Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

poledwiczka

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią  i dressingiem miodowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski
  • 2 płaskie łyżeczki curry
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej
  • sól morska
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki mielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oliwy

Dressing miodowo-cytrynowy:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1½ łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem.  Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.
  2. Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie solą, papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą.
  3. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso przestało być surowe w środku, jednak nie stało się twarde. Następnie przełóż je na talerz i odstaw aby „odpoczęło” przez 10 minut.
  4. W międzyczasie włóż wszystkie składniki na dressing do słoiczka, zakręć go i potrząsaj aż stanie się jednolity i kremowy. Polej nim dynię i podawaj z polędwiczkami.

Smacznego!

poledwiczka

 English version

Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing

(4 servings)

Ingredients:

  • 1½ kg pumpkin, peeled and cut into 1 cm strips
  • 2 tsp curry powder
  • 1 tbsp honey
  • 6 tbsp oil
  • 1 tsp balsamic vinegar
  • 500-600 g pork tenderloin
  • sea salt
  • a pinch of paprika
  • 2 tbsp ground black pepper
  • 2 tbsp olive oil

Honey-lemon dressing:

  • 4 tbsp olive oil
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1½ tbsp of honey
  • 1 clove garlic, minced
  • pinch of salt and pepper

Preparation:

  1. In a large bowl, mix pumpkin with curry, honey, oil and vinegar. Preheat the oven to 200 oC. Place pumpkin on baking sheet lined with parchment paper and roast until soft for about 15 minutes.
  2. Slice pork loin into 1 cm slices and rub thoroughly with salt, paprika and pepper, next drizzle with olive oil.
  3. Preheat a large frying pan with 2 tbsp of oil and add pork. Cook for 2-3 minutes on each side (not too long) until no longer pink. Next place on a plate and set aside to rest for 10 minutes.
  4. In the meantime, place all dressing ingredients in a jar and  shake it until the mixture becomes creamy. Serve the pumpkin drizzled with dressing with pork.

Enjoy!

poledwiczka

Share the post "Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: dynia, mięso, miód, obiad, sos sojowy, wieprzowina

« Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup
Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree »

Comments

  1. Tomasz Tomaszewski says

    22 listopada 2014 at 15:38

    Polędwiczki wyglądaj tak smacznie, że przyrządze je chyba na niedzielny obiad 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 listopada 2014 at 15:54

      Polecam bo są przepyszne!

      Odpowiedz
  2. Daniel Depta says

    22 listopada 2014 at 22:55

    apetycznie wyglądają, właśnie poszukiwałem jakiegoś dresingu opartego na miodzie i wpadłem na Twój przepis 🙂 dziękuję

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 listopada 2014 at 09:51

      Polecam się! 🙂

      Odpowiedz
  3. ceag says

    24 listopada 2014 at 12:38

    wygląda raczej zwyczajnie, choć musi być dobre. Chyba fajny sposób na szybki obiad. Nie piszę, że tani bo to uznam, jak kupię wszystkie odpowiednie składniki xD

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 listopada 2014 at 13:15

      To danie ma być proste i pyszne. Tanie też powinno być, polecam:)

      Odpowiedz
  4. Marta says

    24 listopada 2014 at 13:40

    Polędwiczek wieprzowych z połączeniem miodu i dyni jeszcze nie jadłam hmm muszę to wypróbować koniecznie w tygodniu na obiadek dla całej rodziny Dzieki

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 listopada 2014 at 14:03

      Polecam! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym

Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce

Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree

Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

Warsztaty kulinarne z Galeo

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress