Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Ryby i owoce morza / Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie"

  • Facebook
  • X

Dziś, dla odmiany, przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i wbrew pozorom szybkie śniadanie. Jajka zapiekane w śmietance z wędzonym łososiem, botwinką i serem brie. Doskonałe z grzankami, które można zamoczyć w płynnym żółtku i serowo-śmietankowym sosie. To było przepyszne danie i na pewno na stałe zagości w naszym menu, jedynie po sezonie zamienię botwinkę na  szpinak. Polecam!

Scroll down for English

jajka

Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie

(2 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 60 g sera brie (lub camemberta), pokrojonego w plastry
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
  • 150 g listków botwinki, umytej i posiekanej
  • 1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.
  2. Podsmaż szalotkę do zeszklenia na oleju rzepakowym, dopraw solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia i wmieszaj listki botwinki (będą się jeszcze dopiekały w piekarniku).
  3. Przygotuj 2 średniej wielkości naczynka do zapiekania (13-15 cm średnicy) i wyłóż je łososiem.Następnie wyłóż warstwę botwinki, wbij po 2 jajka i rozłóż na nich równomiernie ser, zalej śmietanką (wlałam więcej bo lubię:)) i posyp szczypiorkiem.  Tutaj przygotowałam je też w mniejszych naczynkach wbijając po 1 jajku.
  4. Delikatnie dopraw solą i pieprzem (pamiętaj że łosoś i brie są słonawe), przykryj naczynka folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 5 minut, aż białka się zetną a żółtko wciąż będzie płynne.

Smacznego!

jajka

English version

 Baked eggs with salmon, chard and brie

(2 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 100 g smoked salmon
  • 60 g brie, sliced
  • 1/2 cup heavy cream
  • 150 g of chard, washed and chopped
  • 1 shallot, sliced
  • 1 tbs chives, diced
  • 2 tbs canola oil
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Sauté the shallots in the canola oil until transparent, season lightly with salt and pepper, turn off the heat, add the chard and mix.
  3. Next take your two ramekins and layer the smoked salmon and then the chard in them.  Crack two eggs in each, and then split the Brie, heavy cream and chives between each.
  4. Season very lightly with salt and pepper, wrap the eggs with aluminum foil, place them on a sheet tray and bake for 15 minutes.  Remove the foil and bake for another 5 minutes or until the whites are completely set and hopefully have some runny yolks.

Enjoy!

jajka

Share the post "Jajka zapiekane z łososiem, botwinką i brie / Baked eggs with salmon, chard and brie"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Ryby i owoce morza, Śniadanie Tagged With: botwinka, brie, camembert, jajka, ser, śniadanie, szpinak, łosoś

« Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami / Prosciutto and sage wrapped chicken with creamy pistachio noodles
Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes »

Comments

  1. Tomasz Bołoz says

    28 maja 2014 at 09:20

    Danie wygląda rewelacyjnie, mam nadzieję, że równie rewelacyjnie smakuje. Dziś już wiem co będę jadał 🙂 Dziękuję Ci i pozdrawiam…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 maja 2014 at 09:54

      Polecam bo warto:)

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    31 maja 2014 at 19:21

    Jak polecacie to i ja jutro zrobię na obiad. Kupiłam ostatnio łososia i nie wiedziałam do końca co z niego zrobić. Teraz dzięki Tobie mam pomysł.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 maja 2014 at 19:22

      🙂

      Odpowiedz
  3. Vasco Images says

    4 czerwca 2014 at 13:11

    Coś dla miłośników łososia, czyli dla mnie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 czerwca 2014 at 13:12

      Są przepyszne, polecam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Restauracja Oranżeria – recenzja

Szybka-zupa-meksykanska-Easy-mexican-soup

Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style

Mule z kurkami Gordona Ramsaya

Serowe puree z kalafiora z mikrofalówki

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress