Jakiś czas temu miałam ogromną przyjemność uczestnictwa w warsztatach w Akademii Smaku Sokołów, które poświęcone były zasadom prawidłowego komponowania jadłospisu. Poznaliśmy na nich zasady zdrowego odżywiania się, jak i zostały nam przedstawione najczęstsze błędy, które popełniamy w naszej diecie.
Misją ekspertów sokołowskiej Akademii Smaku jest szerzenie wiedzy na temat smacznej i zdrowej diety, zgodnej z najnowszymi, kulinarnymi trendami. Współpracujący z Akademią profesjonaliści przekonują, że odpowiednie odżywianie korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, wydatnie podnosząc ogólną jakość życia.
To przesłanie było również podstawą kolejnych warsztatów w Akademii Smaku Sokołów. W pierwszej części spotkania Antoni Gibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących z Sokołowem w ramach programu „Razem w Przyszłość”, poprzez rygorystyczne normy na każdym etapie produkcji, aż po produkt finalny. Antoni Gibowicz odpowiedział na liczne pytania dotyczące konserwantów, „odczarowując” mity związane z ich stosowaniem. Goście Akademii Smaku mieli również okazję wypróbowania wszystkich produktów Sokołów Naturrino.
Zasady prawidłowego bilansowania codziennej diety przedstawiła Agnieszka Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów. Na podstawie Dzienniczków Bieżącego Notowania, wypełnionych wcześniej przez biorących udział w warsztatach kilku blogerów kulinarnych, zwróciła uwagę na popełniane nieświadomie błędy dietetyczne oraz omówiła najważniejsze zasady bilansowania diety. Każdy z uczestników warsztatów miał możliwość poddania się profesjonalnej analizie składu ciała, jak również otrzymał Dzienniczek Bieżącego Notowania, który po wypełnieniu może skonsultować z dietetykiem Agnieszką Piskałą.
Podczas części praktycznej warsztatów, którą poprowadził Dominik Moskalenko – szef kuchni Sokołów – goście spotkania przekonali się, że właściwe bilansowanie diety nie oznacza samych wyrzeczeń i ograniczeń. Przeciwnie, stosując wysokiej jakości produkty, jak linia Sokołów Naturrino – można przygotować smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych dania. Wspólnie z Dominikiem Moskalenko, przygotowaliśmy potrawy z dwóch odpowiednio zbilansowanych codziennych jadłospisów. Przy wspólnym posiłku był czas na rozmowy z ekspertami sokołowskiej Akademii Smaku.
Po wykładach zabraliśmy się do pracy. Poniżej przedstawiam pyszności, które przygotowaliśmy w formie całodniowego jadłospisu:
CAŁODNIOWY ZBILANSOWANY JADŁOSPIS
DZIEŃ 1
Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego
Składniki:
- 2 jajka
- szczypiorek 10 g
- 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego
- 2 plastry szynki pieczonej Naturrino
- masło 10 g
- sól, świeżo mielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe.
II śniadanie
Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli
Obiad
Pierogi lub uszka z pasztetem Naturrino z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli w emulsji ziołowej na liściach młodego szpinaku z chipsem z boczku surowo wędzonego
Składniki:
- pasztet Naturrino 250 g
- pieczarki 100 g
- cebula 100 g
- szpinak 250 g
- mąka 250 g
- 1 jajko
- woda 100 ml
- masło 50 g
- wywar mięsny lub warzywny 100 ml
- natka pietruszki 25 g
- sól, świeżo mielony pieprz
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem masła, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów.
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło.
Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.
Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką ilość wywaru, soli, świeżo mielonego pieprzu i drobno siekanej natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła dodajemy młode liście szpinaku, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Po około minucie ogrzewania szpinak będzie gotowy – wystarczy odcisnąć nadmiar wody .
Pozostaje tylko ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe.
Podwieczorek
Jabłko i garść migdałów
Kolacja
Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu
Składniki:
- golonka pieczona Naturrino 1 szt.
- mieszane młode liście sałat 50 g
- pomidory cherry 50 g
- ogórek świeży 50 g
- czerwona cebula 10 g
- musztarda gruboziarnista 20 g
- miód 5 g
- oliwa z oliwek 20 g
- sól, świeżo mielony pieprz
Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa.
DZIEŃ 2
Śniadanie
Jajko sadzone na toście z szynką Naturrino
Składniki:
- 2 jajka
- 2 tosty pełnoziarniste
- świeże masło 10 g
- 2 plastry szynki Naturrino
- sól, świeżo mielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy szynkę. Obsmażamy tost na tym samym maśle (w ten sposób pieczywo wchłonie z patelni smak szynki i masła) do uzyskania złotego koloru. Następnie smażymy jajko sadzone, które ułożymy na samą górę tostu z obsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu.
II śniadanie
Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki
Obiad
Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym
Składniki:
- boczek pieczony Naturrino 100 g
- ziemniaki 100 g
- brokuły 100 g
- jabłka 100 g
- tarty chrzan 20 g
- sos pieczeniowy 100 ml
- masło 50 g
- mleko 50 ml
- młode liście szpinaku 100 g
- sól, świeżo mielony pieprz
Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy, pozbywamy się komór nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy jabłka z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy około 15 minut. Blendujemy na gładki mus i dodajemy tarty chrzan.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ciepłego garnka i dodajemy niewielką ilość masła oraz ciepłego mleka. Wszystko mieszamy na jednolite puree, doprawiając solą.
Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło na którym zmacerujemy młode liście szpinaku z dodatkiem czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym.
Podwieczorek
Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców)
Kolacja
Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino
Składniki:
- schab Naturrino 100 g
- 1 świeża gruszka
- obrany seler naciowy 100 g
- ser pleśniowy Lazur 50 g
- orzechy włoskie 10 g
- jogurt grecki 50 g
- miód
Obrany seler naciowy kroimy w drobne piórka. Obieramy i kroimy świeżą gruszkę w cząstki. Orzechy włoskie krótko prażymy na patelni lub w piekarniku. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy niewielką ilość jogurtu greckiego, odrobinę miodu, pokruszony ser Lazur lub Gorgonzolę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy bardzo cienko pokrojony schab.
Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie i za miło spędzony czas!
Dodaj komentarz