Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie oraz słone Michela Rouxa

Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie oraz słone Michela Rouxa

by Dzi 50 komentarzy

Share the post "Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie oraz słone Michela Rouxa"

  • Facebook
  • Twitter

W gruncie rzeczy przepisy są dwa. Michel Roux w swojej książce „Ciasta pikantne i słone” rozróżnia ciasto kruche i ciasto na tarty dodając, że można ich używać zamiennie. Przestawiam więc przepis na najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone .Ciasto kruche jest delikatniejsze i nadaje się doskonale np. do tarty cytrynowej, natomiast ciasto na tarty poleca do quiche i gdy musimy przygotować tartę z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Z kolei w jego książce „Jajka” znalazłam kolejny przepis na ciasto kruche,tym razem na tarty typowo słodkie.

Ja dzisiaj testowałam przepis na ciasto na tarty, gdyż przygotowałam na obiad quiche z łososiem. Wyszło idealne, nie przemokło i było bardzo smaczne. Zamieszczę też przepis na quiche , gdzie na zdjęciach będzie można je zobaczyć w wersji upieczonej. Wpis dedykuję mojemu współpracownikowi, któremu nie udało się do tej pory zrobić dobrego ciasta kruchego na quiche:).

Ciasto kruche na tarty słone (ok. 450 g)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka

Przygotowanie:

  1. Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
  2. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
  3. Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
  4. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
  5. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy aż będzie gładkie.
  6. Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ja wkładam wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam ciasto końcówką do ciast. W momencie powstania wiórek wlewam mleko, miksuję dalej do połączenia się składników. Ciasto kruche można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Ciasto kruche uniwersalne ( ok.450 g)

Składniki:

  • 250 g mąki (miałam tortową)
  • 125 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • 40 ml zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
  2. Włożyć w nie masło, wsypać sól,cukier i wbić jajko.
  3. Palcami połączyć składniki na gładką masę.
  4. Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciast będzie miało ziarnistą konsystencję.
  5. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
  6. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie.
  7. Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.

Ciasto kruche na tarty słodkie (ok. 480 g)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 2 średnie jajka

Przygotowanie:

  1. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki,pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło,cukier puder i sól.
  2. Te trzy składniki mieszamy palcami,dodajemy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą,zagniatamy ciasto nasadą dłoni,żeby było całkiem gładkie.
  4. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Ja wkładam wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam ciasto końcówką do ciast. W momencie powstania wiórek wlewam wodę, miksuję dalej do połączenia się składników. Ciasto kruche można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.

Pieczenie wszystkich powyższych rodzajów ciast:

  1. Należy je rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart o średnicy 20-23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
  2. Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta.
  3. Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 oC przez 20 min.
  4. Usunąć papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.

 

Share the post "Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie oraz słone Michela Rouxa"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik, Słodkości Tagged With: ciasto kruche, Michel Roux, poradnik, quiche, słodkości, tarta, wypieki

« „Nakarm mnie” Billa Grangera-recenzja
Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry »

Comments

  1. jula says

    28 sierpnia 2014 at 12:13

    świetny przepis na ciasto na tarte, najlepszy jaki robiłam, dziekuję!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 sierpnia 2014 at 12:27

      Prawda? Cały czas testuję inne ale jednak te przepisy sprawdzają się najlepiej:)

      Odpowiedz
      • Merry says

        8 lutego 2016 at 15:41

        Wszędzie przepisy na formę 23cm…Niestety kupiłam na 29cm…czy ktoś mi może rzetelnie powiedzieć jak to przeliczyć?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          8 lutego 2016 at 16:00

          Moim zdaniem powinno być ok, gdyż zazwyczaj zostają ekstra skrawki ciasta. Ew. można zamiast np. 250 g mąki dać 270 g i analogicznie z resztą składników.

          Odpowiedz
          • Wiola says

            17 marca 2017 at 11:51

            Proszę bzdur nie opowiadać, w życiu nie będzie ok, ja też mam dużą formę 29cm i już się nabrałam na takie gadanie i na przepis, gdzie ktoś nie zaznaczył, że proporcje są na małą formkę! :/ Nie starczy! Ja będę robiła dzisiaj 1,5 raza więcej tego ciasta, albo nawet 2x więcej!

          • Dzi says

            17 marca 2017 at 12:10

            29 cm to bardzo duża forma i też robiłabym ciasta proporcjonalnie więcej. Dosyć logiczne…

        • Janusz pieczenia says

          23 stycznia 2020 at 17:00

          Podziel składniki przez 23 a wynik pomnóż przez 29

          Odpowiedz
          • Easy says

            7 kwietnia 2020 at 21:25

            proporcja kazdego skladnika:
            jezeli na 23-200g np maki to na 29-x wtedy x= (29×200)/23

          • ali says

            3 maja 2020 at 11:21

            A nie kwadrat 11,5 i kwadrat 14,5? Ciasto ma wypełnić pole powierzchni tortownicy a pole powierzchni koła to pi r2. A r (promień) to 1/2 średnicy.

        • stempel says

          23 listopada 2022 at 21:58

          z proporcji w 6 klasie podstawówki było

          Odpowiedz
  2. Ania says

    10 września 2014 at 09:33

    Ciasto kruche na tarty słodkie (ok. 480 g) – ile tej wody dolać?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 września 2014 at 09:38

      Szczerze mówiąc, woda powinna być tam niepotrzebna. Jeżeli faktycznie ciasto będzie zbyt suche można dolać dosłownie odrobinę aby miało odpowiednią konsystencję.

      Odpowiedz
      • Ania says

        10 września 2014 at 09:40

        a ok, dzieki.

        Odpowiedz
  3. zdrapka says

    11 września 2014 at 22:43

    genialne!!!!proste i genialne!

    Odpowiedz
  4. zdrapka says

    14 września 2014 at 16:42

    chyba masz błąd w opisie ciasta na tarty słodkie… kopczyk z maki i dodawać mąkę? a kiedy jajka?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 września 2014 at 16:55

      Jajka są, ale z mąką uściśliłam. Faktycznie ta druga mąka już nie była tutaj niezbędna. Dziękuję za czujność:)

      Odpowiedz
  5. jot says

    23 listopada 2014 at 12:08

    mam pytanie dotyczące pieczenia tarty po usunięciu papieru i fasolek: przez 15 minut pieczemy jeszcze samo ciasto, a później jeszcze raz, z wybranym farszem??

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 listopada 2014 at 12:11

      Dokładnie tak, prze 15 minut samo ciasto lub do jego ładnego zarumienienia i następnie ponownie z wybranym farszem.

      Odpowiedz
  6. Lilka says

    30 sierpnia 2016 at 12:35

    Dziękuję za przepis na spód do tarty. Korzystam za każdym razem. 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 sierpnia 2016 at 12:36

      🙂

      Odpowiedz
  7. Paulina says

    14 września 2016 at 14:58

    Mam problem, po podpieczeniu wstępnym spód jest super. Gdy dokładam farsz i piekę ponownie, robi mi się zakalec na spodzie (jest taki wilgotny), brzegi są suche i kruche. Co może być przyczyną? Dziękuję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 września 2016 at 15:03

      Dziwna sprawa;/ Może to kwestia blaszki? Następnym razem proszę dłużej podpiec spód, powinno pomóc.

      Odpowiedz
  8. Patrycja says

    11 listopada 2016 at 17:33

    Super przepis. Korzystałam z tarty słonej, bo robiłam quiche i wyszło idealnie. Najważniejsze, że ciasto nie zamokło! Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 listopada 2016 at 19:33

      Super!

      Odpowiedz
  9. Mlle_Agnes says

    8 grudnia 2016 at 19:11

    Zupełnie nie wyszła mi tarta z tego przepisu. Ciasto było twarde i mało elastyczne, tarta ogólnie za tłusta. Ale za to kruchutenka.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 grudnia 2016 at 19:42

      Przykro mi, że Tarta nie wyszła. Szczerze mówiąc nie wiem co mogło pójść nie tak, mnie do tej pory Roux jeszcze nie zawiódł;)

      Odpowiedz
  10. Jur says

    3 maja 2017 at 11:55

    Zrobiłem z przepisu i wyszło smacznie – dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 maja 2017 at 12:23

      Super!

      Odpowiedz
      • Marta says

        21 lipca 2017 at 15:54

        Mam pytanie i jajaka, dodajemy cale jajko czy tylko żółtko, bo nie jest ściśle określone. Pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Dzi says

          21 lipca 2017 at 16:03

          Całe jajko:)

          Odpowiedz
          • ela says

            22 lipca 2017 at 17:45

            Jak dodalam cale to mialam ciape a nie ciasto proszę o pomoc

          • Dzi says

            22 lipca 2017 at 18:33

            Może jakieś giga jajko było? W takich sytuacjach należy dosypywać powoli mąki i wyrabiać aż do momentu odpowiedniej konsystencji.

  11. NieUmiemRobićTarty says

    24 maja 2018 at 14:53

    Witam, czy fasolki są niezbędne do pieczenia ciasta? Czy można je czymś ewentualnie zastąpić? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 maja 2018 at 15:00

      One są potrzebne tylko do obciążenia ciasta pod papierem. Można je zamienić na inne rzeczy które nie ucierpią w piekarniku, ewentualnie na upartego można podpiec spód bez niczego.

      Odpowiedz
  12. Kasia says

    7 lipca 2019 at 09:19

    Ciasto na tarte – rzeczywiscie bardzo dobry przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 lipca 2019 at 09:27

      🙂

      Odpowiedz
  13. Dr.aga says

    21 września 2019 at 14:12

    Witam, czy masło w przepisie można zastąpić olejem? Szukam przepisu na tarte dla osoby z nietolerancją laktozy…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 września 2019 at 14:47

      Proponuję wykorzystać masło bez laktozy lub może ten przepis coś Pani pomoże? http://osiakowegotowanie.blogspot.com/2013/07/tarta-z-kruchego-ciasta-na-oleju-z.html

      Odpowiedz
  14. Edik says

    5 października 2019 at 23:05

    Proszę PAnię
    Matematyka się kłania. Jeśli z formy 23 przechodzimy na formę 29 to składniki mnozymy razy 1,6.

    Odpowiedz
  15. Paskuda says

    25 lipca 2021 at 19:52

    Witam. A jeśli mam farsz taki który już nie trzeba pięć?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 lipca 2021 at 21:34

      Proponuję upiec zgodnie z instrukcją i wypełnić gotowym farszem.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry | pisze:
    6 stycznia 2013 o 13:18

    […] głównaO MnieKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Quiche z łososiem i awokado w delikatnym […]

    Odpowiedz
  2. Mocno limonkowa tarta ze śmietaną piernikową Jamiego Olivera | pisze:
    15 stycznia 2013 o 09:07

    […] 500 g kruchego ciasta (wykonanego i upieczonego zgodnie z tym przepisem) […]

    Odpowiedz
  3. Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya | pisze:
    16 stycznia 2013 o 08:43

    […] g kruchego ciasta,najlepiej z tego przepisu na tartę […]

    Odpowiedz
  4. Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów | karmelowy pisze:
    31 grudnia 2013 o 16:30

    […] 2 miejsce zajmuje zestawienie przepisów na ciasta kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa […]

    Odpowiedz
  5. Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quichekarmelowy | karmelowy pisze:
    8 kwietnia 2014 o 08:00

    […] podpieczone ciasto kruche na tarty słone z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  6. Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery” | karmelowy pisze:
    8 kwietnia 2014 o 13:44

    […] Jeżeli przepis będzie przewidywał wcześniejsze podpieczenie spodu, stosuj się do wskazówek zawartych tutaj. […]

    Odpowiedz
  7. Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart | karmelowy pisze:
    31 maja 2014 o 09:08

    […] wstępnie podpieczone ciasto kruche na tarty słodkie z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  8. Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    19 października 2018 o 09:30

    […] 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  9. Tarta z malinami i jeżynami z kremem z kwaśnej śmietany – Piłka w kuchni pisze:
    8 lipca 2020 o 09:44

    […] Zdradzę Wam w sekrecie, że to najlepsze ciasto na słodką tartę, jaki znam – przepis stąd […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Spaghetti BBQ

Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes

Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

Pieczone-skrzydelka-w-Coca-Coli-Coca-Cola-baked-chicken-wings

Pieczone skrzydełka w Coca-Coli / Coca-Cola baked chicken wings

Wyniki konkursu z firmą Ballarini

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress