Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies

Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies"

  • Facebook
  • X

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, warto więc zacząć planować już menu na ten romantyczny dzień. Dziś przedstawiam przepis na romantyczne kruche ciasteczka-bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, gdzie dodatek barwnika dodaje im odpowiedniego charakteru. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kruche ciasteczka walentynkowe

(25 średnich ciasteczek)

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła, pokrojonego w małą kostkę
  • 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego (ja miałam w płynie)
  • 2-3 łyżki wody
  • ulubiona posypka

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 °C. W misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sól. Następnie dodaj masło i barwnik, po czym miksuj aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następne miksuj dalej, aż masa nabierze konsystencji ciasta, dolewając po odrobinie wody jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka.
  2. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, pognieć chwilę rekami, po czym rozwałkuj je na grubość około 0,8 – 1 cm. Wytnij wycinarką w kształcie serca pojedyncze ciasteczka. W płytkim naczyniu wysyp posypkę i obtocz w niej brzegi ciasteczek lekko je dociskając.
  3. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż środki serduszek będą już ścięte. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!

English version

Valentine shortbread cookies

(25 medium cookies)

Ingredients:

  • 1 1/4 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup sugar
  • 2 1/2 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 cup butter, cut up into small dice
  • 1 tablespoon red food coloring
  • 2-3 tablespoons water
  • sprinkles

Preparation:

  1. Preheat your oven to 160 oC. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached, combine the flour, sugar, cocoa powder, and salt until combined. Add the butter pieces and red food coloring and mix the mixture until it’s the consistency of fine crumbs. Next keep mixing it until it forms a dough adding some water if necessary.
  2. Knead the dough on a lightly floured counter top, and then use a rolling pin to roll it about 0,8 – 1 cm thick. Cut the dough into heart shapes using cookie cutter. Place sprinkles into a shallow bowl and gently press the edges of each cookie.
  3. Place the cookies on a lined baking sheet. Bake for about 20 minutes or until the centers of the cookies are set, then remove from the oven and place on a cooling rack.
Enjoy!

Share the post "Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, ciasto kruche, słodkości, walentynki, wypieki

« Restauracja Akademia – recenzja
Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej / Honey garlic chicken »

Comments

  1. Ania says

    12 lutego 2017 at 17:44

    Rewelacyjne ciasteczka 🙂 Pysznie wyglądają ;_)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 lutego 2017 at 18:00

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith

Mule w białym winie / Moules marinière

Stek-w-smietankowym-sosie-z-grzybami-Creamy-steak-with-mushrooms

Stek w śmietankowym sosie z grzybami / Creamy steak with mushrooms

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress