Kolejny posiłek z serii szybkich obiadów po pracy. Całość przygotowania ze smażeniem i zapiekaniem zajmuje około 30 min, a efekt rewelacyjny. Bardzo lubię wszelkie sosy z serów pleśniowych, ale w połączeniu z grzybami robiłam je pierwszy raz. Gordon w tym przepisie poleca makaron typu rurki, ja jednak miałam świeży jajeczny paglia e fieno (gotuje się tylko 2 min:)) i jest pyszny! Przepis wyszperałam w książce gordona Ramsaya „Łatwe gotowanie”.
Makaron z serem pleśniowym i grzybami (4 porcje)
Składniki:
- 250 g makaronu typu rurki
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 100 g grzybów (małych borowików,pokrojonych w plasterki),ja dodałam jeszcze 2 pieczarki pokrojone w plasterki
- 200 ml gęstej śmietanki (ja miałam 18%)
- 100 g sera pleśniowego (ja dałam lazura z niebieską pleśnią)
Przygotowanie:
- Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody, dodaj łyżkę oliwy i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż stanie się al dente. Odcedź go i przelej zimną wodą aby się nie kleił, a następnie włóż z powrotem do garnka i odstaw na bok.
- Rozpuść masło na małej patelni, , wrzuć grzyby i smaż,aż staną się złociste. Dopraw pieprzem i zacznij nagrzewać grill w piekarniku.
- Dodaj do makaronu śmietanę i 2/3 sera pleśniowego. Zacznij delikatnie podgrzewać,aby ser się rozpuścił. Dopraw pieprzem.
- Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego, nałóż grzyby i posyp pozostałą ilością sera.
- Wstaw naczynie do piekarnika pod grill i poczekaj kilka minut, aby ser się lekko zrumienił.
- Wyjmij naczynie z piekarnika i podawaj.
Olga says
Dziś wypróbowałam – bardzo smaczne danie! Oryginalny smak i łatwe w przygotowaniu.
Dzi says
Cieszę się, że smakowało:)