Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze"

  • Facebook
  • Twitter

Mam ogromną słabość do kaczek, jak tylko jestem w nowej restauracji zawsze zamawiam kaczkę, gdyż o jej przygotowaniu od razu można stwierdzić czy restauracja ma dobrego kucharza. Przygotowanie dobrej kaczki nie jest łatwe, ale dziś przedstawiam przepis, dzięki któremu kaczka zawsze wyjdzie przepyszna. Kaczka pieczona w całości, nadziana pomarańczami i w trakcie pieczenia polewana sosem miodowo-pomarańczowym, dzięki któremu kaczka wyjdzie rumiana, soczysta i po prostu pyszna. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej

(1 kaczka)

Składniki:

  • 1 kaczka średniej wielkości
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

  1. Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz solą i pieprzem, włóż do kaczki pomarańczę, trochę estragonu i oregano i zepnij wykałaczkami. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny  w chłodne miejsce.
  2. W rondelku zagotuj wino, sok pomarańczowy, miód, musztardę i resztę ziół, po czym zdejmij z ognia i odstaw.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  4. Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC, odwróć kaczkę, polej sosem i piecz przez kolejne 1 1/2 do 2 godzin (w zależności od wielkości), polewając sosem z blaszki od czasu do czasu. Po upieczeniu powinna być miękka i rumiana.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

English version

 Roast duck with orange-honey glaze

(1 duck)

Ingredients:

  • 1 medium duck
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon dried tarragon
  • 1/2 tablespoons dried oregano
  • 1/3 cup dry white wine
  • 200 ml of orange juice
  • 1/2 tablespoons Dijon mustard
  • 1 teaspoon honey
  • 1 orange peeled and cut in quarters

Preparation:

  1. Rub the duck generously inside and out with salt and, stuff with orange with some tarragon and oregano and  close with toothpicks. Wrap in cling film and set aside in a cool place for at least 2 hours.
  2. In a medium sauce pan mix orange juice, white wine, mustard, honey and rest of herbs, bring to the boil and set aside.
  3. Preheat the oven to 220 oC.
  4. Place the duck  breast side down on baking rack. Place in the oven and bake for 30 minutes.
  5. Reduce the temperature to 160 oC turn duck breast side up, pour perapred sauce and bake for another 1 1/2 to 2 hours, sprinkling with sauce from time to time until golden brown.
  6. Serve!

Enjoy!

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Share the post "Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, kaczka, mięso, miód, pomarańcze, wino, zioła

« Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree
Churros czekoladowe / Chocolate churros »

Comments

  1. Karol says

    17 lutego 2017 at 17:02

    No to już wiem, co będę jadł jutro na obiad 🙂
    Czy musztardę Dijon można zastąpić rosyjską?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lutego 2017 at 18:52

      Można:)

      Odpowiedz
  2. smerfetka79 says

    21 lutego 2017 at 16:44

    te zdjęcia są tak bardzo apetyczne, zę chciałoby się wyciągnąć rękę po coś z monitora.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lutego 2017 at 16:47

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    16 października 2017 o 09:37

    […] bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki:  pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej, pieczoną z jabłkami i pomarańczami, czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto – […]

    Odpowiedz
  2. Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    5 października 2018 o 09:30

    […] leniuszkom. Jeżeli tak jak ja jesteś wielbicielem pieczonych kaczek, polecam także moją  w glazurze pomarańczowo-miodowej i pieczoną z jabłkami i pomarańczami, obie przepyszne! Zapraszam po […]

    Odpowiedz
  3. Inspiracje na Wielkanoc 2019 - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    10 kwietnia 2019 o 11:24

    […] Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli

Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress