Kolejna propozycja niezwykle szybkiego i smacznego dania w stylu azjatyckim. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki „Niezrównana kuchnia azjatycka”, która jest dosłownie kopalnią pomysłów na błyskawiczny obiad ” w tygodniu”. Przepis w oryginale jest bez makaronu, jednak dodałam go zamiast standardowego ryżu. Danie najszybciej można przygotować w woku, jednak głęboka patelnia też zda egzamin.Polecam!
Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym (4 porcje)
Składniki:
- ok. 250 g makaronu (u mnie chiński 3 minutowy)
- 400 g rumsztyku,pokrojonego w cienkie plastry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki świeżego,startego imbiru
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 200 g groszku śnieżnego, z obciętymi końcówkami
- 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzanej
- 1/2 szklanki (125 ml) wywaru wołowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego (dodatkowo)
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odstaw na bok.
- Wymieszaj sos sojowy z imbirem i włóż do mieszanki pokrojone mięso.
- W woku (lub patelni) rozgrzej olej arachidowy, rozprowadzając go równomiernie na całej powierzchni. Dodaj mięso i groszek śnieżny, smaż na dużym ogniu ok. 2 minuty,lub tak długo,aż mięso zmieni kolor.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wywaru, po czym wlej do woka wraz z resztą bulionu , dodatkową porcją sosu sojowego i olejem sezamowym.
- Smaż mieszając, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodaj ugotowany makaron,całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj.
Wiewióra says
super pomysł na ekspresowe danie 🙂 zapisuję tylko jedno pytanie, gdzie kupić taki groszek?!
Dzi says
Faktycznie z nim ciężko jest, mi udało się go dostać w bardzo popularnym sklepie internetowym:P