Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Mocno imbirowy makaron

Mocno imbirowy makaron

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Mocno imbirowy makaron"

  • Facebook
  • Twitter

Jest to propozycja dodatku do dań głównych w stylu azjatyckim, pasuje do wszystkich mięs i ryb. Przecież nie zawsze musi to być ryż 🙂 U mnie akurat makaron udon, z dużą ilością imbiru, dymki i sosu sojowego. Polecam!

Scroll down for English

Imbirowy makaron (2 porcje)

Składniki:

  • 2 garści suchego makaronu
  • 1 szklanka posiekanych dymek
  • 6 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i włóż do dużej miski.
  2. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki oprócz imbiru, dymki i oleju. Dopraw do smaku.
  3. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię i wlej olej. Włóż połowę dymki, imbir i smaż się dobrze zarumienią. Natychmiast wlej gorący olej z podsmażoną dymką do reszty sosu i wymieszaj. Do miseczki z sosem wmieszaj pozostałą dymkę.
  4. Do miski z makaronem wlej sos i dokładnie całość wymieszaj.
Smacznego!

English version

Ginger Scallion Noodles ( serves 2)

Ingredients:

  • 2 bunches dried egg noodles
  • 1 cup thinly sliced scallions
  • 6 cm fresh ginger, peeled and finely grated
  • 2 tablespoons chicken stock
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 teaspoon white wine vinegar
  • 1/2 teaspoon of salt

Preparation:

  1. Cook the pasta.Follow the package directions. Drain and transfer to a mixing bowl.
  2. Mix all ingredients except the ginger, scallions and the oil in a bowl.Check and adjust the sasoning.
  3. Heat up the frying pan with the oil and add in a half of the scallions. Stir continuously with spatula until scallions and ginger are slightly burned. Immidiately pour the hot scallion oil into the sauce mixture.
  4. Add the remainig half half of the sliced scallions into the sauce.
  5. Dress the noodles with dauce and toss evenly to coat.
Enjoy!

Share the post "Mocno imbirowy makaron"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Makarony Tagged With: dodatek do dania głównego, dymka, imbir, kuchnia azjatycka, makaron, obiad, ocet winny, sos sojowy

« Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego
Liebster Blog Award »

Comments

  1. Salvador Dali says

    21 czerwca 2013 at 08:03

    uwielbiam imbir, coś czuję, że ten makaron też baardzo polubię;D

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 czerwca 2013 at 08:11

      Jestem o tym przekonana:)

      Odpowiedz
  2. Maggie says

    21 czerwca 2013 at 10:51

    Bardzo lubie orientalne dania, a ten makaron faktycznie bedzie swietnym dodatkiem do nich 🙂

    Odpowiedz
  3. Kasia says

    21 czerwca 2013 at 13:50

    To może być smaczne…:) Zwłaszcza, że lubię takie orientalne smaki.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 czerwca 2013 at 18:24

      I jest:) a najfajniejsze jest w nim to,że jest łatwy do wykonania:)

      Odpowiedz
  4. Anna says

    26 marca 2014 at 12:15

    Czym można zastąpić ocet z białego wina bo akurat nie mam?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 marca 2014 at 15:57

      Proponuję ewentualną podmianę na ocet z czerwonego wina lub jabłkowy.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Grillowany dorsz w sosie teriyaki | karmelowy pisze:
    8 kwietnia 2014 o 13:44

    […] użyć wersji mocno uproszczonej, a też pysznej, z tego przepisu z kurczakiem. Podałam go z mocno imbirowym makaronem. […]

    Odpowiedz
  2. Recetas con sabores de la gastronomía asiática | Sal.pr pisze:
    23 marca 2015 o 03:25

    […] ***Fuentes: The Sensuist; Jane’s Adventures in Dinner; Kamelowy. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak tikka masala Jamiego Olivera

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem

Perfekcyjnie usmażone piersi kacze Thomasa Kellera

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress