Share the post "Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta"
Dziś przedstawiam idealny przepis na lekki obiad w ciepłe dni, makaron z kurczakiem i brokułami w delikatnym sosie brokułowym, na pewno przypadanie do gustu całej rodzinie. W odróżnieniu od klasycznych przepisów tego typu, nie dodajemy tutaj tłustej śmietanki, a gęsty sos powstaje z mleka i ugotowanego a następnie zmiksowanego rdzenia z brokuła. Takim też sposobem oprócz tego, że danie staje się lżejsze nie marnujemy składników, zapewniam że rdzeń brokuła też jest pyszny!
Scroll down for recipe in English
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami
(3-4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka, bez kości i pookrojone w grubszą kostkę
- sól i pieprz
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 -1 szklanka mleka
- 250 g makaronu
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, włóż do patelni i smaż do ładnego zarumienienia z każdej strony, po czym wyjmij z patelni na talerz i odstaw.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
- Zmniejsz ogień pod patelnią i włóż cebulę. Smaż przez 3 minuty do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę aż poczujesz jego aromat.
- W czasie smażenia cebuli, obierz rdzeń brokuła ze stwardniałej skórki i pokrój go w małą kostkę. Dodaj go do patelni, dopraw dużą szczyptą soli, przykryj i duś na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
- Następnie wlej wino, gotuj aż prawie odparuje, po czym wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Smaż mieszając przez 3 minuty i wlej bulion wraz z 1/2 szklanki mleka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj aż rdzeń brokuła zmięknie. Dopraw chilli i tymiankiem i zmiksuj zawartość patelni na gładki sos (ostrożnie blenderem ręcznym lub najlepiej w żaroodpornym stojącym). Wlej sos ponownie do patelni i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Włóż do patelni różyczki brokuła i kurczaka i gotuj pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dolewając więcej mleka jeżeli sos za bardzo zgęstnieje.
- Na koniec wmieszaj makaron i podawaj.
Smacznego!
English version
Light chicken and broccoli pasta
(3-4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 2 single chicken breasts, boneless and cut into bite size pieces
- salt and pepper
- 1/2 onion, chopped
- 2 cloves of garlic, minced
- 1/2 teaspoon chili flakes
- 1 teaspoon fresh thyme leaves
- 1 head of broccoli, stalk and florets separated
- 2 tablespoons white wine
- 1 tablespoon flour
- 1 cup chicken stock
- 1/2 -1 cup whole milk
- 250 g pasta
Preparation:
- Heat a large and deep pan over medium heat with oil. Season chicken with salt and pepper add to the pan and cook until just cooked through. Transfer the cooked chicken to a plate and set aside.
- Cook pasta according to package directions, drain and set aside.
- Turn the heat down to medium low and stir in the onion to the pan. Cook over medium low heat for 3 minutes, or until soft, add the garlic and cook until fragrant.
- While the onion and garlic are cooking trim the end of the broccoli stalk and any rough areas on the outside. Chop the stalk and add to the pan. Add a pinch of salt and put the lid on for 5 minutes, opening and stirring occasionally.
- Add in the white wine and simmer until almost dry and add 1 tablespoon of flour. Stir and cook, stirring regularly, for 3 more minutes. Stir in the broth and 1/2 cup of milk and bring to a simmer and cook until broccoli is tender. Season with chilli flakes and thyme and transfer the mixture to a blender and puree. Return to the pot over medium low heat. Season with salt and pepper to taste.
- Add the chopped broccoli and chicken to the pan, cover and cook, adding more milk if necessary, until broccoli is tender.
- Toss the pasta with the sauce, and serve.
Enjoy!
Fistaszek says
Tego typu dania robiłam właśnie zwykle na śmietance więc fajnie że podałaś tutaj tak ciekawą alternatywę. Zakładam że makaron nie musi być koniecznie dokładnie taki jak Twój? Mam tasiemkę pełnoziarnistą czaniecki i myślę że też powinna się nadać. Nie wiem też czy znajdę świeży tymianek, ale suszony pewnie też się sprawdzi 😉