Welsh Rarebit jest to tradycyjna brytyjska grzanka znana już od XVIII wieku. Podaje się je z wieloma różnymi dodatkami, jednak ja dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą z możliwych, czyli z serem, szpinakiem sosem Worcestershire i musztardą. To połączenie sprawdza się zawsze, a w przyszłości poeksperymentujemy z innymi gdyż te grzanki były przepyszne. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Welsh Rarebit
(4 porcje)
Składniki:
- 4 kromki ładnego chleba lub 1 bagietka pokrojona na kromki
- 1 szklanka startego sera cheddar (lub innego ulubionego)
- 1 łyżeczka wytrawnej musztardy
- 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
- mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka mleka
- 2 szklanki świeżego szpinaku
Przygotowanie:
- Włóż szpinak do dużej patelni i podgrzewaj do zwiędnięcia, po czym odstaw do ostygnięcia. Następnie odciśnij rękami nadmiar wody i z grubsza posiekaj.
- Kromki chleba lub bagietki połóż na blaszce do pieczenia i umieść pod rozgrzanym grillem.
- W międzyczasie, w małej miseczce wymieszaj ser, musztardę, sos Worcestershire, szczyptę pieprzu i mleko, po czym wmieszaj posiekany szpinak.
- Zarumienione kromki obróć na drugą stronę i wyłóż na nie przygotowaną mieszankę serowo-szpinakową. Włóż blaszkę ponownie pod grilla i podgrzewaj przez 2 – 3 minuty, aż ser się roztopi i ładnie zarumieni.
English version
Welsh Rarebit
(4 servings)
Ingredients:
- 4 slices of good bread or 1 baguette sliced
- 1 cup of grated cheddar cheese
- 1 teaspoon of dry mustard
- 1/2 teaspoon worcestershire sauce
- ground black pepper
- 1 teaspoon of milk
- 2 cups of fresh spinach
Preparation:
- Heat the spinach in a pan until wilted then leave to cool. When cooled, squeeze out the excess liquid and chop roughly.
- Place the slices of bread under the broiler until lightly browned on one side.
- Meanwhile mix together the cheese, mustard, worcestershire sauce, pepper and milk. Next, stir in the chopped spinach.
- Turn the slices of bread over and top with the cheese mixture, so it’s evenly distributed over each slice. Place under the hot grill for 2 – 3 minutes until the cheese is melted and golden.
jula says
brytyjczycy wiedzieli co dobre <3
Dzi says
dokładnie:)
bubu says
idealne rozpoczęcie poranka, wszystkie składniki są, więc do dzieła 🙂
Ailsa says
In Britain this would never include spinach. Welsh rarebit is really made like this recipe from Hugh Fearnley Whittingstall:
50g/2oz flour
50g/2oz butter
250ml/9oz strong beer, warmed
250g/9oz strong cheddar, grated
2tsp English mustard
2 tbsp Worcestershire sauce
black pepper
4 large slices granary bread
Preparation method
In a small saucepan melt the butter and make a roux with the flour. Cook for a couple of minutes, stirring to prevent the roux from burning. Stir in the warm beer by degrees, until you have a thick but smooth sauce. Add the grated cheese and stir until melted. You should now have a thick paste. Mix in the mustard and Worcestershire sauce and season well with black pepper.
Lightly toast and butter the bread, then pile up the cheesy mixture on each slice. Cook under a hot grill for a few minutes, until browned and bubbling.
Dzi says
Thanks for the tip and recipe! 🙂