Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates

Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates"

  • Facebook
  • Twitter

Dzięki uprzejmości Lidl Polska, otrzymałam fenomenalną paczkę z przeróżnymi produktami z serii Deluxe, czyli tych wyselekcjonowanych i najlepszej jakości. Już przy rozpakowywaniu wpadły mi w oko przepiękne daktyle odmiany Medjool, duże i soczyste, uważane są najlepsze na świecie. Postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych przystawek. Ulubioną, bo najłatwiejszą, najszybszą i przepyszną:) Przedstawiam więc, daktyle nadziewane serem i zapieczone w boczku, doskonałe na każdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam!

Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates

Scroll down for recipe in English

Daktyle w boczku nadziewane serem

(12 sztuk)

Składniki:

  • 12 suszonych daktyli, z usuniętymi pestkami
  • 50 g ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków
  • 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  2. Rozkrój każdego daktyla wzdłuż pozostawiając nienaruszony dół, włóż do środka kawałek sera, a następnie owiń go boczkiem. Przełóż na blaszke do pieczenia i powtórz czynności z resztą daktyli.
  3. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 15 minut, obracając je w połowie pieczenia. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates

English version

Cheesy bacon-wrapped dates

(12 dates)

Ingredients:

  • 12 dates, pitted
  • 50 g cheese, cut into 12 pieces
  • 6 slices bacon, halved lenghtwise

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC and line a baking sheet with parchment paper.
  2. Slit the dates open lengthwise, keeping the bottom in tact, place piece of cheese inside each date. Wrap half a piece of bacon around each stuffed date and place on baking sheet.
  3. Bake for 15  minutes, turning the dates halfway through baking, until the cheese bubbling and the bacon is browned and cooked thoroughly. Serve immediately.

Enjoy!

 

Share the post "Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: boczek, daktyle, przystawka, ser

« Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger
Test ekspresu Cafissimo Latte »

Comments

  1. ActiveHero says

    16 listopada 2015 at 09:47

    Wyglądają genialnie, prawie jak śliwki w boczku 🙂
    jak jeszcze są w Lidlu to spróbuję 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 listopada 2015 at 09:55

      🙂

      Odpowiedz
  2. norbert says

    17 listopada 2015 at 12:10

    Bardzo ładnie podane.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2015 at 12:18

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. Monika says

    15 stycznia 2018 at 15:15

    Jaki rodzaj sera ożyła Pani ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2018 at 15:23

      Z tego co pamiętam miałam wtedy fontine, ale generalnie każdy żółty będzie ok. Polecam też z serem pleśniowym-pycha!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake

Szybka soczewica z pieczarkami / Easy lentils with mushrooms

Stroganoff z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Inka waniliowa z cynamonem / Vanillla cinnamon chicory coffee

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress