Dziś przedstawiam coś bardzo pożywnego. Pyszny gulasz z karkówką i cukinią, z dodatkiem pieczarek i fasolki szparagowej zapewni nasycenie na bardzo długo. Co więcej, jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Czego chcieć więcej! Jeżeli lubisz takie gulaszowe pyszności, zapraszam po więcej na bloga. Podałam je z absolutnie przepysznym makaronem ze śmietanką i grzybami i pasował cudownie. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Gulasz z karkówką i cukinią
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, majeranku, rozmarynu i słodkiej papryki
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, na odrobinie oleju obsmaż mięso z każdej strony do zarumienienia i przełóż na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj cebulę, cukinię, fasolkę i pieczarki i podsmażaj przez 3 minuty. Następnie dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę i wmieszaj mięso.
- Dodaj bulion, passatę, liść laurowy i wszystkie przyprawy, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Na koniec dodaj koncentrat, gotuj jeszcze przez chwilę i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podawaj!
Smacznego!
English version
Pork and zucchini stew
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g pork neck cut into bite size pieces
- 1 small zucchini, diced
- 250 g mushrooms, quartered
- 100 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 1 onion, diced
- 2 large cloves of garlic, finely chopped
- 2 tablespoons tomato paste
- 200 ml of tomato passata
- 1 cup of chicken stock
- 1 dried bay leaf
- 2-3 grains of all spice berries
- 1/2 a teaspoon of dried thyme, marjoram, rosemary and ground paprika
- sugar, salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat a large and deep pan over high heat, add pork and cook until browned and transfer to a plate.
- Add onion, zucchini, beans and mushrooms and cook for 3 minutes. Then add the garlic, cook for a minute and stir in the meat.
- Add stock, passata, bay leaf and the rest of spices, mix and cook on low heat for 40 minutes.
- Finally, add the tomato paste, cook for a minute and season with sugar, salt and pepper to taste and serve!
Enjoy!
Mniam! Pysznie wygląda. Muszę spróbować tego przepisu.
Aż zgłodniałam! Wygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuje takiego dania w najbliższym czasie.