Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya

Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Ostatnio mam ochotę na lżejsze dania,może to przez to,ze przyszła w końcu wiosna? Tak czy inaczej, tym razem sięgnęłam do książki Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”, znalazłam tam bardzo interesujący przepis na cannelloni i postanowiłam go wypróbować – danie wyszło fantastyczne! Makaron z kemowym serowym farszem,świeżym szpinakiem i pieczarkami, zapiekany pod serową pierzynką,rewelacja!Nie tylko dla wegetarian:) Można to danie przygotować z wyprzedzeniem i wstawić przed podaniem na 20 min. do piekarnika.Polecam!

 

Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta (6 porcji)

Składniki:

  • 300 g suchego makaronu cannelloni (ok.12 dużych rurek)
  • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
Składniki na farsz:
  • 15 g masła
  • 400 g liści szpinaku,umytych
  • gałka muszkatołowa do posypania
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pieczarek,pokrojonych w plastry
  • 400 g sera ricotta
  • 2 łyżki startego parmezanu
Składniki na sos serowy:
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy angielskiej (dałam Dijon)
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 300 ml tłustego mleka
  • 60 g miękkiego sera cheddar,drobno startego
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 200 ml gęstej śmietany (ja dałam śmietankę 18 %)

Przygotowanie sosu:

  1. Rozpuść w rondlu masło i wmieszaj do niego mąkę,musztardę oraz pieprz kajeński.Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, mieszając najlepiej trzepaczką.
  2. Powoli wlewaj mleko i utrzep na gładką masę.Zostaw na ogniu na następne 5 minut (ja cały czas mieszałam).
  3. Zestaw rondel z ognia i wmieszaj do sosu sery,by się rozpuściły,tworząc gładką strukturę. Przelej sos do miski i zostaw do ostygnięcia.
  4. Gdy sos będzie chłodny,wmieszaj śmietanę. Sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem.
Przygotowanie farszu:
  1. Na nadzienie rozpuść w rondlu masło i dodaj do niego szpinak,przyprawiając solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na dużym ogniu,aż liście szpinaku staną się wiotkie,po czym przełóż,by ostygły,do cedzaka.
  2. Wstaw rondel z powrotem na ogień,wlej oliwę,dodaj pieczarki i ponownie je dopraw. Smaż 3-4 minuty,aż grzyby będą miękkie,a wydzielone soki wyparują. Przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia.
  3. Wyciśnij ze szpinaku nadmiar wody i dodaj go do pieczarek.
  4. Wmieszaj sery ricotta i parmezan.Sprawdź doprawienie.
Przygotowanie dania:
  1. Cannelloni ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotowałam odrobinę krócej),osącz i napełnij farszem.
  2. Rodgrzej piekarnik do 220 oC. Rozprowadź na dnie dużego naczynia żaroodpornego połowę sosu serowego i ułóż warstwę cannelloni.Drugą połową sosu polej nafaszerowane rurki i posyp je parmezanem.
  3. Piecz 15-20 min,aż do zrumienienia na wierzchu.Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Share the post "Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: cheddar, Gordon Ramsay, grzyby, makaron, obiad, parmezan, pieczarki, ricotta, szpinak

« Śledzie a’la Milanówek
Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem »

Comments

  1. Ervisha says

    30 kwietnia 2013 at 08:28

    To musi smakować wspaniale. Uwielbiam dania ze szpinakiem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 kwietnia 2013 at 08:31

      Ja też ostatnio zrobiłam się mocno szpinakowa i na pewno na moim blogu znajdzie się jeszcze wiele pozycji z jego udziałem:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Cannelloni z ricottą,szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka | karmelowy pisze:
    3 czerwca 2013 o 06:43

    […] z mięsem i szpinakiem i stwierdziłam,że muszę go wypróbować. Wcześniej robiłam bardzo podobne danie Gordona Ramsaya w wersji wegetariańskiej i było przepyszne,więc z tym też nie mogło być […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Ziemniaki-zapiekane-z-cukinia-i-serem-Cheesy-zucchini-potato-bake

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Łatwy chlebek naan / Easy naan

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress