Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka"

  • Facebook
  • Twitter

Kolejna propozycja niezwykle szybkiego i smacznego dania w stylu azjatyckim. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki „Niezrównana kuchnia azjatycka”, która jest dosłownie kopalnią pomysłów na błyskawiczny obiad ” w tygodniu”. Przepis w oryginale jest bez makaronu, jednak dodałam go zamiast standardowego ryżu. Danie najszybciej można przygotować w woku, jednak głęboka patelnia też zda egzamin.Polecam!

 

Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym (4 porcje)

Składniki:

  • ok. 250 g makaronu (u mnie chiński 3 minutowy)
  • 400 g rumsztyku,pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego,startego imbiru
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 200 g groszku śnieżnego, z obciętymi końcówkami
  • 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzanej
  • 1/2 szklanki (125 ml) wywaru wołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (dodatkowo)
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odstaw na bok.
  2. Wymieszaj sos sojowy z imbirem i włóż do mieszanki pokrojone mięso.
  3. W woku (lub patelni) rozgrzej olej arachidowy, rozprowadzając go równomiernie na całej powierzchni. Dodaj mięso i groszek śnieżny, smaż na dużym ogniu ok. 2 minuty,lub tak długo,aż mięso zmieni kolor.
  4. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wywaru, po czym wlej do woka wraz z resztą bulionu , dodatkową porcją sosu sojowego i olejem sezamowym.
  5. Smaż mieszając, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodaj ugotowany makaron,całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: groszek, imbir, kuchnia azjatycka, makaron, mięso, obiad, sos sojowy, wołowina

« Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym
Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins) »

Comments

  1. Wiewióra says

    4 kwietnia 2013 at 09:22

    super pomysł na ekspresowe danie 🙂 zapisuję tylko jedno pytanie, gdzie kupić taki groszek?!

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    4 kwietnia 2013 at 09:38

    Faktycznie z nim ciężko jest, mi udało się go dostać w bardzo popularnym sklepie internetowym:P

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Klasyczny kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce

Kalafior-w-ciescie-Battered-cauliflower

Kalafior w cieście / Battered cauliflower

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress