Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree

Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree

by Dzi 38 komentarzy

Share the post "Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree"

  • Facebook
  • Twitter

Przepis na puree z kalafiora znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” i odkąd zrobiłam je raz w ramach eksperymentu, pojawia się u mnie równie często jak puree ziemniaczane.  Jest nie tylko smaczne, ale też dużo szybsze w wykonaniu niż wersja ziemniaczana, co więcej, przekonało do kalafiora moją drugą połówkę. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Gorąco polecam.

Scroll down for recipe in English

Puree z kalafiora Gordona Ramsaya

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na drobne różyczki
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mleka (lub więcej jeżeli to konieczne)
  • 100 ml chudej śmietany
  • sól morska,pieprz

Przygotowanie:

  1. Podziel kalafior na male różyczki, a twardą część pokrój w plastry.
  2. Rozpuść na patelni masło. Dodaj kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
  3. Następnie dodaj mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
  4. Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Smacznego!

English version

Gordon Ramsay’s cauliflower puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 head of cauliflower (about 350 g) divided into small florets
  • 30 g butter
  • 2 tablespoons of milk (or more if necessary)
  • 100 ml of ream
  • sea salt, pepper

Preparation:

  1. Melt the butter in a frying pan, add cauliflower and cook on medium heat for 3-4 minutes.
  2. Then add milk, cover the pan and simmer on low heat for 2-3 minutes.
  3. Next add the cream and slowly bring to boil. Partially cover the pan and cook for a few more minutes until the cauliflower soften. Season to taste with salt and pepper.
  4. Place in a blender container and mix until smooth.

Enjoy!

Share the post "Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, Gordon Ramsay, kalafior, obiad, puree

« Camembert zapiekany z karmelizowaną cebulą w cieście francuskim
Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym »

Comments

  1. ALB says

    2 stycznia 2013 at 20:31

    puree z kalafiora to może być coś. Zresztą jeśli ugotował to Gordon, to n 99% udany przepis. Myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja!
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 stycznia 2013 at 20:48

      Na pewno zajrzę:)

      Odpowiedz
  2. akwarela says

    2 stycznia 2013 at 22:57

    Bardziej dietetyczna wersja niz puree ziemniaczane. Dzięki za przepis.
    Sadzisz, że gdyby dać 15g masła i trochę oliwy byłby by w miarę smacznie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 stycznia 2013 at 23:04

      Myślę,że powinno być wszystko w porządku. Następnym razem sama spróbuję usmażyć kalafiora w ten sposób i dam znać jak wyszło:)

      Odpowiedz
  3. gin says

    4 stycznia 2013 at 19:15

    Uwielbiam kalafior – z pewnością wypróbuję taką wersję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 stycznia 2013 at 19:19

      Polecam:)

      Odpowiedz
  4. Kinga says

    7 czerwca 2013 at 07:56

    To puree jest fenomenalne.
    Wczoraj zrobiłam do obiadu i było pycha 😉
    Na 100% do powtórzenia.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 czerwca 2013 at 08:19

      🙂 Cieszę się,że smakowało. Ja też często do niego wracam.

      Odpowiedz
  5. Ewa says

    14 czerwca 2013 at 04:47

    a jak się jeszcze doda świężą kolędrę, to….mmmn

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 czerwca 2013 at 07:45

      Świetny pomysł!:)

      Odpowiedz
      • Weronika says

        6 września 2017 at 12:16

        Ja dodaje jeszcze stary ser do tego, jest wtedy fajnie ciągnący

        Odpowiedz
        • Dzi says

          6 września 2017 at 12:21

          🙂

          Odpowiedz
  6. hania says

    23 lipca 2013 at 13:11

    czy kalafior będzie miękki? nie trzeba go wcześniej podgotować?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lipca 2013 at 13:56

      Jak będzie podzielony na małe różyczki, to na pewno będzie miękki.

      Odpowiedz
  7. Bartii says

    18 listopada 2013 at 14:48

    Fantastyczny przepis! Wcześniej robiłem puree ale nigdy nie było tak smaczne jak to! Smakuje lepiej niż ziemniaki, do tego ma 10x mniej węglowodanów a IG = 15, podczas gdy IG puree z ziemniaków wynosi 80!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 listopada 2013 at 15:09

      Gordon wie co robi:)

      Odpowiedz
  8. zosia says

    5 kwietnia 2014 at 16:23

    Ważne jest by nie przegotować kalafiora, bo będzie gorzki. Mnie właśnie się to zdarzyło, bo za grubo go pokroiłam i gotowałam pod pełnym przykryciem. Może zrobię go jeszcze raz.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 kwietnia 2014 at 16:27

      Też m się to kiedyś zdarzyło, jednak wydaje mi się że jest to kwestia samego kalafiora. Ze świeżego puree zawsze wychodzi pyszne, niestety jak sobie długo poleży w lodówce to po zrobieniu staje się gorzkawy;/ Przetestuję też długie gotowanie, czy ma to jakiś wpływ, jednak nie powinno.

      Odpowiedz
    • Mali says

      26 kwietnia 2016 at 07:46

      Kalafior nie był gorzki bo się przygotował tylko dlatego że był całkiem przykryty
      Kalafior to warzywo z kapustnych i wszystkie trzeba gotować odkryte żeby gorzkie olejki eteryczne mogły odparowac

      Odpowiedz
      • Dzi says

        26 kwietnia 2016 at 09:16

        Potestuję. Chociaż gorzki wyszedł mi tylko raz,a robiłam go steki razy i zawsze dusiłam pod przykryciem. Czytałam gdzieś też, że to też zależy od nawożenia itp.

        Odpowiedz
  9. LIL says

    30 października 2014 at 18:27

    przepis wypróbowany i szczerze mogę polecić wszystkim, którzy mają obawy, że będzie niesmaczne bądź uważają, że trzeba podgotować (nie trzeba), może troszkę dłużej robiłam (w międzyczasie robiłam mielone)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 października 2014 at 18:34

      Cieszę, się że smakowało:)

      Odpowiedz
  10. Ania says

    13 września 2015 at 09:38

    Że ja dopiero teraz Cię znalazłam! Masa fantastycznych przepisów!
    A dziś będzie puree z kalafiora 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 września 2015 at 12:12

      Polecam się:) Wczoraj robiłam je do kaczki, jak zawsze wyszło boskie!

      Odpowiedz
  11. Karolina says

    20 grudnia 2015 at 03:05

    Ja zrobiłam jako dodatek do placków ziemniaczanych. Dorzuciłam tylko natkę pietruszki.Powiem Wam….pycha 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 grudnia 2015 at 08:48

      🙂

      Odpowiedz
  12. Ania says

    10 maja 2016 at 09:58

    Polecam! Bardzo szybko znika z talerzy, pozostawiajac pyszne wspomnienie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 maja 2016 at 10:01

      Super:)

      Odpowiedz
  13. MooMoo says

    22 lipca 2017 at 06:34

    Fajnie się zapowiada ten przepis. Ilu procentowa śmietana byłaby najlepsza? I czy gęsta czy rzadka?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lipca 2017 at 09:27

      Jestem okropna i daję rzadką 36%, taka wersja najbardziej mi smakuje:)

      Odpowiedz
  14. Anna says

    8 stycznia 2018 at 17:09

    Pycha! Ja dodałam jeszcze gałkę muszkatołową i śmietanę 36% i dla mnie bomba 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 stycznia 2018 at 17:49

      🙂

      Odpowiedz
      • rafalski says

        4 czerwca 2018 at 20:18

        a jakiś pomysł na surówkę do puree i mielonego!!??????

        Odpowiedz
        • Dzi says

          4 czerwca 2018 at 21:08

          Najlepsza teraz: https://karmelowy.pl/szybka-surowka-z-mlodej-kapusty-easy-young-cabbage-slaw/

          Odpowiedz
    • pkowal says

      8 marca 2018 at 18:59

      Gałka muszkatołowa od razu chodziła mi po głowie. Nawet wydawało mi się,że na zdjęciach do tego przepisu puree posypane jest nią.Dodałem i muszę stwierdzić,że jest rewelacyjne!!! Ogólnie przepis świetny!

      Odpowiedz
      • Dzi says

        8 marca 2018 at 19:24

        🙂

        Odpowiedz
  15. Halszka says

    14 września 2021 at 19:32

    Puree jest bardzo smakowite. Dzisiaj zrobiłam je na obiad. Wejdzie do mojego repertuaru dań.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym | pisze:
    3 stycznia 2013 o 21:42

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Pałki kurczaka w sosie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia

Karmelizowany grapefruit

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress