Przedstawiam bardzo prosty przepis na grillowaną pierś z kurczaka z bardzo prostym sosem truskawkowo-bazyliowym i miętą. Wiem, że jest to kombinacja dosyć wyjątkowa ale zapewniam, że wszystko do siebie pasuje idealnie. Poza tym, całość jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, dlatego proponuję to danie na obiad w „tygodniu”, ja podałam je z ziemniaczkami Nigela Slatera. Polecam!
Scroll down for English
Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym
(4 porcje)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 1 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych w kostkę
- 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
- Rozbij grubsze części piersi z kurczaka tak, by miały mniej więcej jednakową grubość. Posól je i popieprz.
- Umaż je na patelni grillowej, około 5 minut z każdej strony.
- W małym rondelku rozgrzej olej i włóż truskawki, bazylię i miętę, wlej sok z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Wyłóż usmażonego kurczaka na talerze, polej sosem i udekoruj świeżą bazylią i miętą.
English version
Grilled chicken with strawberry basil sauce
(4 serves)
Ingredients:
- 4 chicken breasts
- salt and pepper
- 1 1/2 cups strawberries, chopped
- 1/2 tablespoon oil
- 1 tablespoon chopped fresh basil
- 1 tablespoon chopped fresh mint
- 2 tablespoons fresh orange juice
Preparation:
- Season chicken with salt and pepper and cook on grill pan for about 5 minutes per side until done.
- While chicken cooks, in a small saucepan heat oil over medium heat.
- Add strawberries, basil, mint and orange juice and simmer for about 10 minutes, until reduced and thickened.
- Spoon strawberry sauce over cooked chicken and garnish with additional basil and mint.
karmel-itka says
ale świetny! odkąd przekonałam się do połączenia truskawek z bazylią, mogłabym to wcinać ciągle.
świetny pomysł z kurczakiem podanym w tymże sosie.
Dzi says
Kiedyś nie lubiłam takich połączeń, a teraz eksperymentuję z wieloma owocami i mięsami 🙂 Warto:)
Basjula says
Uwielbiamy takie połączenia:) Danie musi być wyśmienite, idealne na niedzielny obiad:)
Dzi says
I lekkie:)
foodie@foodieportal.com says
This looks delish. 🙂
Dzi says
Thx:)
ania says
Wygląda bardzo apetycznie!:)
Dzi says
🙂