Może ciasteczka te nie są niskokaloryczne, ale na pewno jedne z najlepszych jakie jadłam. Ponadto wykonanie ich jest wręcz dziecinnie proste! Nie są one typowo kruche, maja lekko delikatne wnętrze i zawierają w sobie aż 3 rodzaje czekolady. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie.Polecam!
Ciasteczka potrójnie czekoladowe (20-25 szt)
Składniki:
- 170 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki ciemnego cukru brązowego (można zastąpić jasnym)
- 1/4 szklanki cukru białego
- 1 duże jajko,w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki czekolady mlecznej pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki białej czekolady pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
- Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
- W misce miksera ubij do białości masło z cukrami. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii i miksuj do połączenia się składników. Zdrap silikonową łopatką ciasto z brzegów miski.
- Miksując na małej prędkości dodaj do masy mąkę, mąkę kukurydzianą, sodę i sól. Następnie do gotowej masy dodaj kawałki czekolad (zostaw trochę do późniejszej dekoracji) i delikatnie wymieszaj całość mikserem lub łopatką. Uwaga, ciasto będzie gęste i lepkie. Następnie schłodź masę w lodówce przez min. 30 minut (max 3 dni).
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 oC.
- Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy łyżki , wyłóż je w postaci kulek na blachę z papierem do pieczenia (1 duża łyżka na 1 ciastko). Powciskaj w nie resztę czekolad do dekoracji.
- Piecz w nagrzanym piekarniku około 8-9 minut (max. 10 min). Do momentu zarumienienia się brzegów ciasteczek.
- Następnie wyjmij blachę z piekarnika i pozwól im przestygnąć przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Ciastka można przechowywać w pojemniku w temp. pokojowej do 7 dni.
*Pamiętaj, by ciastka były dobrze schłodzone przed włożeniem do piekarnika.
*Można ciastka zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Wyglądają obłędnie;)
Najważniejsze,że smakują jeszcze lepiej:)Rozpusta!
Wspaniałe!
🙂
Zakochałam się w nich! :))
🙂 Polecam!