Share the post "Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake"
Dziś przedstawiam pomysł na pyszny dodatek do dań głównych lub jako danie obiadowe dla wegetarian. Pyszny bakłażan w ziołowym sosie pomidorowym z grzybami zapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje za nas piekarnik. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami
(4-6 porcji)
Składniki:
- 3 duże bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry
- 150 g startej mozzarelli
- 100 g startego parmezanu
Składniki na sos:
- 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 x 400g puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
- 1 łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Natłuść oliwą, najlepiej za pomocą pędzelka, plastry bakłażana i smaż partiami na patelni z nieprzywierającą powłoką przez 1-2 minuty z każdej strony. Przełóż do dużego naczynia do zapiekania.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
- Na tej samej patelni podsmaż na odrobinie oleju cebulę, do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i grzyby i smaż, aż wilgoć odparuje a grzyby się zarumienią. Dodaj resztę składników sosu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Na bakłażana w naczyniu żaroodpornym wyłóż sos i posyp mozzarellą i parmezanem. Można też przekładać warstwy bakłażana sosem i mozzarellą dla lepszego efektu.
- Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 5 minut do ostygnięcia, po czym podawaj!
Smacznego!
English version
Aubergine, mushroom and tomato bake
(4-6 servings)
Ingredients:
- 3 large aubergine, sliced into 1 cm slices
- 150g mozzarella, grated
- 100g Parmesan, grated
Ingredients for the sauce:
- 1 red onion, finely chopped
- 2 garlic cloves, finely chopped
- 250 g mushrooms, sliced
- 2 x 400g cans chopped tomatoes
- 1 tablespoon tomato paste
- 1 teaspoon fresh thyme leaves
- 1 teaspoon fresh rosemary, finely chopped
- 1 tablespoon fresh basil, finely chopped
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Brush the aubergine slices with olive oil and cook on non-stick pan for 1-2 minutes per side. Set aside.
- Pre-heat the oven to 200°c.
- To make the sauce, sauté the onion in a saucepan in a splash of oil until soft and translucent. Add the garlic and mushrooms and fry until the mushrooms are golden brown. Add the remaining ingredients and allow to simmer for 10 minutes until the sauce has reduced slightly. Season with salt, pepper and sugar to taste.
- Layer the aubergine with the sauce in an oven-proof dish, sprinkle with mozzarella and Parmesan.
- Place the dish in the oven and bake for 15-20 minutes until the cheese is melted and golden.
- Remove from the oven and allow to cool for 5 minutes and serve!
Enjoy!
Troszkę zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z tej strony.
oryginalnysmak.pl says
Parmigiana di melanzane tylko z dodatkiem grzybów. Pycha! 🙂
Dzi says
Dokładnie!:)
Konczi i Szpileczka says
Rewelacyjne danie, wygląda znakomicie 🙂
mrrobot says
wygląda obłędnie 😀 myślałam, że dziś będzie u mnie smaczny obiad ale na to danie aż mi ślinka cieknie… 😉
Dzi says
Polecam!