Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Naleśniki mają coś takiego w sobie, że ze wszystkim są smaczne. Lubię je na słodko i na słono, smakują mi nawet z serem, chociaż normalnie za twarogiem nie przepadam. Dziś proponuję naleśniki po bolońsku, czyli z mięsem w pysznym sosie na bazie pomidorów, zapieczone pod beszamelem i warstwą sera. Są absolutnie przepyszne! Jeżeli tak jak ja lubicie naleśniki w każdej formie i kształcie, proponuję moje naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym i naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami – obłędne!

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Jeżeli nie przepadasz za przygotowywaniem sosu beszamelowego i posiadasz Tefal Companion, zrobi on go za Ciebie, szczegóły poniżej.

Scroll down for recipe in English

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem

(4 porcje)

Składniki na naleśniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona  wkostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sładniki na beszamel:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 400 ml mleka
  • sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  • 100 g startej mozzarelli do posypania

Przygotowanie naleśników:

  1. W celu przygotowania naleśników zmiksuj mleko z jajkami, po czym dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli, ponownie zmiksuj i odstaw na 30 minut.
  2. Po tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju i usmaż z powstałego ciasta cienkie naleśniki.

Przygotowanie sosu:

  1. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i mięso i podsmaż przez 5 minut rozdrabniając, do lekkiego zarumienienia.
  2. Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 3 minuty.
  3. Po tym czasie dodaj pomidory i zioła i gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Przygotowanie sosu beszamelowego:

  1. W rondelku najlepiej z grubym dnem rozpuść masło, następnie wmieszaj do niego, najlepiej trzepaczką, mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i dopraw solą, pieprzem i gałką.

Przygotowanie sosu beszamelowego TCC:

  1. Do misy wyposażonej w trzepaczkę umieść mąkę i mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut i dopraw solą, pieprzem i gałką.

Złożenie dania:

  1. Wyłóż na przygotowane naleśniki mięsny sos, zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. Polej całość sosem beszamelowym, posyp serem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 20 minut.

Smacznego!

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

English version

Crepes bolognese with bechamel sauce

(4 servings)

Ingredients for crepes:

  • 200 g of all-purpose flour
  • 2 eggs
  • 2 cups of milk
  • salt
  • oil for frying

Ingredients for the sauce:

  • 500 g ground meat
  • 200 g of mushrooms, diced
  • 1 bell pepper, seeded and chopped
  • 1 onion, diced
  • 400 g can of chopped ​​tomatoes
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 1/2 teaspoon of dried thyme
  • 1 tablespoon of chopped basil
  • salt, pepper, sugar to taste
Ingredients for bechamel sauce:
  • 50 g butter
  • 50 g of flour
  • 400 ml of milk
  • salt, pepper and a pinch of nutmeg to taste
  • 100 g grated mozzarella

Preparation of crepes:

  1. Mix the milk and eggs, then add the sifted flour and a pinch of salt, mix again until smooth and set aside for 30 minutes.
  2. After this time, heat pan over medium heat, add a tablespoon of oil and fry thin crepes.

Preparation of the sauce:

  1. Heat a large pan over medium heat, add oil and meat and cook for 5 minutes until browned.
  2. Then add chopped vegetables and cook, stirring occasionally, for 3 minutes.
  3. Next add the tomatoes and herbs and cook over low heat for about 15 minutes, until the sauce thickens. Season to taste with salt, pepper and sugar.

Preparation of bechamel sauce:

  1. Heat medium saucepan over large heat, add the butter, cook until dossolves then whisk in flour. Cook, whisking, about 2 minutes and start adding milk whisking all the time. Cook on the low heat until thickes, season with salt, pepper and nutmeg to taste and set aside.

Preparation of bechamel sauce in TCC:

  1. Add flour, milk, salt, pepper and nutmeg in a bowl fitted with whisking attachment and stir at speed of 7 for 1 minute. Then add the butter and start the sauce mode at speed 4 , temperature 90 ° C for 8 minutes and season with salt, pepper and nutmeg to taste.

Assembling the dish:

  1. Spread the sauce on prepared crepes, roll and place in a greased casserole.
  2. Pour over béchamel sauce, sprinkle with cheese and place in a preheated to 180 oC oven for 20 minutes.

Enjoy!

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Share the post "Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, mięso, naleśniki, obiad, papryka, pieczarki, sos beszamelowy, Tefal Companion, zioła

« Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake
Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore »

Comments

  1. Zuzka says

    17 lutego 2018 at 17:40

    mniam pycha !!!

    Odpowiedz
  2. CookUp says

    5 marca 2018 at 17:33

    O swoich przepisach piszesz w taki sposób, że właściwie czujemy smak tego, co widać na zdjęciach. I poczuliśmy się jakoś tak trochę we Włoszech, a trochę tak… głodni! 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 marca 2018 at 17:37

      i o to chodzi:P

      Odpowiedz
  3. Maja says

    16 sierpnia 2021 at 12:07

    Nie miałam pojęcia że naleśniki na słono mogą być takim rarytasen, cała moja rodzina zakochana w tym przepisie.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    13 lutego 2018 o 12:13

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Puree z kalafiora i koziego sera

Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry

Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną

Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella

Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce

Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress