Ostatnio mam ochotę na lżejsze dania,może to przez to,ze przyszła w końcu wiosna? Tak czy inaczej, tym razem sięgnęłam do książki Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”, znalazłam tam bardzo interesujący przepis na cannelloni i postanowiłam go wypróbować – danie wyszło fantastyczne! Makaron z kemowym serowym farszem,świeżym szpinakiem i pieczarkami, zapiekany pod serową pierzynką,rewelacja!Nie tylko dla wegetarian:) Można to danie przygotować z wyprzedzeniem i wstawić przed podaniem na 20 min. do piekarnika.Polecam!
Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta (6 porcji)
Składniki:
- 300 g suchego makaronu cannelloni (ok.12 dużych rurek)
- 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
- 15 g masła
- 400 g liści szpinaku,umytych
- gałka muszkatołowa do posypania
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pieczarek,pokrojonych w plastry
- 400 g sera ricotta
- 2 łyżki startego parmezanu
- 20 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy angielskiej (dałam Dijon)
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 300 ml tłustego mleka
- 60 g miękkiego sera cheddar,drobno startego
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 200 ml gęstej śmietany (ja dałam śmietankę 18 %)
Przygotowanie sosu:
- Rozpuść w rondlu masło i wmieszaj do niego mąkę,musztardę oraz pieprz kajeński.Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, mieszając najlepiej trzepaczką.
- Powoli wlewaj mleko i utrzep na gładką masę.Zostaw na ogniu na następne 5 minut (ja cały czas mieszałam).
- Zestaw rondel z ognia i wmieszaj do sosu sery,by się rozpuściły,tworząc gładką strukturę. Przelej sos do miski i zostaw do ostygnięcia.
- Gdy sos będzie chłodny,wmieszaj śmietanę. Sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na nadzienie rozpuść w rondlu masło i dodaj do niego szpinak,przyprawiając solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na dużym ogniu,aż liście szpinaku staną się wiotkie,po czym przełóż,by ostygły,do cedzaka.
- Wstaw rondel z powrotem na ogień,wlej oliwę,dodaj pieczarki i ponownie je dopraw. Smaż 3-4 minuty,aż grzyby będą miękkie,a wydzielone soki wyparują. Przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia.
- Wyciśnij ze szpinaku nadmiar wody i dodaj go do pieczarek.
- Wmieszaj sery ricotta i parmezan.Sprawdź doprawienie.
- Cannelloni ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotowałam odrobinę krócej),osącz i napełnij farszem.
- Rodgrzej piekarnik do 220 oC. Rozprowadź na dnie dużego naczynia żaroodpornego połowę sosu serowego i ułóż warstwę cannelloni.Drugą połową sosu polej nafaszerowane rurki i posyp je parmezanem.
- Piecz 15-20 min,aż do zrumienienia na wierzchu.Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Ervisha says
To musi smakować wspaniale. Uwielbiam dania ze szpinakiem 🙂
Dzi says
Ja też ostatnio zrobiłam się mocno szpinakowa i na pewno na moim blogu znajdzie się jeszcze wiele pozycji z jego udziałem:)