Dziś przedstawiam przepis na coś ekstra rozgrzewającego 😉 Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska, z dodatkiem chilli i kurczaka z pewnością rozgrzeje każdego w te mroźne dni. Co więcej, jest bardzo łatwa w przygotowaniu – każdy sobie z tym przepisem poradzi. Gdybyście jednak nie byli fanami pikantnych smaków, polecam zmniejszenie ilości chilli 😉 Polecam także moją inną wersję tej zupy bo z kurczakiem i makaronem z tortilli, też przepyszna!
Jeżeli posiadasz Tefal Companion, zrobi on tą zupę praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Szybka zupa meksykańska
(2-3 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w większą kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 puszka 400 g krojonych pomidorów
- 1 puszka 400 g czerwonej fasoli
- 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 upieczona lub ugotowana pierś z kurczaka, podzielona na mniejsze kawałki
- sok z 1 limonki lub cytryny
- 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
- garść posiekanych listków kolendry
- kwaśna śmietana do podania
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę i paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
- Dodaj czosnek i przyprawy i podsmażaj przez kolejną minutę.
- Następnie dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby.
- W międzyczasie wymieszaj kurczaka z sokiem z limonki, chilli i kolendrą.
- Podawaj zupę z przygotowanym kurczakiem i łyżką śmietany.
Przygotowanie TC:
- Do misy Tefal Companion wyposażonej w mieszadło wlej olej, włóż cebulę, paprykę, czosnek i przyprawy i uruchom program P1 slow cook na 10 minut.
- Dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion i uruchom program P2 slow cook na 25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby.
- W międzyczasie wymieszaj kurczaka z sokiem z limonki, chilli i kolendrą.
- Podawaj zupę z przygotowanym kurczakiem i łyżką śmietany.
Smacznego!
English version
Easy mexican soup
(2-3 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons vegetable oil
- 1 onion, diced
- 1 red pepper, cut into large dice
- 2 cloves of garlic, minced
- 2 teaspoons of ground chilli
- 1 teaspoon of ground coriander
- 1 teaspoon of ground cumin
- 1 can 400 g of diced tomatoes
- 1 can 400 g of red beans
- 300 ml of chicken or vegetable stock
- 1 roasted or boiled chicken breast, cut into smaller pieces
- juice of 1 lime or lemon
- 1/2 of red chilli pepper, finely chopped
- a handful of coriander leaves, chopped
- sour cream for serving
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Heat the oil in a medium saucepan, add onions and peppers and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.
- Add garlic and spices and cook for another minute.
- Then add the tomatoes, beans along with the stock, bring to a boil and cook covered for 20-25 minutes, and season with salt, pepper and sugar if necessary.
- In the meantime, mix the chicken with lime juice, chilli and coriander.
- Serve the soup with prepared chicken and a tablespoon of cream.
Preparation for TC:
- Add the oil into a Tefal Companion bowl fitted with stirrer, add onion, peppers, garlic and spices and run the P1 slow cook program for 10 minutes.
- Add the tomatoes, beans along with stock and run the P2 slow cook program for 25 minutes, then season with salt, pepper and sugar if necessary.
- In the meantime, mix the chicken with lime juice, chilli and coriander.
- Serve the soup with prepared chicken and a tablespoon of cream.
Enjoy!
4oze says
Wygląda super 🙂 Bardzo fajny przepis!