Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa"

  • Facebook
  • Twitter

Zastanawiając się, co począć z nadprogramowymi białkami,które pozostały mi po moich ostatnich szaleństwach kulinarnych, oraz zachęcona udaną Pavlovą, postanowiłam przymierzyć się do małych bez, koniecznie na sposób francuski. Idealny i łatwy przepis znalazłam w książce Michela Rouxa „Jajka”. Całość jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a bezy możemy zjeść bez dodatków lub wykorzystać w wielu innych deserach. Można też robić rożne ich wariacje smakowe.Polecam!

Francuskie bezy kakaowe (6-8 porcji)

Składniki:

  • 4 średnie białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g przesianego cukru pudru
Dodatki smakowe (opcjonalnie):
  • esencja kawowa
  • esencja malinowa lub cytrynowa
  • kakao w proszku (wybrałam tą opcję)

Przygotowanie:

  1. Białka wlewamy do miski miksera i ubijamy odpowiednią końcówką,aż powstaną niezbyt sztywne wierzchołki.
  2. Ciągle ubijając , wsypujemy po trochu cukier,ubijamy pianę jeszcze około 10 min,aż stanie się gładka i lśniąca, i będzie trzymać się na wyjętej trzepaczce (lub końcówce miksera).
  3. Posypujemy cukrem pudrem i mieszamy szpatułką, lub miksujemy mikserem na bardzo wolnych obrotach.
  4. Z takiej masy można już zrobić zwykłe bezy. Jeżeli chcemy zrobić wersję smakową, dzielimy ja na 3 części i dodajemy smaki: dolewamy po kilka kropel esencji kawowej,malinowej lub cytrynowej, bądź połowę lub całą łyżeczkę kakao.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 110 oC.
  6. Na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia nakładamy łyżką równe porcje albo wyciskamy je szprycą ze zwykłą lub żłobioną końcówką.
  7. Male bezy pieczemy przez 1 1/4 godziny,większe 5-10 min dłużej.
  8. Kiedy bezy są już gotowe, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w nim na kilka godzin do ostygnięcia.
  9. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
*Aby zrobić gniazdka bezowe, nakładamy masę łyżką lub szprycką, tak by porcje miały owalny kształt, ok 8 x 4 cm, a w środku robimy wgłębienie spodem mokrej łyżeczki. Pieczemy przez 1 1/2 godziny.

Share the post "Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: białka, cukier, kakao, Michel Roux, słodkości, wypieki

« Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo Jamiego Olivera
Ciasteczka potrójnie czekoladowe »

Comments

  1. Łucja says

    18 marca 2013 at 22:42

    ależ słodziaki Ci wyszły :))

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    18 marca 2013 at 22:52

    O tak:-)

    Odpowiedz
  3. Indiaphile.info says

    19 marca 2013 at 03:37

    These are beautiful! 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Mus z mascarpone z orange curd i bezami | karmelowy pisze:
    30 kwietnia 2013 o 08:58

    […] pokruszonych bez do podania z tego przepisu Składniki na mus z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Colesław z serem z niebieską pleśnią/Blue cheese coleslaw

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs

Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress