Share the post "Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce"
Naleśniki mają coś takiego w sobie, że ze wszystkim są smaczne. Lubię je na słodko i na słono, smakują mi nawet z serem, chociaż normalnie za twarogiem nie przepadam. Dziś proponuję naleśniki po bolońsku, czyli z mięsem w pysznym sosie na bazie pomidorów, zapieczone pod beszamelem i warstwą sera. Są absolutnie przepyszne! Jeżeli tak jak ja lubicie naleśniki w każdej formie i kształcie, proponuję moje naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym i naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami – obłędne!
Jeżeli nie przepadasz za przygotowywaniem sosu beszamelowego i posiadasz Tefal Companion, zrobi on go za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem
(4 porcje)
Składniki na naleśniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- sól
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona wkostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sładniki na beszamel:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 400 ml mleka
- sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
- 100 g startej mozzarelli do posypania
Przygotowanie naleśników:
- W celu przygotowania naleśników zmiksuj mleko z jajkami, po czym dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli, ponownie zmiksuj i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju i usmaż z powstałego ciasta cienkie naleśniki.
Przygotowanie sosu:
- W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i mięso i podsmaż przez 5 minut rozdrabniając, do lekkiego zarumienienia.
- Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj pomidory i zioła i gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
- W rondelku najlepiej z grubym dnem rozpuść masło, następnie wmieszaj do niego, najlepiej trzepaczką, mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i dopraw solą, pieprzem i gałką.
Przygotowanie sosu beszamelowego TCC:
- Do misy wyposażonej w trzepaczkę umieść mąkę i mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut i dopraw solą, pieprzem i gałką.
Złożenie dania:
- Wyłóż na przygotowane naleśniki mięsny sos, zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Polej całość sosem beszamelowym, posyp serem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 20 minut.
Smacznego!
English version
Crepes bolognese with bechamel sauce
(4 servings)
Ingredients for crepes:
- 200 g of all-purpose flour
- 2 eggs
- 2 cups of milk
- salt
- oil for frying
Ingredients for the sauce:
- 500 g ground meat
- 200 g of mushrooms, diced
- 1 bell pepper, seeded and chopped
- 1 onion, diced
- 400 g can of chopped tomatoes
- 2 tablespoons vegetable oil
- 2 cloves of garlic, minced
- 1/2 teaspoon of dried thyme
- 1 tablespoon of chopped basil
- salt, pepper, sugar to taste
- 50 g butter
- 50 g of flour
- 400 ml of milk
- salt, pepper and a pinch of nutmeg to taste
- 100 g grated mozzarella
Preparation of crepes:
- Mix the milk and eggs, then add the sifted flour and a pinch of salt, mix again until smooth and set aside for 30 minutes.
- After this time, heat pan over medium heat, add a tablespoon of oil and fry thin crepes.
Preparation of the sauce:
- Heat a large pan over medium heat, add oil and meat and cook for 5 minutes until browned.
- Then add chopped vegetables and cook, stirring occasionally, for 3 minutes.
- Next add the tomatoes and herbs and cook over low heat for about 15 minutes, until the sauce thickens. Season to taste with salt, pepper and sugar.
Preparation of bechamel sauce:
- Heat medium saucepan over large heat, add the butter, cook until dossolves then whisk in flour. Cook, whisking, about 2 minutes and start adding milk whisking all the time. Cook on the low heat until thickes, season with salt, pepper and nutmeg to taste and set aside.
Preparation of bechamel sauce in TCC:
- Add flour, milk, salt, pepper and nutmeg in a bowl fitted with whisking attachment and stir at speed of 7 for 1 minute. Then add the butter and start the sauce mode at speed 4 , temperature 90 ° C for 8 minutes and season with salt, pepper and nutmeg to taste.
Assembling the dish:
- Spread the sauce on prepared crepes, roll and place in a greased casserole.
- Pour over béchamel sauce, sprinkle with cheese and place in a preheated to 180 oC oven for 20 minutes.
Enjoy!
mniam pycha !!!
O swoich przepisach piszesz w taki sposób, że właściwie czujemy smak tego, co widać na zdjęciach. I poczuliśmy się jakoś tak trochę we Włoszech, a trochę tak… głodni! 😉
i o to chodzi:P
Nie miałam pojęcia że naleśniki na słono mogą być takim rarytasen, cała moja rodzina zakochana w tym przepisie.