Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup

Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup

by Dzi 19 komentarzy

Share the post "Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam dzisiaj przepis na pikantną zupę tajską z makaronem, która jest ultra szybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem 😛 Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka  w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu.

Wszystkie orientalne składniki możecie kupić w bardzo atrakcyjnych cenach w sklepie internetowym SlodkoKwasny.com Polecam i zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup

Pikantna zupa tajska z makaronem

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 garść posiekanej kolendry
  • 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 1 limonki, starta skórka i sok
  • 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana
  • 1 cebula, z grubsza posiekana
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
  • 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku
  • posiekana dymka, kolendra i chilli do podania

Przygotowanie:

  1. Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę.
  2. Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz  jej intensywny zapach.
  3. Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze.
  5. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.

Smacznego!

Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup

English version

Spicy Thai noodle soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 3 cloves garlic, chopped
  • 2 tbsp fresh ginger, chopped
  • 1 tbsp lemongrass paste
  • 3 tbsp red curry paste
  • 1 handful of chopped coriander
  • 2 red chilies, roughly chopped
  • 2 tbsp coconut oil
  • 1 lime, zest and juice
  • 1 red bell pepper, roughly chopped
  • 1 onion, roughly chopped
  • 4 cups chicken stock
  • 400 ml coconut milk
  • 200 g egg or rice noodles
  • 1-2 tbsp fish sauce, brown sugar to taste
  • sliced spring onion for serving, coriander and sliced chilli for serving

Preparation:

  1. Combine everything in the ingredients list (excluding lime juice) from the garlic down to the onion in a blender. Blitz until a thick paste has formed,
  2. Heat a medium saucepan over a medium-high heat and cook the paste for a couple of minutes, until fragrant.
  3. Add the stock and coconut milk and bring to a boil, Reduce heat to a simmer and simmer for about 10 minutes to allow the flavors to infuse.
  4. While the soup is simmering, cook your noodles according to the package directions. Divide the cooked noodles between four bowls.
  5. Season the soup to taste with lime juice, sugar and fish sauce. Divide between the bowls and top each one with fresh coriander, fresh chili, and spring onion.

Enjoy!

Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup

Przepis znalazłam tutaj.

Share the post "Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, imbir, makaron, mleko kokosowe, papryka, zioła, zupa

« Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel
Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas »

Comments

  1. ekologiczne suszone owoce says

    18 lipca 2016 at 09:24

    Wygląda świetnie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lipca 2016 at 09:43

      I jest przepyszna!

      Odpowiedz
  2. Zosia says

    19 lipca 2016 at 09:27

    a jakaś łagodniejsza wersja? Bo nie mogę przegryźć bardzo pikantnych potraw niestety

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lipca 2016 at 10:06

      Proponuję zmniejszyć ilość chilli,lub dodać śmietanki 36 % która znacznie złagodzi zupę.

      Odpowiedz
  3. ewa says

    20 września 2017 at 16:58

    bardzo dobra, i faktycznie bardzo szybka 🙂
    dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 września 2017 at 17:20

      🙂

      Odpowiedz
  4. Małgorzata B. says

    3 lipca 2018 at 17:15

    Jak wygląda pasta z trawy cytrynowej i gdzie ją kupić?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lipca 2018 at 18:34

      Ja kupuję w Auchan w dziale orientalnym. Można zastąpić ją zieloną pastą curry-łatwiej wszędzie ją zdobyć 😉

      Odpowiedz
  5. Kiwis says

    16 listopada 2018 at 20:07

    Właśnie zrobiłam- jest pyszna! Co prawda zrobiłam na sposób polsko-biedronkowy, na sztucznym rosole, bez chili i z zamiennikami, ale czuć jej potencjał. Dałam makaron ryżowy, zeżarłam od razu! 😀 Świetny przepis, zupa sycąca, intensywna, nietypowa. Bardzo polecam wszystkim, którzy nie wiedzą czego się w ogóle spodziewać!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 listopada 2018 at 21:17

      Cieszę się zupa smakowała;)

      Odpowiedz
      • Darek says

        6 lutego 2019 at 10:31

        Przepis jest idealny użyłem oryginalnych tajskich składników (kolendra ,sos rybny z pasta rybna ,papryczki chilli,czerwona pasta curry )wyszła przepyszna zupa .Polecam

        Odpowiedz
        • Dzi says

          6 lutego 2019 at 10:47

          😉

          Odpowiedz
  6. Ola says

    21 października 2019 at 14:44

    Obłędna zupa! Błyskawiczna i smaczna. Nawet mój wybredny mąż był zachwycony. Zamiast pasty z trawy cytrynowej użyłam wywaru z dwóch sztuk i wyszło świetnie. Robię już kolejny raz. Polecam.

    Odpowiedz
  7. Sylwia says

    11 stycznia 2021 at 09:33

    A gdzie kupić takie świetne naczynie w którym jest zupa na zdjęciu??

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 stycznia 2021 at 09:43

      To akurat lata temu kupiłam w Auchan 😛

      Odpowiedz
      • @jedyne_takie_mieszkanko says

        12 stycznia 2021 at 15:33

        Ja dzisiaj ją robię, za oknem pogoda nastraja na pyszna pikantna ciepłą zupkę

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    3 lipca 2017 o 09:14

    […] Dziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na długo. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna! Nawet mój wybrzydzający ukochany chciał dokładkę;) Jeżeli lubisz takie szybkie i pyszne dania, polecam też przepis na jeszcze bardziej ekspresową zupę z czerwoną pastą curry i makaronem. […]

    Odpowiedz
  2. Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    1 maja 2018 o 10:32

    […] w pół godziny. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem orientalnych smaków, polecam także moją pikantną i ekspresową zupę tajską z makaronem i równie smaczną zupę tajską z mięsem mielonym. […]

    Odpowiedz
  3. Pikantna zupa tajska z makaronem | Sentymentalnie.pl pisze:
    22 stycznia 2020 o 18:51

    […] Link do przepisu […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks

Podwójnie chrupiące piersi z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym/Double crunch honey garlic chicken breasts

Bulion dashi na dwa sposoby

Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress