Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel"

  • Facebook
  • X

Październik jest miesiącem dań z makaronu, a to dlatego, że już 25 października będziemy obchodzić Światowy Dzień Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań makaronowych. Jest on bardzo wszechstronny w wykorzystaniu, można podawać go tylko z dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem

(6-8 porcji)

Składniki na makaron:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę
  • 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 pęczka kolendry, posiekanej
  • 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 500 g makaronu Lubella, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • starty parmezan do posypania

Składniki na beszamel:

  • 70 g masła
  • 40 g mąki
  • 400 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Podsmaż na średnim ogniu przez kilka minut do zeszklenia cebuli i dopraw solą i pieprzem.
  2. Dodaj paprykę i podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu do miękkości.
  3. Następnie dodaj kiełbasę, podsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym dodaj wołowinę i smaż przez kilka minut, aż odparują jej soki.
  4. Dodaj kolendrę, pieczarki i sos pomidorowy i gotuj przez 25 do 30 minut. Dopraw solą i pieprzem i cukrem do smaku.
  5. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje.
  6. Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli mleko, aż powstanie gęsty sos, przez 10 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
  7. Włóż makaron do dużego naczynia żaroodpornego i wymieszaj go z sosem mięsnym i 1/4 beszamelu. Następnie wyłóż na niego resztę beszamelu i posyp tartym parmezanem.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC (z termoobiegiem) przez 2o do 25 minut, aż ser się rozpuści i całość lekko zarumieni.

Smacznego!

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

English version

Baked pasta with meat and bechamel

(6-8 servings)

Ingredients for pasta:

  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 large onion, chopped
  • 3 garlic cloves, chopped
  • 1 red pepper, diced
  • 1 yellow pepper, diced
  • 150 g sausage, diced
  • 500 grams ground beef
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 1/2 bunch coriander leaves, chopped
  • 600 grams tomato sauce, store bought or homemade
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 500 grams pasta, cooked as per instructions on the box
  • grated parmesan cheese for sprinkling

Ingredients for bechamel:

  • 70 grams butter
  • 40 grams flour
  • 400 ml whole milk
  • pinch of nutmeg
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a large pan and add the onion and garlic.  Saute on medium heat for a few minutes until the onion is soft and translucent, season with salt and pepper.
  2. Add the peppers and saute until soft over medium heat until soft.
  3. Next, add the sausage and cook until browned, add ground beef, and cook until browned and the liquid from the beef has evaporated.
  4. Add the cilantro, mushrooms and the tomato sauce and simmer for around 25 to 30 minutes. Season with salt and pepper and a pinch of sugar.
  5. Melt the butter in a heavy based sauce pan and add the flour.  Cook out the flour for a few minutes over low heat, stirring, until lightly browned.
  6. Slowly add the milk, whisking it in, a little at a time. Continue to whisk the mixture until thick, around 10 minutes. Add the nutmeg and season to taste.
  7. Place the pasta in a large casserole dish and mix in the tomato sauce mixture and a quarter of the bechamel sauce.  Mix well and top with the rest of the bechamel and some grated parmesan cheese.
  8. Bake in a pre-heated oven to 180 oC (fan forced) for 2o to 25 minutes until the cheese has melted and lightly browned.

Enjoy!

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Share the post "Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: beszamel, grzyby, kiełbasa, makaron, mięso, obiad, papryka, parmezan, pieczarki, ser, wołowina

« Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake
Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store »

Comments

  1. Paweł says

    20 marca 2017 at 15:33

    Bardzo smaczne!
    Dużo daje kolendra. Przy pierwszym razie kiełbasę usmażyłem osobno. Po połączeniu z warzywami raczej się tylko udusiła (moje drugie podejście do przepisu) 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 marca 2017 at 16:10

      Hmm, taka zarumieniona kiełbaska jest pyszna, też tak spróbuję! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Test herbaty Tet i konkurs "Wygraj PODRÓŻ swojego życia"

Test herbaty Tet i konkurs „Wygraj PODRÓŻ swojego życia”

Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

Pieczona-perliczka-w-pomaranczach-i-glazurze-miodowej-Honey-glazed-roasted-guinea-fowl-with-orange

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange

Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup

Tosty-z-lososiem-awokado-i-mozzarella-Salmon-avocado-and-mozzarella-toast

Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress