Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Welsh Rarebit – brytyjska grzanka z serem i szpinakiem

by Dzi 5 komentarzy

Welsh Rarebit – brytyjska grzanka z serem i szpinakiem

Welsh Rarebit jest to tradycyjna brytyjska grzanka znana już od XVIII wieku. Podaje się je z wieloma różnymi dodatkami, jednak ja dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą z możliwych, czyli z serem, szpinakiem sosem  Worcestershire i musztardą. To połączenie sprawdza się zawsze, a w przyszłości poeksperymentujemy z innymi gdyż te grzanki były przepyszne. Polecam!

Filed Under: Przystawki, Śniadanie Tagged With: cheddar, kuchnia brytyjska, przystawka, ser, śniadanie, szpinak

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem / Tuna noodle casserole

by Dzi 3 komentarze

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem / Tuna noodle casserole

Dziś przedstawiam przepis na szybką i smaczną zapiekankę makaronową z tuńczykiem w delikatnym sosie serowym z porami i koperkiem. Szybka i łatwa wykonaniu, gwarantuje udany obiad nawet w tygodniu. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Ryby i owoce morza Tagged With: Gruyere, makaron, obiad, parmezan, por, ryba, ser, tuńczyk, zapiekanka, zioła

Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami / Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms

by Dzi 5 komentarzy

Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami / Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms

Zachwycona smakiem pieczonych pierogów drożdżowych z kapustą i grzybami postanowiłam drążyć temat dalej. W związku z naciskami narzeczonego na nadzienie mięsne, przeszukałam całą moją biblioteczkę i znalazłam przepis idealny w książce Hanny Szymanderskiej „Kuchnia polska”.  Wyszły pyszne, chrupiące z aromatycznym mięsno-grzybowym nadzieniem, który w książce został nazwany farszem podolskim. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: ciasto drożdżowe, cielęcina, grzyby, Hanna Szymanderska, mięso, obiad, pieczarki, pierogi

Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej / Honey garlic chicken

by Dzi Leave a Comment

Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej / Honey garlic chicken

Dziś przedstawiam prosty sposób na pysznego kurczaka, tym razem w glazurze miodowo-czosnkowej w stylu azjatyckim. Doskonały pomysł nawet na obiad w tygodniu. Podałam go z porami podsmażanymi z grzybami. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kuchnia azjatycka, kurczak, mięso, miód, obiad, sos sojowy

Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies

by Dzi 2 komentarze

Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, warto więc zacząć planować już menu na ten romantyczny dzień. Dziś przedstawiam przepis na romantyczne kruche ciasteczka-bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, gdzie dodatek barwnika dodaje im odpowiedniego charakteru. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, ciasto kruche, słodkości, walentynki, wypieki

Restauracja Akademia – recenzja

by Dzi 4 komentarze

Restauracja Akademia – recenzja

Dzięki uprzejmości redakcji portalu Uroda i zdrowie w ramach akcji blogerzy smakują, zostałam zaproszona przez restaurację Akademia na degustację ich potraw. Wybrałam się tam z moją połówką w bardzo mroźny piątkowy wieczór, a zależało mi na wizycie w tygodniu, gdyż w weekendy obowiązuje tam karta z kuchnia polską (chociaż, jak zobaczyłam w tej karcie gulasz z…

Read More »

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: recenzja, restauracja

Aromatyczne pory smażone z grzybami / Sauteed leeks and mushrooms

by Dzi 5 komentarzy

Aromatyczne pory smażone z grzybami / Sauteed leeks and mushrooms

Dziś przedstawiam propozycję dodatku do dania głównego w stylu azjatyckim bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Pory smażone z grzybami, niby takie proste danie, a jednak sos sojowy i sake wydobywają z nich niesamowitą głębię. Zawsze zaskakuje mnie intensywność smaków w daniach kuchni japońskiej przy użyciu tak niewielkiej liczby składników….

Read More »

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: boczniaki, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grzyby, Harumi Kurihara, kuchnia azjatycka, kuchnia japońska, pieczarki, por, sake, sałatka, shiitake, sos sojowy

Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym / Smoked salmon and pea pasta with light cream sauce

by Dzi Leave a Comment

Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym / Smoked salmon and pea pasta with light cream sauce

Uwielbiam przepisy, które przy minimum wysiłku gwarantują nam pyszny obiad. Jednym z nich jest przepis na szybki makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i pomidorami w przepysznym i lekkim, winno-śmietanowym sosie. Całość posypana parmezanem, tworzy doskonałe i szybkie danie obiadowe. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Ryby i owoce morza Tagged With: groszek, makaron, obiad, parmezan, pomidor, ryby, ser, łosoś

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

by Dzi 1 Comment

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

Dziś przedstawiam przepis na puree, które jest doskonałą alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, a są tak samo łatwe w wykonaniu. Ziemniaczki, zmiksowane z oliwą z oliwek i ziołami, dzięki czemu nabierają aksamitnej konsystencji. Warto też wspomnieć, że oliwa jest dużo zdrowsza od tradycyjnego masełka, więc polecam puree do każdego dania głównego!

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, ziemniaki, zioła

Wołowina po burgundzku / Beef bourguignon

by Dzi 5 komentarzy

Wołowina po burgundzku / Beef bourguignon

Dziś przedstawiam chyba jedno z najsłynniejszych dań kuchni francuskiej – wołowinę po burgundzku. Najpierw marynowane, następnie długo duszone w winie (tradycyjnie w czerwonym burgundzie)  kawałki wołowiny, z pieczarkami i ziołami. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach, a sama Julia Child stwierdziła, że jest to „najlepsze danie z wołowiną wymyślone przez człowieka”. Polecam!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: brandy, Bruce Weinstein, czerwone wino, grzyby, koniak, kuchnia francuska, Mark Scarbrough, mięso, obiad, pieczarki, wino, wołowina, zioła

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu?

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto/Duck breasts with raspberry and port sauce

Drożdżowe wieńce cynamonowe / Cinnamon wreaths

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress