Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej / Honey garlic chicken

Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej / Honey garlic chicken

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej / Honey garlic chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam prosty sposób na pysznego kurczaka, tym razem w glazurze miodowo-czosnkowej w stylu azjatyckim. Doskonały pomysł nawet na obiad w tygodniu. Podałam go z porami podsmażanymi z grzybami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej

(4 porcje)

Składniki:

  • 8 części kurczaka (nadudzia, pałki lub skrzydełka) 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1  1/2 łyżki brązowego cukru 
  • 4 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku 
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Szczodrze obsyp kurczaka solą i pieprzem i poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę. Następnie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. W międzyczasie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w dużej misce.
  2. Wyjmij podpieczonego kurczaka z piekarnika  i przełóż go do miski z glazurą. Zlej też trochę wytopionego tłuszczu (nie za dużo, sos musi być gęsty i lepki). Dokładnie obtocz kurczaka w glazurze. 
  3. Wyłóż kurczaka skórą do dołu znowu na blaszkę i włóż do piekarnika. Włącz funkcję grilla i podpiekaj przez 5 minut. Następnie wyjmij kurczaka z piekarnika, odwróć wszystkie kawałki skórą do góry i wysmaruj go pozostałą glazurą. Grilluj kolejne 5 minut, aż kurczak będzie ładnie zarumieniony i podawaj.
Smacznego!

English version

Honey garlic chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 8 pieces of chicken (thighs, wings or drumsticks)
  • 3 tbsp honey 
  • 1 1/2 tbsp brown sugar
  • 4 chopped cloves garlic 
  • 1 tsp chopped onion
  • 1 tsp sea salt
  • salt & pepper

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC. Season chicken with salt and pepper and place on a rimmed baking sheet. Bake in the oven for 20 minutes. While the chicken is in the oven combine all other ingredients in a bowl and mix thoroughly.
  2. Remove chicken from the oven and place each piece in the bowl with the mixed sauce. Drain any fat that is on the baking sheet into the bowl with the sauce (not too much, sauce have to be sticky). Toss to coat thoroughly.
  3. Place chicken, skin side down, on the baking sheet and return to oven. Turn oven to broil and broil for 5 minutes. Remove chicken from the oven and turn to skin side up. Coat the chicken skin with any remaining sauce. Broil for another 5 minutes.
Enjoy!

Share the post "Kurczak w glazurze miodowo-czosnkowej / Honey garlic chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kuchnia azjatycka, kurczak, mięso, miód, obiad, sos sojowy

« Kruche ciasteczka walentynkowe / Valentine shortbread cookies
Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami / Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ściąga kuchenna z serii wydrukuj i powieś na lodówce

Curry-z-kurczakiem-dynia-i-maslem-orzechowym-Chicken-pumpkin-and-peanut-butter-curry

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry

Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady

Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress