Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Ciasteczka potrójnie czekoladowe"

  • Facebook
  • Twitter

Może ciasteczka te nie są niskokaloryczne, ale na pewno jedne z najlepszych jakie jadłam. Ponadto wykonanie ich jest wręcz dziecinnie proste! Nie są one typowo kruche, maja lekko delikatne wnętrze i zawierają w sobie aż 3 rodzaje czekolady. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie.Polecam!

 

Ciasteczka potrójnie czekoladowe (20-25 szt)

Składniki:

  • 170 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki ciemnego cukru brązowego (można zastąpić jasnym)
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 1 duże jajko,w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki czekolady mlecznej pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki białej czekolady pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

  1. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
  2. W misce miksera ubij do białości masło z cukrami. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii i miksuj do połączenia się składników. Zdrap silikonową łopatką ciasto z brzegów miski.
  3. Miksując na małej prędkości dodaj do masy mąkę, mąkę kukurydzianą, sodę i sól. Następnie do gotowej masy dodaj kawałki czekolad (zostaw trochę do późniejszej dekoracji) i delikatnie wymieszaj całość mikserem lub łopatką. Uwaga, ciasto będzie gęste i lepkie. Następnie schłodź masę w lodówce przez min. 30 minut (max  3 dni).
  4. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 oC.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy łyżki , wyłóż je w postaci kulek na blachę z papierem do pieczenia (1 duża łyżka na 1 ciastko). Powciskaj w nie resztę czekolad do dekoracji.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku około 8-9 minut (max. 10 min). Do momentu zarumienienia się brzegów ciasteczek.
  7. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i pozwól im przestygnąć przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  8. Ciastka można przechowywać w pojemniku w temp. pokojowej do 7 dni.
*Pamiętaj, by ciastka były dobrze schłodzone przed włożeniem do piekarnika.
*Można ciastka zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Share the post "Ciasteczka potrójnie czekoladowe"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, czekolada, deser, gorzka czekolada, mleczna czekolada, słodkości, wanilia, wypieki

« Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa
Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy »

Comments

  1. Agata says

    19 marca 2013 at 09:42

    Wyglądają obłędnie;)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2013 at 09:50

      Najważniejsze,że smakują jeszcze lepiej:)Rozpusta!

      Odpowiedz
  2. Lucyna says

    19 marca 2013 at 11:49

    Wspaniałe!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2013 at 11:49

      🙂

      Odpowiedz
  3. Beti K says

    19 marca 2013 at 13:34

    Zakochałam się w nich! :))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2013 at 13:35

      🙂 Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szybkie ciasto na pizzę Delii Smith i prosta margherita

Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya

Makaron-z-kielbasa-i-mloda-kapusta-Sausage-and-young-cabbage-pasta

Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta

Letnia-zupa-jarzynowa-Summer-vegetable-soup

Letnia zupa jarzynowa / Summer vegetable soup

mloda_kapusta_z_kurkami

Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress