Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree

Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

puree

Kremowe puree z kalafiora

(8 porcji)

Składniki:

  • 2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanej
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki sosu tabasco
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Umieść kalafiora w dużym garnku i zalej bulionem wraz z mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, do miękkości  i zdejmij z ognia.
  2. Odcedź kalafiora i umieść go ponownie w garnku w którym był gotowany.
  3. Dodaj ser, masło i śmietankę po czym zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym dodaj Tabasco i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

Smacznego!

puree

English version

Creamy cauliflower puree

(8 servings)

Składniki:

  • 2 heads cauliflower, cut into into bite-sized pieces
  • 3 cups chicken stock
  • 2 cups milk
  • 100 g cream cheese
  • 3 tbsp unsalted butter
  • 1/2 cup heavy cream, warmed
  • salt and pepper to taste
  • 1/4 tsp Tabasco sauce
  • pinch ground nutmeg

Przygotowanie:

  1. Put the cauliflower into a large pot, add the chicken stock and milk and bring the mixture to a low boil. Cover the pot with a lid and reduce the heat. Cook the cauliflower, covered until is fork  tender, about 10-15 minutes, next remove it from the heat.
  2. Using a colander, strain the cooking liquid from the cooked cauliflower. Put the cauliflower back into the pot it was cooked in.
  3. Add the cream cheese, butter and warm cream to the cauliflower. Using an immersion blender, blend the cauliflower until it forms a smooth puree. Season with salt and pepper to taste, add Tabasco and nutmeg. Mix and serve immediately.

Enjoy!

puree

Share the post "Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, kalafior, tabasco

« Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini »

Comments

  1. Maciek says

    25 listopada 2014 at 11:01

    Mmmmmmm matko jak to świetnie wygląda 🙂 Kiedy można wpaść na degustację? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 listopada 2014 at 11:42

      Następnym razem dam znać:P

      Odpowiedz
  2. Blog dla Mamy says

    26 listopada 2014 at 14:44

    Kalafior w formie puree to świetna alternatywa dla ziemniaków podawanych jako dodatek do dania głównego. Taki krem z pewnością przypadnie do gustu również dzieciom, zwłaszcza tym, które nie przepadają za tradycyjnie podawanym kalafiorem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2014 at 15:29

      Jestem pewna, że dzieciom też posmakuje:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Tarta-cytrynowa-z-pistacjami-Lemon-tart-with-pistachios

Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios

Lasagne bolognese z pieczarkami

swiateczna kaczka pieczona z sosem wisniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Świąteczne brownie / Christmas brownie

Świąteczne brownie / Christmas brownie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress