Share the post "Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree"
Przepis na puree z kalafiora znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” i odkąd zrobiłam je raz w ramach eksperymentu, pojawia się u mnie równie często jak puree ziemniaczane. Jest nie tylko smaczne, ale też dużo szybsze w wykonaniu niż wersja ziemniaczana, co więcej, przekonało do kalafiora moją drugą połówkę. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Gorąco polecam.
Scroll down for recipe in English
Puree z kalafiora Gordona Ramsaya
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na drobne różyczki
- 30 g masła
- 2 łyżki mleka (lub więcej jeżeli to konieczne)
- 100 ml chudej śmietany
- sól morska,pieprz
Przygotowanie:
- Podziel kalafior na male różyczki, a twardą część pokrój w plastry.
- Rozpuść na patelni masło. Dodaj kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
- Następnie dodaj mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
- Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Gordon Ramsay’s cauliflower puree
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 head of cauliflower (about 350 g) divided into small florets
- 30 g butter
- 2 tablespoons of milk (or more if necessary)
- 100 ml of ream
- sea salt, pepper
Preparation:
- Melt the butter in a frying pan, add cauliflower and cook on medium heat for 3-4 minutes.
- Then add milk, cover the pan and simmer on low heat for 2-3 minutes.
- Next add the cream and slowly bring to boil. Partially cover the pan and cook for a few more minutes until the cauliflower soften. Season to taste with salt and pepper.
- Place in a blender container and mix until smooth.
Enjoy!
puree z kalafiora to może być coś. Zresztą jeśli ugotował to Gordon, to n 99% udany przepis. Myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja!
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
Na pewno zajrzę:)
Bardziej dietetyczna wersja niz puree ziemniaczane. Dzięki za przepis.
Sadzisz, że gdyby dać 15g masła i trochę oliwy byłby by w miarę smacznie?
Myślę,że powinno być wszystko w porządku. Następnym razem sama spróbuję usmażyć kalafiora w ten sposób i dam znać jak wyszło:)
Uwielbiam kalafior – z pewnością wypróbuję taką wersję 🙂
Polecam:)
To puree jest fenomenalne.
Wczoraj zrobiłam do obiadu i było pycha 😉
Na 100% do powtórzenia.
🙂 Cieszę się,że smakowało. Ja też często do niego wracam.
a jak się jeszcze doda świężą kolędrę, to….mmmn
Świetny pomysł!:)
Ja dodaje jeszcze stary ser do tego, jest wtedy fajnie ciągnący
🙂
czy kalafior będzie miękki? nie trzeba go wcześniej podgotować?
Jak będzie podzielony na małe różyczki, to na pewno będzie miękki.
Fantastyczny przepis! Wcześniej robiłem puree ale nigdy nie było tak smaczne jak to! Smakuje lepiej niż ziemniaki, do tego ma 10x mniej węglowodanów a IG = 15, podczas gdy IG puree z ziemniaków wynosi 80!
Gordon wie co robi:)
Ważne jest by nie przegotować kalafiora, bo będzie gorzki. Mnie właśnie się to zdarzyło, bo za grubo go pokroiłam i gotowałam pod pełnym przykryciem. Może zrobię go jeszcze raz.
Też m się to kiedyś zdarzyło, jednak wydaje mi się że jest to kwestia samego kalafiora. Ze świeżego puree zawsze wychodzi pyszne, niestety jak sobie długo poleży w lodówce to po zrobieniu staje się gorzkawy;/ Przetestuję też długie gotowanie, czy ma to jakiś wpływ, jednak nie powinno.
Kalafior nie był gorzki bo się przygotował tylko dlatego że był całkiem przykryty
Kalafior to warzywo z kapustnych i wszystkie trzeba gotować odkryte żeby gorzkie olejki eteryczne mogły odparowac
Potestuję. Chociaż gorzki wyszedł mi tylko raz,a robiłam go steki razy i zawsze dusiłam pod przykryciem. Czytałam gdzieś też, że to też zależy od nawożenia itp.
przepis wypróbowany i szczerze mogę polecić wszystkim, którzy mają obawy, że będzie niesmaczne bądź uważają, że trzeba podgotować (nie trzeba), może troszkę dłużej robiłam (w międzyczasie robiłam mielone)
Cieszę, się że smakowało:)
Że ja dopiero teraz Cię znalazłam! Masa fantastycznych przepisów!
A dziś będzie puree z kalafiora 🙂
Polecam się:) Wczoraj robiłam je do kaczki, jak zawsze wyszło boskie!
Ja zrobiłam jako dodatek do placków ziemniaczanych. Dorzuciłam tylko natkę pietruszki.Powiem Wam….pycha 🙂
🙂
Polecam! Bardzo szybko znika z talerzy, pozostawiajac pyszne wspomnienie 🙂
Super:)
Fajnie się zapowiada ten przepis. Ilu procentowa śmietana byłaby najlepsza? I czy gęsta czy rzadka?
Jestem okropna i daję rzadką 36%, taka wersja najbardziej mi smakuje:)
Pycha! Ja dodałam jeszcze gałkę muszkatołową i śmietanę 36% i dla mnie bomba 🙂
🙂
a jakiś pomysł na surówkę do puree i mielonego!!??????
Najlepsza teraz: https://karmelowy.pl/szybka-surowka-z-mlodej-kapusty-easy-young-cabbage-slaw/
Gałka muszkatołowa od razu chodziła mi po głowie. Nawet wydawało mi się,że na zdjęciach do tego przepisu puree posypane jest nią.Dodałem i muszę stwierdzić,że jest rewelacyjne!!! Ogólnie przepis świetny!
🙂
Puree jest bardzo smakowite. Dzisiaj zrobiłam je na obiad. Wejdzie do mojego repertuaru dań.