Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny dodatek do dań głównych lub jako danie obiadowe dla wegetarian. Pyszny bakłażan w ziołowym sosie pomidorowym z grzybami zapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje za nas piekarnik. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 3 duże bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry
  • 150 g startej mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu

Składniki na sos:

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 x 400g puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 1 łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Natłuść oliwą, najlepiej za pomocą pędzelka, plastry bakłażana  i smaż partiami na patelni z nieprzywierającą powłoką przez 1-2 minuty z każdej strony. Przełóż do dużego naczynia do zapiekania.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
  3. Na tej samej patelni podsmaż na odrobinie oleju cebulę, do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i grzyby i smaż, aż wilgoć odparuje a grzyby się zarumienią. Dodaj resztę składników sosu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Na bakłażana w naczyniu żaroodpornym wyłóż sos i posyp mozzarellą i parmezanem. Można też przekładać warstwy bakłażana sosem i mozzarellą dla lepszego efektu.
  5. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
  6. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 5 minut do ostygnięcia, po czym podawaj!

Smacznego!

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

English version

Aubergine, mushroom and tomato bake

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 3 large aubergine, sliced into 1 cm slices
  • 150g mozzarella, grated
  • 100g Parmesan, grated

Ingredients for the sauce:

  • 1 red onion, finely chopped
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 250 g mushrooms, sliced
  • 2 x 400g cans chopped tomatoes
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 1 teaspoon fresh thyme leaves
  • 1 teaspoon fresh rosemary, finely chopped
  • 1 tablespoon fresh basil, finely chopped
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Brush the aubergine slices with olive oil and cook on non-stick pan for 1-2 minutes per side. Set aside.
  2. Pre-heat the oven to 200°c.
  3. To make the sauce, sauté the onion in a saucepan in a splash of oil until soft and translucent. Add the garlic and mushrooms and fry until the mushrooms are golden brown. Add the remaining ingredients and allow to simmer for 10 minutes until the sauce has reduced slightly. Season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. Layer the aubergine with the sauce in an oven-proof dish, sprinkle with mozzarella and Parmesan.
  5. Place the dish in the oven and bake for 15-20 minutes until the cheese is melted and golden.
  6. Remove from the oven and allow to cool for 5 minutes and serve!

Enjoy!

Troszkę zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z tej strony.

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Share the post "Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bakłażan, dodatek do dania głównego, grzyby, pieczarki, pomidor, zioła

« Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimp in creamy sauce
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów »

Comments

  1. oryginalnysmak.pl says

    26 października 2016 at 09:29

    Parmigiana di melanzane tylko z dodatkiem grzybów. Pycha! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 października 2016 at 09:32

      Dokładnie!:)

      Odpowiedz
  2. Konczi i Szpileczka says

    26 października 2016 at 10:09

    Rewelacyjne danie, wygląda znakomicie 🙂

    Odpowiedz
  3. mrrobot says

    27 października 2016 at 13:41

    wygląda obłędnie 😀 myślałam, że dziś będzie u mnie smaczny obiad ale na to danie aż mi ślinka cieknie… 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 października 2016 at 13:48

      Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Szybkie tiramisu i konkurs!

Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

Fasolka szparagowa z grzybami shitake

bigos_z_mlodej_kapusty

Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew

Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress