Share the post "Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing"
Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym
(4 porcje)
Składniki:
- 1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski
- 2 płaskie łyżeczki curry
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 500-600 g polędwiczki wieprzowej
- sól morska
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki mielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżki oliwy
Dressing miodowo-cytrynowy:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1½ łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.
- Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie solą, papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą.
- Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut.
- W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing do słoiczka, zakręć go i potrząsaj aż stanie się jednolity i kremowy. Polej nim dynię i podawaj z polędwiczkami.
Smacznego!
English version
Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing
(4 servings)
Ingredients:
- 1½ kg pumpkin, peeled and cut into 1 cm strips
- 2 tsp curry powder
- 1 tbsp honey
- 6 tbsp oil
- 1 tsp balsamic vinegar
- 500-600 g pork tenderloin
- sea salt
- a pinch of paprika
- 2 tbsp ground black pepper
- 2 tbsp olive oil
Honey-lemon dressing:
- 4 tbsp olive oil
- 1 tbsp soy sauce
- 1 tbsp lemon juice
- 1½ tbsp of honey
- 1 clove garlic, minced
- pinch of salt and pepper
Preparation:
- In a large bowl, mix pumpkin with curry, honey, oil and vinegar. Preheat the oven to 200 oC. Place pumpkin on baking sheet lined with parchment paper and roast until soft for about 15 minutes.
- Slice pork loin into 1 cm slices and rub thoroughly with salt, paprika and pepper, next drizzle with olive oil.
- Preheat a large frying pan with 2 tbsp of oil and add pork. Cook for 2-3 minutes on each side (not too long) until no longer pink. Next place on a plate and set aside to rest for 10 minutes.
- In the meantime, place all dressing ingredients in a jar and shake it until the mixture becomes creamy. Serve the pumpkin drizzled with dressing with pork.
Enjoy!
Tomasz Tomaszewski says
Polędwiczki wyglądaj tak smacznie, że przyrządze je chyba na niedzielny obiad 🙂
Dzi says
Polecam bo są przepyszne!
Daniel Depta says
apetycznie wyglądają, właśnie poszukiwałem jakiegoś dresingu opartego na miodzie i wpadłem na Twój przepis 🙂 dziękuję
Dzi says
Polecam się! 🙂
ceag says
wygląda raczej zwyczajnie, choć musi być dobre. Chyba fajny sposób na szybki obiad. Nie piszę, że tani bo to uznam, jak kupię wszystkie odpowiednie składniki xD
Dzi says
To danie ma być proste i pyszne. Tanie też powinno być, polecam:)
Marta says
Polędwiczek wieprzowych z połączeniem miodu i dyni jeszcze nie jadłam hmm muszę to wypróbować koniecznie w tygodniu na obiadek dla całej rodziny Dzieki
Dzi says
Polecam! 🙂