Jest to propozycja dodatku do dań głównych w stylu azjatyckim, pasuje do wszystkich mięs i ryb. Przecież nie zawsze musi to być ryż 🙂 U mnie akurat makaron udon, z dużą ilością imbiru, dymki i sosu sojowego. Polecam!
Scroll down for English
Imbirowy makaron (2 porcje)
Składniki:
- 2 garści suchego makaronu
- 1 szklanka posiekanych dymek
- 6 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i włóż do dużej miski.
- W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki oprócz imbiru, dymki i oleju. Dopraw do smaku.
- Na dużym ogniu rozgrzej patelnię i wlej olej. Włóż połowę dymki, imbir i smaż się dobrze zarumienią. Natychmiast wlej gorący olej z podsmażoną dymką do reszty sosu i wymieszaj. Do miseczki z sosem wmieszaj pozostałą dymkę.
- Do miski z makaronem wlej sos i dokładnie całość wymieszaj.
English version
Ginger Scallion Noodles ( serves 2)
Ingredients:
- 2 bunches dried egg noodles
- 1 cup thinly sliced scallions
- 6 cm fresh ginger, peeled and finely grated
- 2 tablespoons chicken stock
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 teaspoon white wine vinegar
- 1/2 teaspoon of salt
Preparation:
- Cook the pasta.Follow the package directions. Drain and transfer to a mixing bowl.
- Mix all ingredients except the ginger, scallions and the oil in a bowl.Check and adjust the sasoning.
- Heat up the frying pan with the oil and add in a half of the scallions. Stir continuously with spatula until scallions and ginger are slightly burned. Immidiately pour the hot scallion oil into the sauce mixture.
- Add the remainig half half of the sliced scallions into the sauce.
- Dress the noodles with dauce and toss evenly to coat.
Salvador Dali says
uwielbiam imbir, coś czuję, że ten makaron też baardzo polubię;D
Dzi says
Jestem o tym przekonana:)
Maggie says
Bardzo lubie orientalne dania, a ten makaron faktycznie bedzie swietnym dodatkiem do nich 🙂
Kasia says
To może być smaczne…:) Zwłaszcza, że lubię takie orientalne smaki.
Dzi says
I jest:) a najfajniejsze jest w nim to,że jest łatwy do wykonania:)
Anna says
Czym można zastąpić ocet z białego wina bo akurat nie mam?
Dzi says
Proponuję ewentualną podmianę na ocet z czerwonego wina lub jabłkowy.