Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z kalafiora i koziego sera

Puree z kalafiora i koziego sera

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Puree z kalafiora i koziego sera"

  • Facebook
  • X

Odkąd pierwszy raz zrobiłam puree z kalafiora,które zachwyciło mnie smakiem,nieustannie poszukuję innych jego odmian. Tym razem wykorzystałam ser kozi,który zalegał u mnie w lodówce i to był strzał w dziesiątkę! To puree robi się szybko i bez zbędnego wysiłku, a pasuje dosłownie do wszystkiego. Ja podałam je z rybą,ale o tym jutro.Polecam!

 

Puree z kalafiora i koziego sera (4 porcje)

Składniki:

  • 1 kalafior podzielony na mniejsze różyczki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła, w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka ulubionych posiekanych i świeżych ziół (u mnie tymianek)
  • 30-40 g sera koziego pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wyłóż kalafiora do dużego garnka,tak by był w jednej warstwie,następnie wlej wodę,tylko do połowy wysokości kalafiora.Połóż na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia,po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 10-12 min,do miękkości.
  2. Gdy kalafior jest już miękki,zdejmij rondel z ognia i przełóż połowę używając łyżki cedzakowej do miski blendera. Staraj się jak najlepiej odcedzić go z wody.
  3. Dodaj do kalafiora czosnek,i zblenduj wszystko razem na gładkie puree. Zdrap puree ze ścianek miski blendera i dodaj resztę kalafiora z rondla. Ponownie całość dokładnie zmiksuj na gładkie puree i przełóż je do większej miski.
  4. Teraz wmieszaj masło,zioła i ser kozi,następnie dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

Share the post "Puree z kalafiora i koziego sera"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, kalafior, obiad, ser kozi, zioła

« Łatwa tarta czekoladowo-pomarańczowa z truskawkami (bez jajek)
Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera »

Comments

  1. przecinkowa says

    13 maja 2013 at 09:10

    Pyszności!

    Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    13 maja 2013 at 09:16

    ciekawa alternatywa dla tradycyjnego puree 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 maja 2013 at 09:47

      Ja już stosuję bardzo często zamiast klasycznego puree:)

      Odpowiedz
  3. Carmi says

    13 maja 2013 at 10:52

    Czyli jednak przekonałaś się do koziego sera? To puree z kalafiora chodzi za mną od dawna, ale bałam się, że będzie zbyt mdłe. W takiej wersji muszę go spróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 maja 2013 at 11:10

      W ciepłych daniach mi smakuje:) To puree nie jest mdłe, jednak jak ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, zawsze można wmieszać łyżeczkę musztardy dijon.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree pisze:
    3 grudnia 2014 o 19:23

    […] dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną gruszką i jabłkiem / Apple and pear dutch baby

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple

Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress