Dziś przedstawiam przepis jednego z moich ulubionych autorów Gino D’acampo z jego książki „Fantastico! Modern Italian Food”. Chrupiąca, panierowana pierś kurczaka podana z salsą pomidorową z oliwkami i pikantnym szpinakiem jest doskonałym pomysłem na szybki obiad nawet w zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc…
Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup
Wraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki…
Test herbaty Tet i konkurs „Wygraj PODRÓŻ swojego życia”
Herbata towarzyszy nam już od dzieciństwa. U mnie w domu zawsze piło się ją tradycyjnie z cukrem i cytryną, chociaż teraz moi rodzice dosładzają sobie ją raczej miodem i innymi słodkimi syropami w celach zdrowotnych. Jednak ważna była dla nas jakość herbaty, zawsze zwracaliśmy uwagę czy są widoczne jej listki, a nie zmielone na pył…
Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewający posiłek Halloweenowy:) Wiadomo, Halloween kojarzy się niezaprzeczalnie z dynią, proponuję więc pyszny makaron pełnoziarnisty Lubella w sosie z pieczonej dyni i czosnku z ricottą i parmezanem, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i boczku, a na koniec zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Już sam opis brzmi nieźle, a zapewniam, że efekt…
Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream
Dni są coraz zimniejsze, warto więc wieczorem zakopać się pod kocykiem z ulubioną książką i dopieścić zmysły przepyszną kawą Inką ze słodką śmietanką dyniową doprawioną cynamonem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Każdemu należy się chwila przyjemności po ciężkim dniu, a Inka sprawdza się tutaj świetnie, bo nie zawiera kofeiny więc nie spowoduje problemów z zasypianiem jak…
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów
Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestnictwa w warsztatach w Akademii Smaku Sokołów, które poświęcone były zasadom prawidłowego komponowania jadłospisu. Poznaliśmy na nich zasady zdrowego odżywiania się, jak i zostały nam przedstawione najczęstsze błędy, które popełniamy w naszej diecie.
Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake
Dziś przedstawiam pomysł na pyszny dodatek do dań głównych lub jako danie obiadowe dla wegetarian. Pyszny bakłażan w ziołowym sosie pomidorowym z grzybami zapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy…
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimp in creamy sauce
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji prezentuję Wam przepis na niebanalny makaron Lubella z krewetkami w przepysznym sosie śmietanowym z dodatkiem brandy i octu balsamicznego, z pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi. Danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze – bardzo smaczne! Polecam wszystkim, nawet w zapracowanym tygodniu, gdyż jak wiadomo…
Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store
Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w kolacji degustacyjnej w La Vinotheque Wine Bar & Store mieszczącej się budynku hotelu Hilton przy ulicy Grzybowskiej 61 w Warszawie. Chociaż znałam tą okolicę, jakoś nie kojarzyłam restauracji w tym miejscu, więc tym bardziej szłam tam z zaciekawieniem.
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel
Październik jest miesiącem dań z makaronu, a to dlatego, że już 25 października będziemy obchodzić Światowy Dzień Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań makaronowych. Jest on bardzo wszechstronny w wykorzystaniu, można podawać go tylko z dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń….
- « Previous Page
- 1
- …
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- …
- 115
- Next Page »