Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler

Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler"

  • Facebook
  • X

Dziś proponuję coś słodkiego dla leniwców i mających dwie lewe ręce do pieczenia. To ciasto jest tak bardzo łatwe, że nie ma nawet możliwości żeby je zepsuć. W składzie nie ma nawet jajek! A mowa tu o puszystym cieście, które można zrobić ze sowimi ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie je wcisnęłam i ciasto wyszło pyszne. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami albo bitą śmietaną. Zapraszam!

Latwe-ciasto z-nektarynkami-Easy-nectarine-cobbler

Scroll down for recipe in English

Łatwe ciasto z nektarynkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 2-3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w grubsze plasterki
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Włóż masło to patelni żeliwnej lub naczynia do zapiekania o średnicy około 20 cm, umieść w piekarniku i zostaw do jego rozpuszczenia.
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  4. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj rózgą, tylko do połączenia się składników (aż znikną wszystkie grudki).
  5. Wyjmij naczynie z rozpuszczonym masłem z piekarnika, wlej do niego powstałe ciasto (nie mieszaj) a na jego wierzchu ułóż nektarynki.
  6. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez około 40 – 50 minut, do ładnego zarumienienia.
  7. Podawaj ciasto cieple, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Latwe-ciasto z-nektarynkami-Easy-nectarine-cobbler

English version

Easy nectarine cobbler

(4 servings)

Ingredients:

  • 6 tbsp butter
  • 3/4 cup of all-purpose flour
  • 3/4 cup sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • 3/4 cup milk
  • 1/4 tsp vanilla extract or sugar
  • 2-3 nectarines, stoned and sliced
  • powdered sugar for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Place butter in 20 cm cast iron pan or other ovenproof dish and transfer to oven to melt.
  3. In medium bowl, whisk together flour, sugar, baking powder, and salt.
  4. Add milk and vanilla extract, and whisk gently, until just incorporated into dry ingredients.
  5. When butter has melted, remove pan from oven, pour batter into pan, without stirring  and arrange fruit over the batter.
  6. Bake until golden brown, for about 40 to 50 minutes.
  7. Serve warm sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!

Latwe-ciasto z-nektarynkami-Easy-nectarine-cobbler

Share the post "Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, nektarynki, słodkości, wypieki

« Śmietankowe puree ziemniaczane / Creamy potato puree
Warsztaty Meet and Meat w The Plate »

Comments

  1. Adrian Mazurkiewicz says

    28 września 2017 at 12:04

    To prawda, przepis łatwy i szybki. Od razu go wypróbowałem i efekt jest przepyszny. Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 września 2017 at 12:32

      🙂

      Odpowiedz
  2. Justyna says

    23 listopada 2017 at 19:19

    Jest to absolutnie najłatwiejsze ciasto świata, w dodatku jest PRZEPYSZNE dzięki masłu i cukrowi, który daje przepyszny karmelowy posmak.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Easy nectarine cobbler - Yum Goggle pisze:
    4 września 2017 o 19:48

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  2. Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler | FlyB Kulinaria pisze:
    5 września 2017 o 11:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  3. Unique Sweets! Easy Nectarine Cobbler | stupidDOPE.com pisze:
    7 września 2017 o 17:16

    […] is sure to disappear quickly at your next feast or function. Have a look at the full recipe right here, right now and give us your thoughts in the comments. Stay tuned for many more great, sweet treats […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Kaczka-pieczona-z-ziemniakami-i-figami-Roasted-duck-with-potatoes-and-figs

Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon

Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress