Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore

Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję danie obiadowe, z rodzaju tych, które robią się praktycznie same. Schabowe pieczone w pysznym sosie na bazie pomidorów z cukinią z pewnością sprawdzą się na leniwy obiad dla całej rodziny. Ten przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo „Saturday Kitchen”, która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab w różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami, z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i przepyszne!

Schabowe-cacciatore-Pork-chop-cacciatore

Scroll down for recipe in English

Schabowe cacciatore

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w plasterki
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 4 liście laurowe
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 4 duże kotlety schabowe
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2x400g puszki krojonych pomidorów
  • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC.
  2. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, seler, marchewkę i cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i mięso i smaż przez kolejną minutę.
  3. Dodaj wino i gotuj przez dwie minuty lub aż prawie odparuje. Następnie dodaj pomidory i cukinie wraz ze śmietanką i dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem i porządnie wymieszaj.
  4. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz 90 minut, po czym podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Schabowe-cacciatore-Pork-chop-cacciatore

English version

Pork chop cacciatore

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 celery sticks, washed and cut in chunks
  • 3 large carrots, peeled and cut in chunks
  • 1 large white onion, chopped
  • 6 tbsp vegetable oil
  • 4 bay leaves
  • 2 fresh rosemary sticks
  • 4 large pork chops
  • 1/2 cup of red wine
  • 2x400g cans chopped tomatoes
  • 2 courgettes, cut in chunks
  • 4 tbsp double cream
  • salt and ground black pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 160 oC.

  2. In a large pan, fry the celery, carrots and onion in oil for about one minute. Add in the bay leaves, rosemary sticks and the pork chops and continue to fry for a further minute.

  3. Now add the wine and cook for two minutes, allowing the alcohol in the wine to evaporate. Add the tinned tomatoes and courgettes along with the cream. Season with sugar, salt and pepper and mix well.

  4. Transfer to a casserole dish, place a lid on top and bake in the oven for 90 minutes and serve with roasted potatoes.

Enjoy!

 Schabowe-cacciatore-Pork-chop-cacciatore

Share the post "Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cukinia, czerwone wino, Gino D’Acampo, kuchnia włoska, obiad, pomidor, schab, wieprzowina, wino, zioła

« Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce
Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup »

Comments

  1. Kalina says

    16 lutego 2018 at 11:24

    wow super to wygląda !

    Odpowiedz
  2. Marysia says

    16 lutego 2018 at 16:07

    pychotka :))

    Odpowiedz
  3. Laura says

    17 lutego 2018 at 12:04

    uwielbiam takie pyszności

    Odpowiedz
  4. maciej.wilk says

    18 lutego 2018 at 01:31

    Nie da się tego zepsuć:)

    Odpowiedz
  5. Baśka says

    18 lutego 2018 at 13:33

    mmm 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore | FlyB Kulinaria pisze:
    15 lutego 2018 o 12:00

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream

Rabarbar-i-czeresnie-pod-kruszonka-Rhubarb-cherry-crumble

Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble

Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake

Makaron-z-kielbasa-i-mloda-kapusta-Sausage-and-young-cabbage-pasta

Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress