Dziś proponuję danie obiadowe, z rodzaju tych, które robią się praktycznie same. Schabowe pieczone w pysznym sosie na bazie pomidorów z cukinią z pewnością sprawdzą się na leniwy obiad dla całej rodziny. Ten przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo „Saturday Kitchen”, która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab w różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami, z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i przepyszne!
Scroll down for recipe in English
Schabowe cacciatore
(4 porcje)
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w plasterki
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 4 liście laurowe
- 2 świeże gałązki rozmarynu
- 4 duże kotlety schabowe
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2x400g puszki krojonych pomidorów
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 4 łyżki śmietanki 36%
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC.
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, seler, marchewkę i cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i mięso i smaż przez kolejną minutę.
- Dodaj wino i gotuj przez dwie minuty lub aż prawie odparuje. Następnie dodaj pomidory i cukinie wraz ze śmietanką i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem i porządnie wymieszaj.
- Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz 90 minut, po czym podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
English version
Pork chop cacciatore
(4 servings)
Ingredients:
- 4 celery sticks, washed and cut in chunks
- 3 large carrots, peeled and cut in chunks
- 1 large white onion, chopped
- 6 tbsp vegetable oil
- 4 bay leaves
- 2 fresh rosemary sticks
- 4 large pork chops
- 1/2 cup of red wine
- 2x400g cans chopped tomatoes
- 2 courgettes, cut in chunks
- 4 tbsp double cream
- salt and ground black pepper and sugar to taste
Preparation:
-
Preheat the oven to 160 oC.
-
In a large pan, fry the celery, carrots and onion in oil for about one minute. Add in the bay leaves, rosemary sticks and the pork chops and continue to fry for a further minute.
-
Now add the wine and cook for two minutes, allowing the alcohol in the wine to evaporate. Add the tinned tomatoes and courgettes along with the cream. Season with sugar, salt and pepper and mix well.
-
Transfer to a casserole dish, place a lid on top and bake in the oven for 90 minutes and serve with roasted potatoes.
Enjoy!
Kalina says
wow super to wygląda !
Marysia says
pychotka :))
Laura says
uwielbiam takie pyszności
maciej.wilk says
Nie da się tego zepsuć:)
Baśka says
mmm 🙂