Share the post "Szybki kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą / Easy chicken with sun dried tomatoes and mozzarella"
Dziś przedstawiam pomysł na szybkiego kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Dodatek świeżych ziół i chilli tylko podkręcają smak tego prostego dania. Jest to szybki i genialny obiad w zabieganym tygodniu, a podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem lub jak tutaj z podsmażonymi z dnia poprzedniego i duszoną na szybko cukinią, z pewnością zadowoli całą rodzinę. A wiadomo, mozzarella zawsze i wszędzie się sprawdzi. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybki kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą
(4 porcje)
Składniki:
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
- 1 cebula, posiekana
- 500 g podudzi z kurczaka bez kości
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 3/4 szklanki śmietanki 36%
- 1 szklanka startej mozzarelli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej większą patelnie na dużym ogniu z łyżką oleju, włóż podudzia i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Przełóż kurczaka na talerz i odstaw.
- Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i suszone pomidory i chilli i smaż powoli na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj śmietankę razem z podudziami. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż sos zgęstnieje a kurczak będzie gotowy, przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj, posyp mozzarellą i poczekaj aż się rozpuści.
- Posyp bazylią i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy chicken with sundried tomatoes and mozzarella
(4 servings)
Ingredients:
- 3 garlic cloves, minced
- 3 tablespoons sundried tomatoes in oil, chopped
- 1 onion, chopped
- 500 g boneless chicken thigs
- 1 tsp chopped fresh basil
- 1/4 tsp chilli flakes
- 3/4 cup double cream
- 1 cup grated mozzarella
- salt and pepper
Preparation:
- Heat large skillet over high heat with 1 tbsp of vegetable oil, add thighs and cook on both sides until browned. Transfer chicken on the plate and set aside.
- To the same pan add onion, garlic, chilli and sundried tomatoes, cook on medium heat for 5 minutes and add double cream along with chicken thighs. Bring to the boil and cook until chicken thighs are cooked through for about 5 minutes. Season to taste with salt and pepper, mix, sprinkle with mozzarella cheese and warm until melts.
- Add mozzarella with remaining cream and , for about 5 minutes.
- Garnish with basil and serve.
Enjoy!
Super przepis, zwłaszcza że uwielbiam mozzarele 😀