Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

by Dzi 1 Comment

Share the post "Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis jednego z moich ulubionych autorów Gino D’acampo z jego książki „Fantastico! Modern Italian Food”. Chrupiąca, panierowana pierś kurczaka podana z salsą pomidorową z oliwkami i pikantnym szpinakiem jest doskonałym pomysłem na szybki obiad nawet w zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie z nim każdy. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową

(2 porcje)

Składniki na kurczaka:

  • 2 duże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości
  • mąka do posypania
  • 2 średnie jajka, roztrzepane i doprawione od serca solą i pieprzem
  • 70g drobnej bułki tartej
  • sól i pieprz

Składniki na szpinak:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego)
  • 250g liści szpinaku, umytych
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • ½ łyżeczki suszonego chilli w płatkach

Składniki na salsę:

  • 3 duże pomidory, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 łyżki czarnych lub zielonych oliwek, bez pestek i pokrojonych w plasterki
  • 5 świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania salsy, wymieszaj pomidory oliwki i bazylię w dużej misce, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania kurczaka.
  2. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbij piersi na grubość około centymetra. Oprósz mięso mąką, następnie zanurz w jajku i obtocz dokładnie w bułce tartej.
  3. W dużej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy, włóż kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około trzy minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Następnie przełóż je na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. W międzyczasie rozgrzej resztę oliwy na drugiej patelni, wrzuć szpinak, czosnek i chilli, dopraw solą i smaż mieszając przez około cztery minuty, aż szpinak „zwiędnie”.
  5. Przełóż kurczaki na talerze, wyłóż na każdego po trzy łyżki salsy i podawaj ze szpinakiem.

Smacznego!

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

English version

Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

(2 servings)

Ingredients for the chicken:

  • 2 large, skinless, boneless chicken breasts
  • plain flour, for dusting
  • 2 medium eggs, seasoned and beaten
  • 70g fine breadcrumbs
  • salt and ground black pepper

Ingredients for the spicy spinach:

  • 8 tbsp olive oil
  • 250g spinach leaves
  • 1 garlic clove, sliced
  • ½ tsp crushed, dried chilli

Ingredients for the tomato salsa:

  • 3 large, fresh plum tomatoes, chopped
  • 2 tbsp pitted black or green olives, sliced
  • 5 fresh basil leaves
  • 2 tbsp extra virgin olive oil

Preparation:

  1. For the salsa, mix the tomatoes, olives and basil together in a large bowl and drizzle with some extra virgin olive oil and season with salt and pepper. Set aside.
  2. With a meat mallet, beat the chicken breasts between two sheets of cling film until they are 1cm thin. Lightly dust the chicken breasts in flour, then dip each into the egg and then in the breadcrumbs, making sure each piece is well coated.
  3. Heat about 6 tbsp of the olive oil in a large frying pan and gently fry the chicken over a medium heat for approximately three minutes on each side, until they become golden and crisp. Transfer to kitchen paper, to allow the excess oil to drain.
  4. While the chicken is cooking, heat the remaining olive oil in another frying pan and fry the spinach, garlic and the chilli. Season with salt and cook for approximately four minutes, until softened. Keep stirring with a wooden spoon.
  5. Place a chicken breast on each plate. Spread three tablespoons of the salsa on top and serve immediately with the spinach.

Enjoy!

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Share the post "Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kurczak, mięso, obiad, oliwki, pomidor, szpinak

« Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets »

Trackbacks

  1. Chicken in Breadcrumbs With Salsa - Yum Goggle pisze:
    3 września 2017 o 01:24

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zestawienie szparagowych pyszności

Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree

Najpopularniejsze przepisy w 2018 roku

Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress