Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią"

  • Facebook
  • Twitter

W takie upały trudno zmotywować się do gotowania, dlatego wybrałam na obiad coś lekkiego, łatwego i szybkiego. Łosoś w glazurze z sosu teriyaki, na lekkim makaronie z cukinią. Polecam!

Scroll down for English

Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 porcje ulubionego makaronu
  • 2 filety z łososia (po 200 g każdy)
  • 5 cm świeżego imbiru,obranego i drobno posiekanego
  • olej roślinny
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki (gotowego lub domowej roboty z tego lub tego przepisu)
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 średnie cukinie,pokrojone w cienkie plasterki
  • 2-3 dymki,posiekane
  • szczypta czarnego, mielonego pieprzu
  • olej sezamowy do skropienia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sos teriyaki, gdy lekko ostygnie wmieszaj imbir. Przełóż połowę sosu do miski, włóż łososia i wstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 oC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i pokryj cienką warstwą oleju roślinnego. Umieść filety z łososia na blaszce i skrop odrobiną oleju. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
  3. W międzyczasie, zagotuj  wodę w dużym garnku, wsyp makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i włóż czosnek. Smaż na średnim ogniu przez około 30 sekund, następnie włóż cukinię i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj dymkę i resztę sosu teriyaki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  5. Odcedzony makaron dodaj do patelni z cukinią, wymieszaj, skrop olejem sezamowym i wsyp prażony sezam. Podawaj z upieczonym łososiem.
Smacznego!

English version

Zucchini Pasta with Teriyaki Salmon

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 servings of pasta of your choice
  • 2 salmon fillets (200 g each)
  • 5 cm of fresh ginger, peeled and minced
  • vegetable oil
  • 1/2 cup teriyaki sauce (store-bought or homemade)
  • 3-4 garlic cloves, minced
  • 2 medium zucchini, sliced thinly
  • 2-3 spring onion, chopped
  • dash of black pepper
  • drizzles of sesame oil (optional)
  • 2 tbsp of  toasted sesame seeds

Preparation:

  1. Prepare teriyaki sauce, add it to a small bowl and with minced ginger. Marinate the salmon fillets with half of the mixture, then place salmon in refrigerator for 15 minutes.
  2. Preheat oven to 180 oC. Layer a baking pan with aluminum foil, and lightly grease with vegetable oil. Place salmon fillets on tin foil and drizzle some vegetable oil over them. Bake for 15 minutes.
  3. After the salmon are placed in the oven, bring a pot of water to a boil. Once boiling, add in the pasta.
  4. While the pasta is cooking, heat 2 tbsp of vegetable oil in a skillet or frying pan, over medium heat. Add in garlic and cook for half a minute until garlic is lightly browned. Add in zucchini and saute for about 3 minutes. Add in spring onion and the rest of the ginger-teriyaki sauce, and mix well. Saute briefly then turn fire off.
  5. Once the pasta is cooked and drained, add it to the skillet and toss to combine with zucchini. Drizzle in some sesame oil and sprinkle with sesame seeds and black pepper. Serve warm with salmon on the side.
Enjoy!

Share the post "Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Ryby i owoce morza Tagged With: cukinia, imbir, makaron, obiad, ryba, teriyaki, łosoś

« Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera
Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami »

Comments

  1. Maggie says

    30 lipca 2013 at 11:18

    Wszystko, co w marynacie teriyaki, uwielbiam, wiec twojego lososia biore w ciemno 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 lipca 2013 at 11:32

      Ja też uwielbiam wszystko z teriyaki:)

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    30 lipca 2013 at 20:58

    o mamo! ale kolor! chce takiego jutro pożreć 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 lipca 2013 at 21:04

      Oj polecam:)

      Odpowiedz
  3. Carmi says

    2 sierpnia 2013 at 12:11

    No to robimy!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 sierpnia 2013 at 12:15

      🙂

      Odpowiedz
  4. Follixin says

    4 sierpnia 2015 at 08:23

    MMM no wygląda pysznie:)))

    Odpowiedz
  5. Marta says

    15 stycznia 2018 at 11:54

    Mój ulubiony przepis z całego Internetu

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2018 at 11:57

      <3

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sos-grzybowy-z-pieczonym-czosnkiem-Roasted-garlic-mushroom-sauce

Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce

Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies

Żeberka pieczone z grzybami i papryką

Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper

Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken

Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi / Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress