wygląda Twój schabowy. Taka typowo polska potrawa, na pierwszy rzut oklepana. Pokazujesz, że może być inaczej! Twoje wpisy, to jak prezentujesz potrawy sprawia że wydają się one niecodzienne i wyjątkowe. Ostatnio mnie naszła ochota na zasmażany ser z frytkami, który prezentowałaś kilka wpisów wcześniej. Zrobiłem go według Twojego przepisu i wyszedł wyśmienity! Identyczny jak ten, który jadłem w Pradze! Dziękuję, pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wpisów. Na pewno będę tu zaglądał 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 września 2016 at 09:58

      Dziękuję za miły komentarz i zapraszam:)

      Odpowiedz
  2. Ania says

    11 września 2016 at 22:50

    Witam,miesko wyglada bardzo smakowicie.Czy mozna prosic o podanie przepisu na gofry ktore sa na zdjeciu obok kotletow.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 września 2016 at 23:19

      Wrzucę przepis na gofry ziemniaczane jeszcze w tym tygodniu

      Odpowiedz
  3. KulinarnePrzeboje says

    15 stycznia 2019 at 22:28

    A to ciekawe kotlety schabowe! Muszę koniecznie je kiedyś wypróbować! Dzięki 🙂

    Odpowiedz
  4. Bawarka says

    17 sierpnia 2020 at 11:20

    Super pasuje do obiadu z ziemniakami w każdej formie a także z ryżem. Osobiście dodaję znacznie bardziej ostre od strony pieprzu. Twój przepis jest genialny, wszystko wychodzi smacznie i szybko. Tylko jeszcze ja dorzucam tego pieprzu bo lubię jak są dość mocno ostre. Panierka bardzo fajnie wychodzi, dzięki za ten przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

Tosty-z-lososiem-awokado-i-mozzarella-Salmon-avocado-and-mozzarella-toast

Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

Klasyczna wloska bruschetta / Classic Italian bruschetta

Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress