Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Weekend ze Smakiem 2

Weekend ze Smakiem 2

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Weekend ze Smakiem 2"

  • Facebook
  • X

W dniach 4-8 czerwca we Wrocławiu została zorganizowana wielka impreza kulinarna „Europa na Widelcu”, w tym roku dla uczczenia 25-lecia pierwszych wolnych wyborów w naszym kraju oraz 10 rocznicy wejścia Polski do Unii Europejskiej. W trakcie trwania imprezy, została zorganizowana druga edycja spotkania dla blogerów Weekend ze Smakiem, na który dzięki uprzejmości Cooklet, także zostałam zaproszona.

Program spotkania był bardzo, ale to bardzo napięty i uczciwie przyznam, że wróciłam z niego bardzo zmęczona, jednak niezmiennie zachwycona do chwili obecnej. Prawdę mówiąc, rzadko bywam na takich blogerskich spotkaniach i jadąc do Wrocławia miałam mieszane uczucia, gdyż nikogo tam nie znałam. Szczęśliwie okazało się, że moje lęki były kompletnie nieuzasadnione:).

uid_d1f8607a4f77336ad4d4386a4616d1e51402151257110_width_736_play_0_pos_0_gs_0_height_414

Po trudnej podróży PKP mój nastrój poprawił się już w hotelu, gdy po wejściu do pokoju zastałam na łóżku przesympatyczny liścik powitalny.

2014-06-06 13.29.36

Już w dniu przyjazdu zostaliśmy zaproszeni na lunch powitalny, do restauracji  „Nigdy nie zapomnę”, gdzie czekało na nas bardzo ambitne menu. Na starcie dostaliśmy przystawkę w postaci przegrzebków na puree z kalafiora (doskonała!), a następnie bardzo ciekawą w smaku zupę z rukwi wodnej i smażone kwiaty bzu (?).

nigdy nie zapomnę

DSC_8451

DSC_8407

2014-06-06 16.02.56

Następnie na stół wjechała specjalność szefa kuchni, mostek wołowy przygotowany metodą sous vide z karmelizowanymi marchewkami a na deser mój ulubiony fondant czekoladowy z lodami:). Po uczcie wyszedł do nas uśmiechnięty szef kuchni, który z pasją opowiadał o daniach i użytych w nich składnikach. Niewątpliwie właściwy człowiek na właściwym miejscu.

2014-06-06 16.28.44

2014-06-06 16.54.35

Po tej uczcie dla ciała i zmysłów zostaliśmy zabrani na szczyt najwyższego budynku we Wrocławiu o dumnej nazwie Sky Tower, skąd mogliśmy zobaczyć przepiękną panoramę Wrocławia. Przyznam się, szczerze, że byłam we Wrocławiu po raz pierwszy w życiu i jestem tym miastem zachwycona! Piękne i bardzo zielone ;).

2014-06-06 17.44.04

Następny punkt programu przewidywał wizytę w kuchni Art Hotelu, gdzie mogliśmy zajrzeć w każdy kąt, a przemiły szef kuchni opowiedział na co nieco o pracy kucharzy. Na prawdę należy im się ogromny szacunek, gdyż jest to wbrew pozorom, ciężka praca, a było tam na prawdę gorąco.

DSC_8619

Dzięki uprzejmości biura Promocji Urzędu Miejskiego we Wrocławiu mogliśmy poznać osobiście patronów całej imprezy Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. W bardzo przyjemny sposób opowiedzieli nam o intencji całej imprezy i o kuchniach europejskich.

2014-06-06 19.20.56

DSC_8699

10443185_719182111473494_53131576865416933_o

Później była już tylko integracja przy okazji premiery nowego piwa w Browarze Mieszczańskim.

DSC_8775

Następny dzień wcale nie był spokojniejszy. Rano czekały na nas warsztaty w Studiu Kulinarnym Piotra Kucharskiego, gdzie sam właściciel wprowadził nas w tajniki grillowania w ceramicznym grillu w temperaturach do 400°C razem z podwędzaniem, czego efektem były doskonałe steki:). Liznęłam też kuchnię słowacką i gotowanie metodą Sous Vide. Nauczyłam się tam bardzo dużo, za co jestem bardzo wdzięczna:).

DSC_8889

2014-06-07 10.05.54

2014-06-07 11.06.02

2014-06-07 11.04.47

2014-06-07 10.58.59

2014-06-07 10.49.13

2014-06-07 11.09.17

Następnie pojechaliśmy na przepiękny wrocławski rynek, gdzie mieściło się całe serce imprezy, czyli mnóstwo stoisk z całym wachlarzem potraw z różnych krajów europejskich. Można było także zakupić produkty regionalne, jednak niestety wiedziałam, że nie dotrwają do mojego powrotu do Warszawy, więc nie kupiłam prawie nic :(.

2014-06-07 13.14.23

Kolejnym punktem programu było wręczenie nagród w ramach konkursu na najlepszy europejski przepis na szparagi lub truskawki i faktycznie, wygrali najlepsi! Później mogliśmy tylko podziwić odwagę 4 blogerek, które na scenie, na oczach widzów przygotowywały swoje potrawy, rozdając je później widowni w ramach degustacji.

DSC_9314

Po tych wszystkich emocjach, udaliśmy się do siedziby Cooklet na warsztaty z dietetyczką, gdzie zostały poddane ocenie nasze przepisy z blogów. Doskonałym zwieńczeniem wieczoru był bankiet na który także zostaliśmy zaproszeni, a później zabawa do białego rana:).

DSC_9393

Podsumowując, bardzo dziękuję cudownej ekipie Cookleta za zaproszenie i intensywnie spędzony czas w świetnym towarzystwie! 🙂 Bardzo wiele wyniosłam z tego wyjazdu i na pewno wykorzystam tą wiedzę w przyszłości.

Wraz ze mną w wyjeździe uczestniczyli:

  • Gosia Delimamma
  • Sylwia z Okolice palnika
  • Kasia z Kuchni Bazylii
  • Paulina ze Smakowitego Kąska
  • Ada ze Słodkich Przyjemności
  • Anna Maria z What’s Cooking
  • Martyna z bloga Smakiem Pisany
  • Agata z Eksperymentalnie
  • Agata z  Kulinarnych przygód Gatity
  • Rafał  ze Smaków miasta
  • Agnieszka z Talerza Pokus
  • Laura z Cafe Babilon
  • Bernadetta z Prawo do gotowania z pasją
  • Szymon z Przepisu na Przepis i Pimp my pancakes 
  • i Kasia z bloga Gotuj z Kasią

PS. Dziękuję Kasi za udostępnienie zdjęć:)

Share the post "Weekend ze Smakiem 2"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: warsztaty

« Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew
Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms »

Comments

  1. gotujzkasia.pl says

    11 czerwca 2014 at 20:29

    Było bosko! Chcę jeszcze! 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 czerwca 2014 at 20:40

      Ja też!:) PS. Jak dobrze, że robiłaś te piękne zdjęcia:)

      Odpowiedz
  2. BernadettaP says

    11 czerwca 2014 at 20:34

    Gosiu, ja do tej pory nie mogę dojść do siebie po tej masie wrażeń i bardzo się cieszę, że Cię poznałam. Oczywiście zapraszam do Wrocławia na dłużej i już nie mogę się doczekać następnego Weekendu ze Smakiem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 czerwca 2014 at 20:43

      Ja też, nawet nie spodziewałam się, że poznam tyle przesympatycznych osób! Mam nadzieję, że będzie dane nam się spotkać przy okazji kolejnych imprez:)

      Odpowiedz
  3. Tomasz Wydra says

    11 czerwca 2014 at 21:22

    A co trzeba zrobić by otrzymać zaproszenie na tego typu imprezy?

    PS Pan Makłowicz mógł już wyjść na papierosa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 czerwca 2014 at 21:24

      Pan Makłowicz jest mega sympatyczny i wyluzowany:) A co do zaproszenia, należy aktywnie udzielać się na http://cooklet.com/pl

      Odpowiedz
  4. Kulinarne przygody Gatity says

    11 czerwca 2014 at 22:13

    Małgosiu, bardzo miło było Cię poznać. Ten weekend to niezapomniany czas 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 czerwca 2014 at 22:17

      Z wzajemnością:) Było super, mam nadzieję, że będzie dane nam coś podobnego jeszcze powtórzyć!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. WEEKEND ZE SMAKIEM 2 | Cafe Babilon pisze:
    6 października 2020 o 09:29

    […] znajdziecie relacje innych uczestników: Karmelowy.pl Eksperymentalnie Kuchnia bazylii Przepis na przepis Delimamma What’s cooking Słodkie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork

Lody-z-bialej-czekolady-White-chocolate ice-cream

Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream

Zapiekane-ziemniaki-z-grzybami-i-cebula-Potato-mushroom-and-onion-bake

Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress