Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs

by Dzi 1 Comment

Share the post "Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na puree, które jest doskonałą alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, a są tak samo łatwe w wykonaniu. Ziemniaczki, zmiksowane z oliwą z oliwek i ziołami, dzięki czemu nabierają aksamitnej konsystencji. Warto też wspomnieć, że oliwa jest dużo zdrowsza od tradycyjnego masełka, więc polecam puree do każdego dania głównego!

Scroll down for recipe in English

Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 450 g średnich ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżeczki soli, plus więcej do doprawienia
  • 1 łyżka drobno posiekanych świeżych ziół (pietruszka, bazylia i rozmaryn)
  • pieprz do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Włóż ziemniaki do większego garnka, zalej zimną wodą, wsyp sól i gotuj do miękkości, ok. 15-20 minut.Gdy są już miękkie, odcedź je i przełóż do pojemnika blendera (w blenderze uzyskamy najlepszy, aksamitny efekt, ale można też ugnieść ziemniaki w sposób tradycyjny).
  2. Miksując dolewaj oliwę, aż uzyskamy oczekiwaną, aksamitną konsystencję. Następnie przełóż puree do miski i wmieszaj zioła. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj ciepłe.
Smacznego!

English version

Olive Oil Mashed Potatoes with Herbs

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 450 g potatoes, quartered
  • 1/3 cup extra virgin olive oil
  • 2 teaspoons salt, plus more to taste
  • 1 tablespoon finely minced fresh herbs (parsley, basil or rosemary)
  • 1/2 teaspoon pepper, to taste

Preparation:

  1. Add potatoes, cold water and salt into a pot. Boil until tender, about 15-20 minutes. Drain and place hot potatoes in a blender or food processor.
  2. Slowly pour oil in while the blades turn and whip until desired consistency. Place into a serving bowl and stir in fresh herbs and salt and pepper to taste. Serve warm.
Enjoy!

Share the post "Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek / Olive oil mashed potatoes with herbs"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, ziemniaki, zioła

« Wołowina po burgundzku / Beef bourguignon
Makaron z wędzonym łososiem i groszkiem w lekkim sosie śmietanowym / Smoked salmon and pea pasta with light cream sauce »

Comments

  1. bubu says

    25 stycznia 2014 at 10:59

    Mniam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

boczniaki bbq

Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms

Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake

„Prosciutto” z kaczki czyli solona suszona kaczka

Ciasto zebra / Zebra cake

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress