Pyszny i zdrowy zamiennik klasycznego puree ziemniaczanego. Jest szybkie i proste do wykonania, co więcej, do jego przygotowania nie potrzeba śmietany lub mleka. Polecam!
Puree kalafiorowo-marchwiowe (4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 dużej główki kalafiora, posiekanej na małe kawałki
- 1-2 marchewki ( im jej więcej tym puree będzie słodsze,ja daję 2:)),obrane i posiekane w drobną kostkę
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
- 1/2 cebuli,pokrojonej w drobną kostkę
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W rondlu najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, podsmaż przez ok. 2 minuty, następnie dodaj kalafior,marchewki,czosnek,cebulę i bulion. Delikatnie posól i popieprz.
- Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj rondel. Duś warzywa około 20 minut, aż będą miękkie. Zaglądaj od czasu do czasu i w razie konieczności dolewaj wodę.
- Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Sprawdź doprawienie i w razie potrzeby posól i popieprz.
- Podawaj ciepłe
Smacznego!
[…] już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora […]