Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami"

  • Facebook
  • Twitter

W końcu dostałam młodą kapustę!Uwielbiam jej delikatność i czekam na nią cały rok. Dziś proponuję ją w śmietanowo-musztardowym sosie z jabłkami,a mięso do niej jest tylko dodatkiem:)Podałam wszystko z młodymi ziemniaczkami Marii Disslowej.Polecam!

 

Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

 (4 porcje)

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku,drobno posiekany
  • 4 kotlety ze schabu (ja miałam grube ok.1,5-2 cm)
  • 3 grube plasterki wędzonego boczku,pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 główki młodej kapusty posiekanej
  • 1 jabłko,obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3/4 szklanki śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W płaskim i szerokim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i listkami tymianku. Włóż kotlety,dokładnie obtocz je w marynacie i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Ja zawsze przygotowuję mięso dzień wcześniej wieczorem,dzięki czemu po powrocie z pracy dnia następnego mam zamarynowane.
  2. Na patelnię włóż boczek i smaż na średnim ogniu do jego zarumienienia,ok 4 minut.
  3. Dodaj do patelni masło i kapustę,przykryj i smaż całość,aż kapusta będzie miękka mieszając od czasu do czasu (dosłownie kilka minut). Następnie dodaj jabłko i ocet winny,zamieszaj i smaż pod przykryciem kolejne kilka minut,aż jabłko będzie miękkie.
  4. Teraz wmieszaj musztardę i śmietankę,gotuj bez przykrycia aż śmietanka zgęstnieje ok. 3 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem,przykryj i odstaw.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  6. Na dużej patelni przystosowanej do piekarnika rozgrzej łyżkę oleju (na dużym ogniu). Wyjmij kotlety z marynaty,zdejmując z nich resztki czosnku i tymianku. Dobrze posól je i popieprz i włóż na patelnię. Smaż je z każdej strony do ładnego zarumienienia (moje ok. 3 minut). Przełóż patelnię do piekarnika i piecz je ok 12 minut przekładając je na drugą stronę w trakcie pieczenia (krócej,jeżeli masz cieńsze kawałki),.Bardzo przydatny jest tutaj termometr kuchenny.jeżeli nie posiadasz patelni przystosowanej do piekarnika,po obsmażeniu kotletów przełóż je do naczynia żaroodpornego i tak zapiekaj
  7. Przełóż kotlety na talerze i podawaj z kapustą i ziemniaczkami.
Smacznego!

Share the post "Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Sałatki i surówki Tagged With: kapusta, mięso, musztarda, obiad, ocet winny, schab, wieprzowina, zioła

« Młode ziemniaki w śmietanie Marii Disslowej
Ciasteczka z truskawkami »

Comments

  1. naleśniki says

    9 maja 2013 at 23:26

    Cudo! Wygląda pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 maja 2013 at 08:25

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym

Szparagi-zapiekane-z-serem-i-boczkiem

Szparagi zapiekane z serem i boczkiem / Cheesy asparagus with bacon

Zestawienie moich ulubionych świątecznych rybnych pyszności

Tarte Tatin

Bulion drobiowy Gordona Ramsaya-podstawowy składnik zup i sosów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress