Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup

Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na coś ekstra rozgrzewającego 😉 Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska, z dodatkiem chilli i kurczaka z pewnością rozgrzeje każdego w te mroźne dni. Co więcej, jest bardzo łatwa w przygotowaniu – każdy sobie z tym przepisem poradzi. Gdybyście jednak nie byli fanami pikantnych smaków, polecam zmniejszenie ilości chilli 😉 Polecam także moją inną wersję tej zupy bo z kurczakiem i makaronem z tortilli, też przepyszna!

Szybka-zupa-meksykanska-Easy-mexican-soup

Jeżeli posiadasz Tefal Companion, zrobi on tą zupę praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej.

Szybka-zupa-meksykanska-Easy-mexican-soup

Scroll down for recipe in English

Szybka zupa meksykańska

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w większą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 puszka 400 g krojonych pomidorów
  • 1 puszka 400 g czerwonej fasoli
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 upieczona lub ugotowana pierś z kurczaka, podzielona na mniejsze kawałki
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
  • garść posiekanych listków kolendry
  • kwaśna śmietana do podania
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę i paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
  2. Dodaj czosnek i przyprawy i podsmażaj przez kolejną minutę.
  3. Następnie dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby.
  4. W międzyczasie wymieszaj kurczaka z sokiem z limonki, chilli i kolendrą.
  5. Podawaj zupę z przygotowanym kurczakiem i łyżką śmietany.

Przygotowanie TC:

  1. Do misy Tefal Companion wyposażonej w mieszadło wlej olej, włóż cebulę, paprykę, czosnek i przyprawy i uruchom program P1 slow cook na 10 minut.
  2. Dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion i uruchom program P2 slow cook na 25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby.
  3. W międzyczasie wymieszaj kurczaka z sokiem z limonki, chilli i kolendrą.
  4. Podawaj zupę z przygotowanym kurczakiem i łyżką śmietany.

Smacznego!

Szybka-zupa-meksykanska-Easy-mexican-soup

English version

Easy mexican soup

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 1 onion, diced
  • 1 red pepper, cut into large dice
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 2 teaspoons of ground chilli
  • 1 teaspoon of ground coriander
  • 1 teaspoon of ground cumin
  • 1 can 400 g of diced ​​tomatoes
  • 1 can 400 g of red beans
  • 300 ml of chicken or vegetable stock
  • 1 roasted or boiled chicken breast, cut into smaller pieces
  • juice of 1 lime or lemon
  • 1/2 of red chilli pepper, finely chopped
  • a handful of coriander leaves,  chopped
  • sour cream for serving
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium saucepan, add onions and peppers and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.
  2. Add garlic and spices and cook for another minute.
  3. Then add the tomatoes, beans along with the stock, bring to a boil and cook covered for 20-25 minutes, and season with salt, pepper and sugar if necessary.
  4. In the meantime, mix the chicken with lime juice, chilli and coriander.
  5. Serve the soup with prepared chicken and a tablespoon of cream.

Preparation for TC:

  1. Add the oil into a Tefal Companion bowl fitted with stirrer, add onion, peppers, garlic and spices and run the P1 slow cook program for 10 minutes.
  2. Add the tomatoes, beans along with stock and run the P2 slow cook program for 25 minutes, then season with salt, pepper and sugar if necessary.
  3. In the meantime, mix the chicken with lime juice, chilli and coriander.
  4. Serve the soup with prepared chicken and a tablespoon of cream.

Enjoy!

Szybka-zupa-meksykanska-Easy-mexican-soup

Share the post "Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Zupy Tagged With: chilli, fasola, kuchnia meksykańska, mięso, obiad, papryka, Tefal Companion, zioła, zupa

« Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore
Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake »

Comments

  1. 4oze says

    22 lutego 2018 at 10:12

    Wygląda super 🙂 Bardzo fajny przepis!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup | FlyB Kulinaria pisze:
    21 lutego 2018 o 00:13

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-warzywna-z-kielbasa-Vegetable-soup-with-sausage

Zupa warzywna z kiełbasą / Vegetable soup with sausage

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs

Pieczone pierogi krucho-drożdżowe nadziewane słodką kapustą i grzybami / Yeast pierogi stuffed with cabbage and mushrooms

Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress