Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym

Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam bardzo prosty przepis na grillowaną pierś z kurczaka z bardzo prostym sosem truskawkowo-bazyliowym i miętą. Wiem, że jest to  kombinacja dosyć wyjątkowa ale zapewniam, że wszystko do siebie pasuje idealnie. Poza tym, całość jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, dlatego proponuję to danie na obiad w „tygodniu”, ja podałam je z ziemniaczkami Nigela Slatera. Polecam!

Scroll down for English

Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych w kostkę
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Rozbij grubsze części piersi z kurczaka tak, by miały mniej więcej jednakową grubość. Posól je i popieprz.
  2. Umaż je na patelni grillowej, około 5 minut z każdej strony.
  3. W małym rondelku rozgrzej olej i włóż truskawki, bazylię i miętę, wlej sok z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
  4. Wyłóż usmażonego kurczaka na talerze, polej sosem i udekoruj świeżą bazylią i miętą.
Smacznego!

English version

Grilled chicken with strawberry basil sauce

(4 serves)

Ingredients:

  • 4 chicken breasts
  • salt and pepper
  • 1 1/2 cups strawberries, chopped
  • 1/2 tablespoon oil
  • 1 tablespoon chopped fresh basil
  • 1 tablespoon chopped fresh mint
  • 2 tablespoons fresh orange juice

Preparation:

  1. Season chicken with salt and pepper and cook on grill pan for about 5 minutes per side until done.
  2. While chicken cooks, in a small saucepan heat oil over medium heat.
  3. Add strawberries, basil, mint and orange juice and simmer for about 10 minutes, until reduced and thickened.
  4. Spoon strawberry sauce over cooked chicken and garnish with additional basil and mint.

Share the post "Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, obiad, truskawki, zioła

« Odchudzone mini lasagne
Wrapy z kurczakiem i mozzarellą w sosie miodowo-musztardowym »

Comments

  1. karmel-itka says

    16 czerwca 2013 at 07:37

    ale świetny! odkąd przekonałam się do połączenia truskawek z bazylią, mogłabym to wcinać ciągle.
    świetny pomysł z kurczakiem podanym w tymże sosie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 czerwca 2013 at 07:57

      Kiedyś nie lubiłam takich połączeń, a teraz eksperymentuję z wieloma owocami i mięsami 🙂 Warto:)

      Odpowiedz
  2. Basjula says

    16 czerwca 2013 at 08:09

    Uwielbiamy takie połączenia:) Danie musi być wyśmienite, idealne na niedzielny obiad:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 czerwca 2013 at 08:11

      I lekkie:)

      Odpowiedz
  3. foodie@foodieportal.com says

    16 czerwca 2013 at 16:27

    This looks delish. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 czerwca 2013 at 16:29

      Thx:)

      Odpowiedz
  4. ania says

    21 czerwca 2013 at 10:05

    Wygląda bardzo apetycznie!:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 czerwca 2013 at 10:11

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem / Pumpkin, spinach and lentil soup

Salatka-jajeczna-z-boczkiem-i-sosem-miodowo-musztardowym-Egg-salad-with-bacon-and-creamy-honey-mustard-dressing

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing

Odwrócone ciasto cytrynowo-truskawkowe / Lemon strawberry upside down cake

Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Odwrócone ciasto gruszkowe z nutą kokosową / Upside down pear and coconut cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress